ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σου έμεινε γαλοπούλα; Ο Jamie Oliver σου δείχνει τι να κάνεις και είναι πεντανόστιμο

Δεν θα μείνει ούτε ψίχουλο από αυτή τη πίτα!
3
'
ti-na-kaneis-me-tin-galopoula-pou-perisepse

Ο Jamie Oliver είναι αυτό που λέμε ο εθνικός σεφ Βρετανών και Άγγλων. Οι συνταγές του έχουν εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο, και τα σχετικά βιβλία του έχουν γίνει όλα best sellers. Ο ίδιος, αγαπά πολύ την παραδοσιακή μαγειρική και σιχαίνεται οτιδήποτε πρόχειρο. Για την ιστορία, να αναφέρω ότι είχε κάνει μέχρι και εκστρατεία κατά του junk food στα σχολεία. Φυσικά, ένας τόσο δημοφιλής σεφ δεν θα μπορούσε να μην έχει κάποια συνταγή με το τι μπορείς να κάνεις με την γαλοπούλα που περίσσεψε από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. 

Η συγκεκριμένη πίτα του Jamie Oliver, γίνεται ανάρπαστη και δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο για να την φτιάξεις. Μάλιστα, είναι τόσο εύκολη που ακόμα και αν η μαγειρική δεν είναι το δυνατό σου σημείο, θα καταπλήξεις τους πάντες!

Πίτα γαλοπούλας χριστουγεννιάτικη από τον Jamie

Υλικά για μια μεγάλη πίτα:

  • 2 φέτες καλής ποιότητας καπνιστό μπέικον χοντροκομμένες
  • 1/2 ματσάκι φύλλα από φρέσκο θυμάρι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κιλά πράσα πλυμένα και κομμένα (το λευκό άκρο κομμένο σε κομμάτια, το πράσινο μέρος ψιλοκομμένο)
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 800 γρ μαγειρεμένο λευκό κρέας γαλοπούλας κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 2 γεμάτες κουταλιές σούπας αλεύρι
  • 2 ποτήρια ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών ή μισό - μισό
  • 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 σακουλάκι κάστανα βρασμένα (υπάρχουν έτοιμα στο supermarket σε αεροστεγή συσκευασία)
  • 2 κλωναράκια φρέσκα φύλλα φασκόμηλο
  • 1 αυγό για άλειμμα

ti-sidagi-na-kaneis-me-tin--pou-perisepse

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
  • Τσιγαρίζουμε ελαφρά σε αντικολλητική κατσαρόλα το μπέικον με 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το θυμάρι.
  • Προσθέτουμε τα πράσα, ανακατεύουμε για 3’, βάζουμε αλάτι – πιπέρι, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια) και βράζουμε 30’ανακατεύοντας κάθε 5’ με 10’ για να βεβαιωθούμε ότι δεν πιάνουν (συνήθως, δε χρειάζεται νερό, τα πράσα είναι φρεσκοπλυμένα και θα βγάλουν το νερό τους). Τα πράσα πρέπει να είναι μαλακά και να λιώνουν στο στόμα.
  • Προσθέτουμε τη γαλοπούλα κομμένη σε χοντρά κομμάτια (κύβους), το αλεύρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το ζωμό, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Περνάμε το μείγμα από σήτα ή τρυπητό για να πάρουμε το ζωμό ξεχωριστά.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί (22 Χ 30 εκ.).
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο, απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, περνάμε τη επιφάνεια με νερό με τη βοήθεια πινέλου. Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τριμμένο κάστανο και φύλλα φασκόμηλου. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω και ενώνουμε με τον πλάστη, ώστε να ενσωματωθούν τα κάστανα και να ενωθούν οι ζύμες. Το φύλλο πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο από το ταψί για να καλύψει και τα πλαϊνά του μείγματος έως κάτω.
  • Σκεπάζουμε το μείγμα με τη σφολιάτα, ώστε να το αγκαλιάσει.
  • Χαράζουμε (δεν κόβουμε) διαγώνιες γραμμές στη ζύμη. Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο αλάτι.
  • Ψήνουμε στους 190ο για 30’ – 40’, να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τόσο απλά αλλά και τόσο νόστιμα!

 

Αγαπημένο