ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αξίζει να επενδύσεις στο Bosu; Συν 2 ασκήσεις για όλο το σώμα

Γιατί να ασκηθείς στο Bosu; Επειδή βελτιώνει την ισορροπία σου, τη δύναμη σου και φτιάχνει σώμα πιο γρήγορα!
2
'
γυναίκα γυμνάζεται σε bosu istockphoto

To Bosu (Both Side Utilized ή Both Sides Up) είναι ένα όργανο ισορροπίας και σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δύο πλευρές, και από τη μπάλα και από τη βάση. To Bosu χρησιμοποείται στη φυσικοθεραπεία και επικεντρώνεται στην έκταση των κινητικών δυνατοτήτων, στην αποκατάσταση του σώματος και στην ιδιεοδεκτικότητα (με αυτήν καθορίζεις τη θέση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση των μελών του σώματός σου και βοηθάει τον εγκέφαλο να οδηγεί τις κινήσεις σου).

Το Bosu είναι μισή μπάλα γυμναστικής με επίπεδη πλαστική βάση. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις από την πλευρά της μπάλας ή ως σανίδα ταλάντωσης από τη βάση. Είναι ιδανικό ως βοήθημα διατάσεων, ισορροπίας, όργανο αποκατάστασης, ακόμη και για προπόνηση δύναμης και πλειομετρικών ασκήσεων. Καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από μια μπάλα ισορροπίας και επειδή είναι επίπεδη στη μία πλευρά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως κυλήσει όπως συμβαίνει συχνά με τις μπάλες.

Κάνε 3 ασκήσεις Pilates για να αποκτήσεις τους κοιλιακούς των ονείρων σου!

Γιατί να ασκηθείς στο Bosu;

Εικόνα
γυναίκα κρατάει ισορροπία στο bosu

 

Βελτιώνει την ισορροπία σου

Στα περισσότερα μηχανήματα προπόνησης με βάρη στο γυμναστήριο κάνεις πιέσεις και τραβάς λαβές που κινούνται με ράγες ή καλώδια, χτίζοντας μυϊκή δύναμη και αντοχή, αλλά όχι τον συντονισμό που χρειάζεσαι. Η χρήση βαρών πάνω σε Bosu, όπως αλτήρες και μπάρα, αναγκάζει τους μυς να ισορροπήσουν και να καθοδηγήσουν την κίνηση, και έτσι η προπόνησή σου πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας τον πυρήνα σου να εργάζεται συνεχώς. Αυτός είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνεις τις εύκολες ασκήσεις πιο απαιτητικές.

Αν μπορείς να κάνεις ένα πλήρες σετ push ups, προβολών ή squats με σωστή τεχνική, δοκίμασε να τα κάνεις στο Bosu και θα διαπιστώσεις ότι το σώμα σου δουλεύει σκληρότερα.

Η ομορφιά του Bosu είναι ότι μπορείς να κάνεις όλες τις ασκήσεις με αυτό, τα πάντα, από ασκήσεις ποδιών, ασκήσεις ισορροπίας, μέχρι και ασκήσεις για το πάνω μέρος του σώματος και αερόβια. Σε οποιοδήποτε από αυτά, προσθέτεις απλώς το στοιχείο αστάθειας, το οποίο εμπλέκει περισσότερους από τους μικρούς μυς στον πυρήνα που σε βοηθούν να ελέγχεις το σώμα σου, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία του.

Τελικά, με το Bosu θα έχεις μια πιο έντονη προπόνηση του πυρήνα, ανεξάρτητα από τους μυς που στοχεύει τεχνικά η άσκηση, και θα βελτιώσεις την ισορροπία σου. Μπορεί επίσης να βελτιώσεις την ιδιοδεκτικότητα (δεξιότητα που γνωρίζεις πού βρίσκεται το σώμα σου στο χώρο). Το να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση του σώματος σου, σε βοηθά να ελέγχεις καλύτερα τις κινήσεις, τη θέση σου, τη στάση σου όσο και την ικανότητά σου να κάνεις ασκήσεις με σωστή τεχνική.

Αυξάνει την ευελιξία σου

Όπως μια μπάλα ισορροπίας, έτσι και το Bosu προσφέρει καλή στήριξη για διατάσεις της πλάτης και της κοιλιάς. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις το Bosu με την πλευρά του θόλου προς τα κάτω και να το χρησιμοποιήσεις ως σανίδα ισορροπίας για να τεντώσεις τις γάμπες σου.

Προσφέρει ποικιλία στην προπόνηση

Το να αλλάζεις την προπόνησή σου κάθε λίγες εβδομάδες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην χτυπήσεις πλατώ. Οι αλλαγές στην προπόνηση αναγκάζουν το σώμα σου να συνεχίσει να προσαρμόζεται σε νέα ερεθίσματα, αλλά, το πιο σημαντικό, σε διασκεδάζουν. Μπορείς εύκολα να προγραμματίσεις και να κάνεις προπονήσεις χωρίς Bosu, αλλά αν η ενσωμάτωσή του δεν σε κάνει να βαριέσαι και σε βοηθά να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι, είναι μια αξιόλογη επένδυση. Δες ακόμη: Αερόβια ή αναερόβια άσκηση; Τι να επιλέξεις για απώλεια λίπους;

2 ασκήσεις σε Bosu

Δυναμώνουν την καρδιά, τον κορμό, το στήθος, τους γλουτούς, τα πόδια και τα χέρια.

Push-up σε Bosu

Εικόνα
istockphoto

 

 • Τοποθέτησε την μπλε πλευρά του Bosu στο πάτωμα.
 • Σκύψε και πιάσου από τα πλαϊνά της βάσης.
 • Τέντωσε τα πόδια σου προς τα πίσω με τα δάχτυλα να ακουμπούν  στο πάτωμα. Το σώμα σου πρέπει να σχηματίζει μια ευθεία γραμμή από τους ώμους μέχρι τις φτέρνες.
 • Πίεσε τον πυρήνα, τους γλουτούς και τους τετρακέφαλους και φέρε τον πισινό σου λίγο κάτω για να κρατήσεις το κάτω μέρος της πλάτης ίσιο. Μη ρίχνεις τους γοφούς και μη σηκώνεις ψηλά τον πισινό.
 • Τοποθέτησε το κεφάλι σου, έτσι ώστε ο λαιμός σου να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση.
 • Λύγισε αργά τους αγκώνες και χαμήλωσε το στήθος προς το Bosu, κρατώντας τον πυρήνα σφιγμένο και την πλάτη σας ίσια.
 • Πίεσε τις παλάμες για να τεντώσεις τα χέρια σου και σπρώξε το σώμα προς τα πάνω.
 • Κάνε 5 επαναλήψεις και αύξανέ τες καθώς αυξάνεται η δύναμη και η σταθερότητα σου.

Squat σε Bosu

Εικόνα
istockphoto

 

 • Τοποθέτησε την επίπεδη πλευρά του Bosu στο πάτωμα.
 • Στάσου επάνω του με τα πόδια πιο ανοιχτά από το πλάτος των γοφών. Όσο πιο μακριά είναι, τόσο πιο σταθερή θα είσαι.
 • Λύγισε τα γόνατά σου και σπρώξε τους γοφούς σου προς τα πίσω καθώς χαμηλώνεις προς τα κάτω σε squat.
 • Κράτησε τον πυρήνα σου σφιγμένο, το στήθος ανασηκωμένο και την πλάτη ίσια.
 • Σπρώξε τα πέλματα για να σηκωθείς και να επιστρέψεις στην αρχική θέση. Σφίξε τον πισινό καθώς ανεβαίνεις.
 • Κάνε 10 επαναλήψεις.

Διάβασε ακόμη: Τι ξέρει ένας personal trainer που δεν ξέρεις;

Αγαπημένο