ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί είναι σημαντική η ευλυγισία σώματος

Η ευλυγισία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος για ένα υγιές σώμα και έχει να κάνει με το εύρος της κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις του σώματος μας. Η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Μάντη Περσάκη και η φυσικοθεραπεύτρια Θάνια Κυρίτση μας λένε που βοηθάει η ευλυγισία και πως μπορούμε να την βελτιώσουμε.
02.02.2021
2
'
ευλυγισία σώματος

Τι προσφέρει η ευλυγισία στο σώμα σου

Η ευλυγισία βοηθάει στο να έχουμε μυϊκή χαλάρωση αντί για μυική τάση, δηλαδή ένταση στους μυς.

Οσο  καλύτερη ευλυγισία έχουμε τόσο καλύτερες είναι και οι επιδόσεις μας  στις καθημερινές  δραστηριότητες ,  μειώνεται  η πιθανότητα  τραυματισμού και  η αίσθηση πόνου  που προκαλείται   από τις καθημερινές κινήσεις. .  Ακόμα και αν δεν έχουμε σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καθημερινά πόνο και αυτό γιατί το σώμα τους είναι δύσκαμπτο και οι μύες  σφιγμένοι.

Η λάθος στάση σώματος και ο σύγχρονος τρόπος ζωής επίσης, δημιουργούν δύσκαμπτους μύες με αποτέλεσμα να έχουμε πόνους. Αν ένας μυς είναι πιασμένος και πονάει, αυτό συμβαίνει επειδή ο μυς είναι περιορισμένος, ή δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία.

Βελτιώνοντας την ευλυγισία μας βοηθάμε το σώμα μας να κινείται καλύτερα και την σπονδυλική μας στήλη, καθώς θεωρείται πως μια ευλύγιστη σπονδυλική στήλη εξασφαλίζει τη νεότητα του σώματος και έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγείας μας. Επίσης η άσκηση θα είναι  πιο αποτελεσματική, γιατί  θα έχουμε ευκολότερη προσέγγιση σε εκείνους τους μυς που χρειάζονται για τη μεγιστοποίηση της προπόνησης. Τέλος, βελτιώνει τον συντονισμό, λόγω της διευκόλυνσης της κίνησης καθώς και την κυκλοφορία του αίματος.

Ποιες ασκήσεις βοηθούν στην ενίσχυση της ευλυγισίας 

Pilates

Είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά στη μυική ενδυνάμωση, στην ορθοσωμία και κατ΄επέκταση σε όλες τις κινήσεις της καθημερινότητας. Στο pilates χρησιμοποιούμε είτε ασκήσεις με το βάρος του σώματος και μόνο είτε κάποια βοηθητικά μέσα χωρίς επιβαρύνσεις. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται και στη μυϊκή χαλάρωση άρα οδηγούν και σε μεγαλύτερη ευλυγισία (foam roller, pilates ball, μικρή μπάλα, δαχτύλιος κλπ).

Stretching

Οι λεγόμενες διατάσεις δηλαδή. Οι διατάσεις είναι το πλέον απαραίτητο μέσο για την ανάπτυξη της ευλυγισίας, καθώς βοηθούν στο να επανέρχονται οι μυς στην αρχική τους κατάσταση είτε αυτό είναι μετά από μια προπόνηση, είτε απλά στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Οι διατάσεις λοιπόν, παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των τραυματισμών, αφού επιτρέπουν όλο το εύρος μιας άσκησης χωρίς περιορισμούς από "σφιγμένους" μύες.

Ο συνδυασμός Pilates και Stretching είναι σημαντικός

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι όροι pilates και stretching σαφώς και συσχετίζονται, καθώς μια προπόνηση pilates περιλαμβάνει το κομμάτι των διατάσεων ώστε να είναι ολοκληρωμένη.

Δες ενδεικτικές ασκήσεις ευλυγισίας από τη Μάντη Περσάκη:

Ασκήσεις ευλυγισίας από τη Μάντη Περσάκη

Ασκήσεις ευλυγισίας από τη Μάντη Περσάκη 1

Ασκήσεις ευλυγισίας από τη Μάντη Περσάκη 2

 

Ασκήσεις ευλυγισίας από τη Μάντη Περσάκη 3

Αγαπημένο