Κινόα: Οι θρεπτικές της ιδιότητες και πως να την εντάξεις στη διατροφή σου!

06.04.2022
2
'
Κινόα θρεπτική αξία

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την κινόα. Αν ασχολείστε έστω και λίγο με την διατροφή και την γυμναστική αποκλείεται να μην την έχετε ακούσει έστω και για μια φορά. Αν δε, είστε από εκείνους που ήδη την έχουν εντάξει στο διαιτολόγιό τους κάνετε πολύ καλά και θα σας πούμε το γιατί!

Όσο για τους υπόλοιπους; Σήμερα θα πειστείτε να την δοκιμάσετε κι εσείς! 

Τι είναι η κινόα; 

Η κινόα ή κουϊνόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε.  Η επιστημονική του ονομασία είναι χηνοπόδιον και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Έχει προέλευση από την Νότια Αμερική. Για χρόνια η κινόα, αγνοούνταν ως τροφή. Σήμερα όχι μόνο την ξέρουμε και την καταναλώνουμε αλλά τη θεωρούμε και υπερτροφή λόγω των πάρα πολλών θρεπτικών συστατικών που περιέχει!

Διαβάστε ακόμη: Πώς η διατροφή σου επηρεάζει την ψυχολογία σου - Έρευνα από το Harvard

Τι θρεπτικά συστατικά έχει η κινόα;

Η κινόα ...

  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά 
  • Περιέχει πολλές φυτικές ίνες
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγνήσιο

Πόσες θερμίδες έχει η κινόα;

Αν κάποιος καταναλώσει 100 γραμμάρια ωμή κινόα θα λάβει 368 θερμίδες, ενώ αν την καταναλώσει μαγειρεμένη θα λάβει μόλις 120 θερμίδες! 

Εικόνα

Εμείς σου προτείνουμε μία συνταγή ώστε να ξεκινήσεις να τρως την κινόα μαζί με μια πικάντικη σαλάτα που θα σε ξετρελάνει! 

Σαλάτα κινόα (πικάντικη)

Υλικά 

Για τη σαλάτα κινόα (πικάντικη)

  • 1 φλ. κινόα
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πάπρικα καυτερή
  • Λίγο αλάτι
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι (κομμένο σε λεπτές φέτες)
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους (ψιλοκομμένα)
  • 4 ντομάτες ώριμες και σφιχτές (ψιλοκομμένες)
  • 1 αγγούρι με τη φλούδα του (σε μικρά καρέ)
  • 2 κίτρινες πιπεριές (σε μικρά καρέ)
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • Ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (το χυμό και το ξύσμα του)

Για τη σαλάτα κινόα

  1. Ξεπλένουμε πρώτα την κινόα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, πολύ καλά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό.
  2. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι.
  4. Βράζουμε για 15΄σε χαμηλή φωτιά να φουσκώσει και να σκάσει.
  5. Τη στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Ψιλοκόβουμε τα βότανα και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  7. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το αγγούρι, το κρεμμύδι, τις πιπεριές, και την κινόα.
  8. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα και αλατίζουμε.
  9. Ανακατεύουμε πολύ καλά και παγώνουμε τη σαλάτα πριν σερβίρουμε.
Εικόνα

Μπορεί ακόμη να θέλετε να δείτε: Κουνουπίδι: 5 λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας!