ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Panic Button: Τι είναι το "κουμπί" που έρχεται στην Ελλάδα και θα σώσει χιλιάδες γυναίκες;

Η τεχνολογία στον αγώνα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας!
10.03.2022
2
'
Panic Button: Τι είναι το "κουμπί" που έρχεται στην Ελλάδα και θα σώσει χιλιάδες γυναίκες; Panic_button

Το Punic button είναι η νέα εφαρμογή που στοχεύει στην προστασία των γυναικών από τα περιστατικά βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, πρόκειται να δημιουργηθεί στη χώρα μας ειδική εφαρμογή που θα επιτρέπει σε κάθε γυναίκα να ζητά βοήθεια σε περίπτωση κινδύνου με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η ιδέα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης ξεκίνησε πριν έξι χρόνια στην Ινδία. Συγκεκριμένα, σε μια προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η κυβέρνηση της Ινδίας, ανάγκασε τις εταιρείες τηλεφώνων, συμπεριλαμβανομένης της Apple και της Samsung, να ενσωματώσουν σε όλα τα τηλέφωνα προς πώληση τη λειτουργία κλήσης έκτακτης ανάγκης και την πλοήγηση GPS.

Ενώ, η καινοτόμος εφαρμογή τέθηκε σε ισχύ στην Ινδία το 2019, δημιουργώντας ένα κλοιό προστασίας για τις γυναίκες.

Δείτε ακόμη: Πόσες γυναίκες σκοτώνονται καθημερινά από τον οικείο σύντροφό τους

Εικόνα
panic

 

Πώς λειτουργεί το κουμπί punic button;

Με το πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης, οι γυναίκες στην Ινδία ειδοποιούν αυτόματα την αστυνομία για τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Στη συνέχεια, όπως είχε εξηγήσει το 2016 ο ινδός Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής Ravi Shankar Prasad, το νέο σύστημα GPS θα βοηθήσει στον «ακριβή εντοπισμό της θέσης σε περίπτωση παρενόχλησης ή κινδύνου».

Η εφαρμογή του punic button έχει ξεκινήσει ήδη σε 14 πολιτείες και έχει προϋπολογισμό 321,69 εκατ. ρουπίες που διατίθενται από το κρατικό ταμείο, Nirbhaya Fund.

Ενώ, όσες γυναίκες έχουν κινητά παλαιότερης τεχνολογίας, θα πρέπει να πληκτρολογούν τον αριθμό 59 για να πραγματοποιούν κλήσεις έκτακτης ανάγκης.

Επίσης, όποια γυναίκα διατρέχει κίνδυνο μπορεί να πατήσει και το κουμπί on-and-off τρεις φορές για να καλέσει άμεσα βοήθεια.

Η Uber India ήταν η πρώτη, το Φεβρουάριο του 2015, που ενσωμάτωσε ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης, ύστερα από καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ενάντια σε έναν οδηγό της εφαρμογής Uber.

Ωστόσο, η Ινδία είναι η πρώτη χώρα που υποχρέωσε την καθολική εφαρμογή της λειτουργίας έκτακτης ανάγκης για κάθε κινητό τηλέφωνο.

Η Μανέκα Γκάντι, Υπουργός Ανάπτυξης Γυναικών και Παιδιών της Ινδίας και ο τότε πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, κατάφεραν σε δύο χρόνια να θέσουν σε ισχύ την πρωτοβουλία  του κουμπιού πανικού.

Ενώ, η Μανέκα Γκάντι σχεδιάζει να δημιουργηθεί και άλλη μία εφαρμογή που θα ειδοποιεί αμέσως τους 10 πλησιέστερους ανθρώπους από τη στιγμή που θα πατιέται το κουμπί πανικού.

Μάθετε επίσης: Γυναικοκτονία: Η νέα πανδημία

Αγαπημένο