ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε το παιδί σου είναι (πραγματικά) έτοιμο να κυκλοφορεί μόνο του;

Η απορία που έχει κάθε γονιός και οι διαφορετικές απαντήσεις για το πότε ένα παιδί μπορεί να κυκλοφορεί μόνο του και τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη μεταφορά του στο σχολείο.
4
'
Πότε το παιδί είναι έτοιμο να κυκλοφορεί μόνο του shutterstock

Κι όμως θα έρθει εκείνη η στιγμή. Που το παιδί που μέχρι πρότινος κρατούσες σφιχτά από το χέρι θα σου ζητήσει να πάει μέχρι το σπίτι του φίλου του μόνο του, να συναντηθεί στο πάρκο με τους φίλους χωρίς την παρουσία σου, να πάει για ποδήλατο μαζί τους ή ακόμα και να πάει μόνο του στο σχολείο. Η καρδιά σου θα σφιχτεί και η ανησυχία θα σε κατακλύσει καθώς δεν γνωρίζεις πότε και αν είναι πραγματικά έτοιμο για αυτό. Όσο σημαντική είναι, για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, η υποδομή που παρέχεται από τους ενήλικες, εξίσου σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά, από την πιο μικρή ηλικία, να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αυτοπροστατεύονται. Προσοχή όμως στην υπερπροστασία, γιατί μπορεί εύκολα να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Πολύ συχνά ως γονιός ίσως αναρρωτηθείς όταν το παιδί σου ζητήσει να πάει μόνο του στο σχολείο με τα πόδια ή με το ποδήλατό του αν είναι αυτό είναι ασφαλές ή αν είναι κατάλληλη η ηλικία του. 

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» υπενθυμίζει ότι μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, για αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως και από άλλους παράγοντες, όπως η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους νόμους και στις συμβουλές των ενηλίκων και η γοητεία της περιπέτειας, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να κινδυνεύουν από ατυχήματα. Για τους λόγους αυτούς, είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο. Φυσικά πριν λάβεις την απόφαση να επιτρέψεις στο παιδί σου να πάει μόνο του στο σχολείο ή ακόμα και μέχρι το φούρνο θα πρέπει να εξετάσεις διάφροες παραμέτρους και ένας από αυτούς είναι και η επικινδυνότητα της διαδρομής που θα ακολουθήσει. Πόσο δηλαδή ασφαλής είναι η διαδρομή. Ορίστε πρέπει να λάβεις υπόψη σε ότι αφορά τον τρόπο μεταφοράς του παιδιού στο σχολείο ή στο φροντιστήριο ή στο camp.

Διάβασε ακόμα: Covid-19: Να στείλεις το παιδί σου κατασκήνωση;

Για τις ηλικίες πριν τα οκτώ

Από την προσχολική ηλικία, πρέπει να μάθεις στα παιδί σου   την σωστή οδική συμπεριφορά. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη μας, ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών, δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα,  τα όσα έχουν μάθει. Για το λόγο αυτό, το παιδί πριν τα οκτώ

-Πρέπει να συνοδεύεται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου.

-Κρατάμε πάντα τα μικρό  παιδί από το χέρι όταν περπατάμε

-Το έχουμε  πάντα από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. 

-Δεν ξεχνάμε, ότι τα παιδί μαθαίνει παρατηρώντας, για αυτό πρέπει να του δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Αν πηγαίνεις το παιδί στο σχολείο με το αυτοκίνητο

-Το μαθαίνουν να κάθεται πάντα στο πίσω κάθισμα, δεμένο με τον σωστό τρόπο. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων ή παιδικά είδη, μπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισμα ή ζώνη ασφαλείας για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.

-Μαθαίνου στα παιδιά, να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου.

Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδί ότι δεν θα πρέπει να βγάζει το κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου γιατί εάν κάνει κάτι τέτοιο ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι μεγάλος.

Στην περίπτωση που το παιδί πηγαίνει με σχολικό λεωφορείο, πρέπει το ίδιο το σχολείο, αλλά και εμείς οι γονείς, να  του εξηγήσουν γιατί πρέπει και εκεί να φορά τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχει πολύ την ώρα που μπαίνει και βγαίνει από το λεωφορείο.

Αν πηγαίνει το παιδί μόνο του με τα πόδια στο σχολείο  

-Συζήτησε αναλυτικά με το παιδί την διαδρομή που θα ακολουθεί για να φτάσει στο σχολείο του ή όπου αλλού θέλει δίνοντας έμφαση στα σημεία του δρόμου που πρέπει να προσέχει.

-Πρέπει να φορά  ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνεται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

-Στην έξοδο όλων των σχολείων, πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα, ώστε τα παιδιά να μη μπορούν να βγουν απευθείας στο δρόμο.

-Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο σχολικός τροχονόμος στην πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων. Αρμοδιότητά του είναι η ρύθμιση της κυκλοφορίας στην γύρω από το σχολείο περιοχή κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, με στόχο της ασφαλή διέλευση αυτών. Προκειμένου, όμως, οι οδηγίες του σχολικού τροχονόμου να επιτελούν τον σκοπό τους θα πρέπει αφενός οι γονείς να εξηγήσουμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του και αφετέρου οι οδηγοί να σέβονται την παρουσία του και να ακολουθούν τις οδηγίες του.

Διάβασε επίσης: Πώς θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Αν το παιδί πηγαίνει στο σχολείο με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο

Πρέπει να γνωρίζει, εφόσον βγαίνουν στο δρόμο με το δίκυκλό του, έχει τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα οχήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορά πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό του, καθώς και να γνωρίζει καλά και να ακολουθεί τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.  Το δίκυκλο του πρέπει είναι σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισμένο με καθρέφτες και φώτα, ώστε να φαίνεται τις βραδινές ώρες. Για να κυκλοφορήσει στο δρόμο με μοτοποδήλατο, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας του και να έχει προμηθευτεί την νόμιμη  άδεια.

Σου υπενθυμίζουμε τέλος ότι Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»είναι μη κερδοσκοπικός Οργανισμός που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των Παιδικών Ατυχημάτων και των συνεπειών τους. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πρόληψη Παιδικών Ατυχημάτων» το Σωματείο πραγματοποιεί παρουσιάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της Αττικής ενημερώνοντας παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς για το πώς μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και πώς να τους αποφεύγουν. Σε περιοχές εκτός Αττικής, αποστέλλονται τα ενημερωτικά φυλλάδια του Σωματείου με συμβουλές πρόληψης για τις διάφορες κατηγορίες ατυχημάτων. Τις παρουσιάσεις για την Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 48.000 παιδιά και 3.000 εκπαιδευτικοί και γονείς.

Για πληροφορίες σχετικά με το Πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Σωματείο στο 210-6741 933 ή στο [email protected].

Διάβασε ακόμα: Γιατί η γονική αποδοχή ισοδυναμεί με απεριόριστη αγάπη

 

Αγαπημένο