ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πίτα του βοσκού: Η συνταγή του Gordon Ramsay για το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό

Είναι το πιο δημοφιλές στη Βρετανία!
24.01.2021
πίτα του βοσκού σε πιάτο

Η «πίτα του βοσκού» ή αλλιώς Shepherd's pie είναι το απόλυτο κυριακάτικο φαγητό για τους Βρετανούς και όχι μόνο. Μπορείς να την βρεις σε pubs αλλά και εστιατόρια, και συνήθως οι Βρετανοί την τρώνε μαζί με την μπύρα τους ή σαν γεύμα σε γιορτές και.. αργίες. Η συνταγή του Gordon Ramsay είναι από τις πιο νόστιμες που έχουμε δοκιμάσει, και αν έχεις βαρεθεί να τρως τα ίδια και τα ίδια, αποτελεί μια εύκολη εναλλακτική που σίγουρα θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Υλικά

  • 1kg κιμάς από μοσχάρι ή αρνί
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή λιωμένο στην πρέσα του σκόρδου
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ.γ. ξερό)
  • 1 κλαράκι θυμάρι (ή 2 κ.γ. ξερό)
  • 2 κ.σ. Worchester Sauce
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 1/2 κούπα ζωμός κότας

Για τον πουρέ

  • 4 μεγάλες πατάτες (περίπου 1 1/2 – 2 κιλά)
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος
  • 4 κρόκοι αυγού
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι πιπέρι

*Μπορείς φυσικά να πάρεις έτοιμο πουρέ αν θέλεις να γλιτώσεις χρόνο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες σε αλατισμένο νερό έως ότου μαλακώσουν.
Στραγγίζουμε τις πατάτες τις πολτοποιούμε σε ένα μπολ με την πρέσα του πουρέ και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Κρατάμε τον πουρέ ζεστό.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου αποκτήσει χρυσό-καφέ χρώμα προσέχοντας να μην σχηματίζονται μεγάλα κομμάτια. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο και συνεχίσουμε να σωτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3 λεπτά ακόμα έως ότου το μείγμα έχει ανακατευτεί ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη Worchester Sauce και το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά, και αφού προσθέσουμε το ζωμό ανακατεύουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 3 λεπτά ακόμα (χωρίς το μείγμα να στεγνώσει εντελώς).
Αφού έχει κρυώσει ο κιμάς τον “στρώνουμε” σε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος κατάλληλο για φούρνο και από πάνω απλώνουμε τον πουρέ και τέλος ρίχνουμε ομοιόμορφα την τριμμένη παρμεζάνα ώστε να καλύπτει όλη την επιφάνεια του πουρέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210 oC για 20 λεπτά έως ότου ροδίσει το τυρί και στερεοποιηθεί ο πουρές.
Προαιρετικά για καλύτερο ρόδισμα στο τυρί μπορείτε να γυρίσετε το φούρνο στο γκριλ για επιπλέον 5 λεπτά.

Extra tip: Είναι πολύ βασικό να μην έχει καθόλου υγρά η γέμισή τους, να είναι τελείως στεγνή. Αν έχει «νερά» τότε θα βγουν μέσα στο πυρέξ και η πίτα δεν θα πετύχει!

Αγαπημένο