ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γαλλική βασιλόπιτα: Η εύκολη συνταγή για αρχάριους

Φέτος δοκίμασε κάτι διαφορετικό!
30.12.2020
3
'
galiki-vasilopita-sidagi

Η βασιλόπιτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν, κάτι σαν την γαλοπούλα των Χριστουγέννων. Κόβεται μετά την αλλαγή του έτους και βγαίνει σε πολλές εκδοχές, από κλασικό κέικ μέχρι και τσουρέκι. Αν όμως, έχεις βαρεθεί τα συνηθισμένα, μπορείς να δοκιμάσεις να φτιάξεις την γαλλική εκδοχή της βασιλόπιτας, την περίφημη «Galette des Rois» ή αλλιώς «Πίτα των Βασιλιάδων». Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι οι Γάλλοι κόβουν την βασιλόπιτα τους στα Θεοφάνεια.

Υλικά για την γαλλική βασιλόπιτα

  • φύλλο ζύμης (2)
  • 85 γραμμάρια ζάχαρη
  • 85 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
  • 2 αβγά
  • 150 γραμμάρια αμύγδαλο σε σκόνη
  • 1 βανιλίνη ή ένα κλωναράκι βανίλια
  • 1 αβγό για την επάλειψη των φύλλων και μία πρέζα αλάτι
  • 50 γραμμάρια κρέμα πατισερί
  • Προαιρετικά λίγο ρούμι ή κονιάκ
  • Μια πορσελάνινη φιγούρα αντί για φλουρί (αν θέλετε φυσικά, βάζετε κανονικό φλουρί)

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου.
  • Χαράσσουμε κάθετα στη μέση το κλωνάρι βανίλιας, ξύνουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του και τους βάζουμε στο μείγμα.
  • Προσθέτουμε 2 αβγά και το ρούμι ή το κονιάκ.
  • Βάζουμε το ένα φύλλο, προσθέτουμε την κρέμα αμυγδάλου, αφήνοντας περιθώριο 2 εκατοστών ζύμης γύρω από το ταψί, που την «περνάμε» ελαφρά με ένα υγρό πινέλο.
  • Μέσα στην κρέμα βάζουμε την πορσελάνινη φιγούρα ή το φλουρί μας και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο (λίγο μεγαλύτερο από το πρώτο), το οποίο «κλείνουμε» γύρω γύρω.
  • Αλείφουμε το πάνω φύλλο με ένα χτυπημένο αβγό, στο οποίο έχουμε ρίξει μια πρέζα αλάτι.
  • Τοποθετούμε τη πίτα στο ψυγείο για 30 λεπτά, στη συνέχεια τη βγάζουμε και κάνουμε διάφορα σχέδια με κουπ πατ ή με το μαχαίρι μας προτού περάσουμε μια δεύτερη επάλειψη με αβγό.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Αγαπημένο