ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

«Σε λατρεύω» θα σου πει…

Όμως τι πραγματικά να εννοεί;
3
'
ζευγάρι ερωτευμένων

Δεν υπάρχει τίποτα πιο κολακευτικό από το να κεντρίσεις το ενδιαφέρον και την προσοχή κάποιου άλλου σε τέτοιο βαθμό ώστε να σε ερωτευτεί παράφορα. Γίνεσαι ξαφνικά το κέντρο του κόσμου. Αποκτάς αξία μοναδική. Η ύπαρξή σου γίνεται αξιολάτρευτη. Γιατί ξέρεις άλλο «σ’ αγαπώ» και άλλο «σε λατρεύω». Και το άτομο που θα σε λατρέψει θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να σε πείσει για τη λατρεία του. Και θα νιώσεις πράγματι τυχερός ή τυχερή αν ένας τέτοιος έρωτας σου τύχει, όμως, υπάρχει μια ύπουλη παγίδα σε όλα αυτά. Γι’ αυτό, το νου σου!

Αν μάλιστα το συζητήσεις με κάποιον που ειδικεύεται στις σχέσεις των δύο φύλων, είναι πιθανόν να τον δεις να σηκώνει το φρύδι του με καχυποψία ή να κουνάει δύσπιστα το κεφάλι πέρα δώθε. Γιατί άραγε;

Όπως εξηγεί η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, οι σχέσεις πολύ έντονου έρωτα μπορεί να είναι προβληματικές -χωρίς απαραίτητα αυτό να είναι ο κανόνας- επειδή ένα άτομο που δηλώνει ότι λατρεύει τον αγαπημένο του ή την αγαπημένη του είναι πολύ πιθανό να εκφράσει μια αγάπη εμμονική και καταπιεστική απέναντί του. Με λίγα λόγια, είναι πιθανό να ισχυρίζεται ότι σε λατρεύει, όμως παράλληλα:

-Θέλει να περιορίσει την κοινωνικότητά σου, γιατί θεωρεί ενδόμυχα ότι οι «άλλοι» θα σε παρασύρουν ή θα βλάψουν τη σχέση σας.

-Θέλει να έχει πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά σου δεδομένα (κινητά, υπολογιστές, τσάντες, πορτοφόλια, μηνύματα, social).

-Δεν ενθουσιάζεται ή αντιδρά, όταν σε βλέπει να εξελίσσεσαι  ή  περνάς καλά με δραστηριότητες που δεν τον ή την περιλαμβάνουν.

-Περιορίζει τις κινήσεις που αφορούν την ελευθερία και την αυτονομία σου, επειδή δεν σε εμπιστεύεται αρκετά.

-Έχει κτητικές διαθέσεις απέναντί σου, που συχνά εκφράζονται με καβγάδες ή σκηνές ζηλοτυπίας.

Γιατί συμβαίνουν αυτές οι καταπιεστικές συμπεριφορές στο όνομα της «λατρείας» που σου έχει;

1.     Επειδή το άτομο αυτό αισθάνεται συναισθηματική ανασφάλεια. Η προσωπικότητά του έχει διαμορφωθεί έτσι από την παιδική του ηλικία, ώστε δυσκολεύεται να κάνει συναισθηματικούς δεσμούς που βασίζονται σε ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Το αποτέλεσμα είναι να καταφεύγει σε πράξεις που τελικά, αντί να φέρνουν πιο κοντά του το πρόσωπο που αγαπάει, το απομακρύνουν.

2.     Είναι συναισθηματικά ανώριμο. Δε νιώθει μέσα του ολοκληρωμένο και προσπαθεί να «αρπάξει» την αγάπη, να την κρατήσει μέσα του, ώστε να αισθάνεται καλά, χωρίς να αναρωτιέται αν και το άλλο μέλος της σχέσης αισθάνεται εξίσου όμορφα με το ίδιο.

3.     Έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Δεν πιστεύει ότι είναι αρκετά όμορφο, έξυπνο, ικανό ή ότι του αξίζει ο έρωτας που βρήκε και προσπαθεί να τον κρατήσει με νύχια και με δόντια.

4.     Δεν πιστεύει ότι ο ή η σύντροφός του τον αγαπάει, οπότε προσπαθεί να κρατήσει τον άλλον στη σχέση με ακραίες συμπεριφορές.

5.     Μπορεί να έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τις σχέσεις του. Μπορεί να πιστεύει ότι, όταν οι άνθρωποι γίνονται ζευγάρι, απαγορεύεται να έχουν προσωπική ζωή ή ότι οι δύο γίνονται ένας ή κάτι αντίστοιχο. Το οποίο βέβαια μπορεί να λέγεται μεταφορικά, στην πραγματικότητα όμως δεν ισχύει. Για να είναι μία σχέση καλή, τα μέλη της θα πρέπει να μπουν σε αυτή νιώθοντας ότι καθένας είναι ολοκληρωμένος άνθρωπος από μόνος του. Δεν μπορεί να είναι «μισός», ανολοκλήρωτος ή κάτι άλλο αντίστοιχα αρνητικό.

Τι να θυμάσαι

Μία όμορφη υγιής σχέση αγάπης, αλλά όχι εξάρτησης ξεκινάει πάντα με ίσους όρους και σεβασμό. Έτσι, αν ισχυρίζεται ότι σε λατρεύει και το αποδεικνύει με κινήσεις τρυφερότητας, φροντίδας και ρομαντισμού χωρίς να ισχύει τίποτα από τα πέντε προαναφερθέντα, τότε αξίζει πραγματικά να γιορτάσεις την εξαιρετική σου τύχη στον έρωτα.

Αγαπημένο