ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πώς να σερβίρεις κρασί σαν σωστός sommelier και να κλέψεις τις εντυπώσεις!

Ποιο είναι το savoir vivre του κρασιού;
3
'
pos-na-servireis-krasi-sosta-sommelier

Δεν υπάρχει περίπτωση έστω μια φορά στην ζωή σου να σου έχουν σερβίρει κρασί σε ένα καλό εστιατόριο. Ο άνθρωπος που κάνει την διαδικασία αυτή, λέγεται sommelier και μπορεί να σου μοιάζει απλή, όμως έχει και εκείνη τους κανόνες της. Με αφορμή μάλιστα τα εορταστικά τραπέζια που έρχονται, καλό θα είναι να ξέρεις ορισμένα πράγματα για να σερβίρεις και εσύ κρασί σαν επαγγελματίας.

Sommelier, ο «ιππότης» του τραπεζιού

Ως sommelier αναφέρεται ο εξειδικευμένος επαγγελματίας στον τομέα του κρασιού με σκοπό την επιλογή και τη δημιουργία του καταλόγου των κρασιών αλλά και τον κατάλληλο συνδυασμό κρασιού και φαγητού. Ο ίδιος, είναι υπεύθυνος για την πρόταση και το σωστό σερβίρισμα των κρασιών σε ένα εστιατόριο αλλά και την εκπαίδευση της ομάδας του εστιατορίου σε οινικά θέματα.

pos-na-servireis-krasi-sosta-sommelier-idees

Ο δεκάλογος ενός σωστού sommelier

Η κάθε κίνηση που κάνει ένας sommelier, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού υπάρχει μέχρι και συγκεκριμένη σχολή στην οποία μπορείς να γραφτείς, ώστε να λάβεις την κατάλληλη εκπαίδευση. Γενικά οι χρυσοί κανόνες για να σερβίρεις κρασί σαν επαγγελματίας, είναι οι εξής:

  • Το ποτήρι δεν πρέπει ποτέ να είναι γεμάτο. Ιδανικά πρέπει να έχει από 90 - 120 ml κρασί
  • Οι κυρίες φυσικά προηγούνται
  • Ο αφρώδης οίνος σρβίρεται πριν το γεύμα. Αυτό ίσως φαίνεται περίεργο αλλά ιδανικά ο αφρώδης οίνος σερβίρεται στους καλεσμένους σας πριν το γεύμα, αντί για κοκτέιλ και όχι στο τέλος, σαν κλείσιμο
  • Σερβίρεις πρώτα τους άλλους και μετά εσένα. Αυτό δεν γίνεται βέβαια στην αρχή του γεύματος μόνο, αλλά και κάθε φορά. Δηλαδή, αν θέλεις και άλλο κρασί, πρώτα ρωτάςτους υπόλοιπους στο τραπέζι αν θέλουν και εκείνοι λίγο κρασί ακόμα, μετά τους σερβίρεις και μετά σερβίρεις εσένα 

pos-na-servireis-krasi-sosta-sommelier-tips

  • Αν έχει μείνει μια τελευταία γουλιά στο μπουκάλι, και πάλι ρωτάς αν θέλει κάποιος να την μοιραστεί μαζί σου
  • Το μπουκάλι ανοίγει στο τραπέζι, μπροστά στους καλεσμένους και μετά τοποθετείται ιδανικά σε σαμπανιέρα
  • Αν δεν είσαι εξοικειωμένος με το άνοιγμα του μπουκαλιού, είναι καλύτερο να ζητήσεις βοήθεια παρά να το ανοιξεις ατσούμπαλα και τελικά να σου πέσει μέσα κομμάτι(α) φελλού. Δεν υπάρχει χειρότερο από αυτό

Plus: Ένα σοβαρό δείπνο ή γεύμα με κρασί ξεκινάει με ελαφριά λευκά κρασιά, πάει σε λευκά με πιο γεμάτο σώμα, σε ροζέ, σε ελαφριά κόκκινα, σε κόκκινα με υψηλές τανίνες και καταλήγει με επιδόρπιους οίνους. Τέλος, ο κάθε καλεσμένος σε ένα «σωστό» τραπέζι πρέπει να πιει ένα μπουκάλι κρασί των 750 ml. Αν έχεις όμως, μακρόστενο τραπέζι και πολλούς καλεσμένους, τότε θα πρέπει να φροντίσεις ώστε όλοι οι καλεσμένοι σου να έχουν σε απόσταση που φτάνει το χέρι τους ένα μπουκάλι κρασί ώστε να σερβιριστούν αν θέλουν. 

Αγαπημένο