ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σήμερα τρώμε καλοκαιρινό ντοματόρυζο

Η εύκολη συνταγή που θα σε ξετρελάνει!
04.09.2021
See the video
ντοματόρυζο συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Καλοκαιρινό ντοματορυζο με πλούσια γεύση ντομάτας και νοστιμιά απερίγραπτη. Καταρχήν να πούμε ότι το ντοματορυζο δεν είναι ριζότο. Κι ένα καλομαγειρεμένο ντοματορυζο είναι 10 φορές πιο νόστιμο από ένα ριζότο ντομάτας. Είναι ζουμερό και χυλωμένο ρύζι που παραμένει όμως σπυρωτό βράζοντας προσεκτικά μέσα στο νερό της ντομάτας. Μαγειρεύεται σε χυμό τριμμένης ντομάτας με ελάχιστο νερό.

Υλικά Συνταγής

Για το ντοματόρυζο

  • 350 γραμ. ρύζι Καρολίνα
  • 1/2 λεμόνι
  • 250 γραμ. ντοματίνια μακρόστενα
  • 500 γραμ. ντομάτες μακρόστενες (πομοντορια)
  • 60 γραμ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 500 γραμ. φρέσκια τριμμένη ντομάτα
  • 500 γραμ. νερό ζεστό
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό {Για το σερβίρισμα}
  • Γιαούρτι
  • Αγουρέλαιο

Εκτέλεση

Το ντοματορυζο είναι ένα πανεύκολο καλοκαιρινό φαγητό.Το ντοματορυζο, γίνεται με ότι ντομάτα έχεις όμως για την απόλυτη νοστιμιά σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις ντοματίνια μακρόστενα για την γλύκα που δίνουν στο ντοματορυζο, μακρόστενες και σαρκώδεις ντομάτες πομοντόρια για την εκπληκτική σάλτσα ντομάτας που δίνει η παχιά σάρκα τους και ντομάτες ζουμερές, ποικιλία belladonna για τον υπέροχο και σχεδόν γλυκό χυμό ντομάτας.

Στο ντοματόρυζο στα νησιά του Αιγαίου βάζουμε απαραιτήτως πελτέ ντομάτας. Δίνει όλη την γεύση της αφυδατωμένης ντομάτας και δένει τέλεια όλη την σάλτσα του ντοματόρυζου.  Είναι από τα καλοκαιρινά φαγητά που αναδεικνύουν τα λιγοστά υλικά που έχει μέσα η κατσαρόλα. Τολμήστε να προσθέσετε λίγες σταφίδες και η γλύκα τους στο ντοματορυζο θα σας τρελάνει. Οι σταφίδες λιώνουν με το βράσιμο και χάνονται αλλά η μοναδική ηλιοψημένη γεύση τους μένει εκεί,  ακούγεται και κοντράρεται με την οξύτητα της ντομάτας.  Προσέξτε το βράσιμο του ρυζιού γιατί το λαχταριστό κι ανεπανάληπτο ντοματόρυζο μπορεί από λάθος χειρισμό να βγει σαν ρύζι λαπάς με ντομάτες. Θέλει χαμηλή φωτιά και ελάχιστα υγρά για να παραμείνει σπυρωτό και λαχταριστό. Απολαύστε το όπως του αξίζει γιατί πρόκειται για την απόλυτη καλοκαιρινή νοστιμιά.
Για να γίνει τέλειο το παραδοσιακό ντοματόρυζο και σπυρωτό,το ρύζι θέλει προετοιμασία.

Το ντοματορυζο δεν είναι ριζότο, γι’ αυτό δεν θέλει πολύ νερό. Όμως θέλει σωστό βράσιμο με λίγα υγρά για να μην λιώσει το ρύζι και γίνει λαπάς. Επίσης το ρύζι καρολίνα όπως και το ρύζι γλασέ είναι ρύζια που απορροφούν όλη την νοστιμιά του φαγητού.

Χρησιμοποιούμε ρύζι καρολίνα σε αυτή την συνταγή.

  • Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ. Το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να σταθεί για 10’.
  • Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει όλο το άμυλο του ρυζιού.
  • Στύβουμε χυμό από 1/2 λεμόνι στο ρύζι και το αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  • Με τον τρόπο αυτό που προετοιμάζουμε το ρύζι, μαλακώνει πιο γρήγορα κάθε κόκκος ρυζιού στο φαγητό.
  • Έτσι δεν θα χρειαστεί να βάλετε πολύ νερό και να αλλοιώσετε την πλούσια γεύση της ντομάτας
  • Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Κόβουμε τις μακρόστενες ντομάτες (πομοντόρια) στα 4 και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.  Τις ζουλάμε ελαφρά με τα χέρια να βγάλουν τον χυμό τους. Τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Τρίβουμε τις ντομάτες σε ένα μπολ.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκόρδο.
  • Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο σε βαθειά κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα σοτάρουμε για 2’ σε δυνατή φωτιά να αρπάξουν λίγο χρώμα εξωτερικά οι φλούδες από τα ντοματίνια.
  • Προσθέτουμε τις κομμένες ντομάτες και όσα ζουμιά έχουν βγάλει και αφήνουμε τις ντομάτες να βράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν στο λάδι τους για περίπου 7’ με 10’ .
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο σπασμένο.
  • Σοτάρουμε για 2-3’ να γίνει διάφανο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας να μοσχοβολήσει.
  • Προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε και τις τριμμένες ντομάτες στο ντοματόρυζο και το νερό.
  • Χαμηλωνουμε τη φωτιά.
  • Βάζουμε καπάκι και σιγοβράζουμε το ρύζι γύρω στα 13-15’ μέχρι να σκάσει αλλά να κρατάει στο δόντι.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο ντοματόρυζο προς το τέλος του βρασμού.
  • Πασπαλίζουμε με τα βότανα. Ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε το ντοματορυζο όσο ακόμα είναι ζουμερό και κρατάει στο δόντι. Πρέπει να θυμίζει πηχτή σούπα με υγρασία.
  • Ρίχνουμε 2 παγάκια στο ντοματορυζο και το ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το ντοματορυζο και αφήνουμε να σταθεί για 10’ και να χυλώσει το ρύζι.

Το μυστικό για φανταστικό ντοματόρυζο

Το ντοματορυζο πρέπει να βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάζει δυνατά.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε το ντοματορυζο σε βαθύ πιάτο και το ραντίζουμε με λίγο αγουρέλαιο.
  • Τρίβουμε πιπέρι και σερβίρουμε με γιαούρτι η ξινομυζήθρα όσο ακόμα είναι ζεστό αλλά όχι καυτό.
  • Γαρνίρουμε με λίγα φύλλα δυόσμου και βασιλικού.
  • Το ντοματορυζο πρέπει να βράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να κοχλάζει δυνατά.
Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!