ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Άκης Πετρετζίκης: Η σχολή που τελείωσε πριν ανακαλύψει την αγάπη του για την μαγειρική

Σίγουρα δεν σου περνάει από το μυαλό!
3
'
H σχολή που τελείωσε o Άκης Πετρετζίκης πριν την μαγειρική Papadakis Press

Τον Άκη Πετρετζίκη μπορεί να τον έμαθες μέσα από τον πρώτο κύκλο του MasterChef, όπου και κέρδισε τον τίτλο του πρώτου Έλληνα MasterChef, υπάρχουν όμως αρκετά πράγματα που δεν ήξερες για αυτόν. Ένα από αυτά είναι και η σχολή που τελείωσε πριν ανακαλύψει την αγάπη του για την μαγειρική.

Αν και τον έχουμε συνηθίσει πίσω από τους πάγκους της κουζίνας, βοηθώντας μας να μαγειρέψουμε γευστικά πιάτα, πριν γίνει σεφ, είχε σκεφθεί να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι, αρκετά διαφορετικό από αυτό που είναι τώρα. Ποιες σπουδές είχε επιλέξει ο Άκης Πετρετζίκης; ΤΕΙ Λογιστικής.

 

Το βιογραφικό του Άκη Πετρετζίκη

  • Ο Άκης Πετρετζίκης έχει ηλικία 37 ετών και συγκεκριμένα γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1984, στην Θεσσαλονίκη.
  • Ανήκει στο ζώδιο του Ιχθύ.
  • Έχει μια αδερφή, την Γεωργία Πετρετζίκη.
  • Σύντομα θα γίνει μπαμπάς.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει και αυτό: Ποια είναι η σύντροφός του Άκη Πετρετζίκη;

  • Εργαζόταν στην Θεσσαλονίκη, στην οικογενειακή επιχείρηση μέχρι τα 16 του χρόνια. Στα 18 του μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει λογιστική, στο ΤΕΙ Λογιστικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, το 2004 ξεκίνησε και τις σπουδές του στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
  • Το καλοκαίρι του 2004 εργάστηκε ως σεφ στο Myconian Ambassador Relais & Chateux στη Μύκονο και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2005 ως Chef de Partie στο εστιατόριο 8 the Plate στην Αθήνα.
  • Τον Φεβρουάριο του 2005 εργάστηκε ως Head Chef στο Saint Nicolas Bay στην Κρήτη, ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ως Head Chef στην παμπ James Joyce, στην Αθήνα.
  • Το 2006, μετακόμισε στην Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Λονδίνο. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται ως Chef de Partie στο εστιατόριο Havana στο Μπράιτον, ενώ από το 2008 έως το 2010, εργάστηκε ως Chef de Partie στο ξενοδοχείο The Goring.
  • Το 2010, ο Πετρετζίκης επέστρεψε στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο τηλεπαιχνίδι MasterChef και έξι μήνες μετά αναδείχτηκε ως ο πρώτος Έλληνας Master Chef. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε η πρώτη τηλεοπτική του εμφάνιση στην καθημερινή στήλη μαγειρικής στην εκπομπή Πρωινό mou, η οποία προβαλλόταν μέχρι το 2014.
  • Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου – το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel.
  • Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία ο μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-Μέχρι και σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-Μέχρι και σήμερα).
  • Το 2015, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την εταιρεία Fresh One Productions, η οποία επισφραγίστηκε με την ανάρτηση ενός βίντεο με συνταγή του Άκη, στο δίκτυο του Food Tube του Τζέιμι Όλιβερ. Από τότε, ο Πετρετζίκης είναι ένας από τους 15 επίσημους συνεργάτες του δικτύου.
  • Από το 2013, ο Πετρετζίκης είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Άκης Πετρετζίκης ΜΟΝ ΕΠΕ – μίας εταιρίας η  οποία περιλαμβάνει εκδόσεις περιοδικών και βιβλίων, τηλεοπτικές και ηλεκτρονικές μαγειρικές εκπομπές, χώρους εστίασης και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα στο οποίο πωλούνται οικιακά, κουζινικά και είδη δώρων, σχεδιασμένα από τον ίδιο.
  • Το 2016, άνοιξε το μαγαζί Kitchen Lab Café στην Αγία Παρασκευή. Την ίδια χρονιά, άνοιξε το μαγαζί μπέργκερ Burger AP. Το 2017, εγκαινίασε ένα ακόμα Kitchen Lab Café στη Γλυφάδα, ενώ το 2020 άνοιξαν τα εστιατόρια Kitchen Lab και Burger AP Corner στο κέντρο της Αθήνας.
  • Στις 13 Ιουνίου 2019, ο Άκης Πετρετζίκης κατέρριψε ένα ρεκόρ Γκίνες στην Θεσσαλονίκη, φτιάχνοντας 3.378 μπέργκερ σε 1 ώρα (προηγούμενο ρεκόρ 2220 μπέργκερ - Ισπανία 2016). Το 2019 δέχτηκε την πρόταση του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού BBC One, για την συμμετοχή στην εκπομπή Ready Steady Cook το 2020.

Διάβασε επίσης: Άκης Πετρετζίκης - Οι πρώτες φωτογραφίες από το δωμάτιο του γιου του

 

Τα βιβλία του

Εκτός από τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές, το 2014, κυκλοφόρησε το πρώτο του περιοδικό μαγειρικής με τίτλο Menu από τον Άκη Πετρετζίκη, ενώ μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς, εκδόθηκε και το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής με τίτλο Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις, το οποίο απέσπασε το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ευ Ζην το 2015.

Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο Mόνο Σοκολάτα. Το 2017, κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο του Piece of Cake, με θέμα τα κέικ. Την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε από τις Αττικές Εκδόσεις το νέο του τριμηνιαίο περιοδικό μαγειρικής το οποίο φέρει ως τίτλο το όνομά του.

Το 2018 κυκλοφόρησε ένα ακόμα βιβλίο με τίτλο «Η δική μου ελληνική κουζίνα», το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακές και άλλες συνταγές δανεισμένες από τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδας, αλλά και τις γιορτές, τις παραδόσεις και τις οικογενειακές στιγμές των Ελλήνων, ενώ έναν χρόνο μετά το ίδιο βιβλίο κυκλοφόρησε και στην αγγλική γλώσσα με τον τίτλο «Greek Comfort Food». Την ίδια χρονιά (2019), κυκλοφόρησε ακόμα ένα βιβλίο του Άκη Πετρετζίκη με τίτλο «Street Food». Στις σελίδες του, μπορεί κανείς να βρει 120 συνταγές χωρισμένες σε 12 ενότητες -ανάλογα με το βασικό χαρακτηριστικό τους- οι οποίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα επιλογών σε κρέας, ψάρι, ζυμαρικά, ψωμιά, γλυκά κ.λπ. Οι συνταγές αυτές, έρχονται από διάφορες περιοχές του πλανήτη και αναλαμβάνουν να φέρουν το street food στην κουζίνα του αναγνώστη.

Τέλος, το 2021, ο Άκης Πετρετζίκης, μοιράστηκε με τους φίλους του πάνω από 140 νηστίσιμες και χορτοφαγικές συνταγές μέσα από το νέο του βιβλίο με τίτλο «Το Απόλυτο Βιβλίο της Νηστείας». Συνταγές για ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως γεύματα και σνακ. Για πεντανόστιμα γλυκά, σος ικανές να νοστιμίσουν οποιοδήποτε πιάτο, αλλά και meat free παραλλαγές φαγητών τα οποία -παραδοσιακά- περιέχουν το κρέας ανάμεσα στα βασικά συστατικά τους.

*Με πληροφορίες από Wikipedia

Αγαπημένο