ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Η απόφαση "βόμβα" της ΕΕ για το Airbnb - Τι αλλάζει από εδώ και πέρα;

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία του Airbnb!
1
'
Η απόφαση "βόμβα" της ΕΕ για το Airbnb - Τι αλλάζει από εδώ και πέρα; istock

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η πλατφόρμα Airbnb θα πρέπει να κοινοποιεί και να ενημερώνει τις φορολογικές αρχές για τη βραχυχρόνια μίσθωση των καταλυμάτων, ώστε να παρακρατείται ο προβλεπόμενος φόρος με βάση το εθνικό φορολογικό καθεστώς.

Η απόφαση πάρθηκε, ύστερα από την προσφυγή της Airbnb στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του ιταλικού νόμου που από το 2017 απαιτεί από την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης να κοινοποιούν στοιχεία από τα ενοικιαστήρια συμβόλαιά τους στις φορολογικές αρχές και να παρακρατούν φόρο 21% από τα έσοδα ενοικίασης.

Δείτε επίσης: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην λίστα κατανάλωσης αλκοόλ στην Ευρώπη και ποια χώρα κατέχει τα ηνία;

Τι ισχύει στην Ελλάδα σχετικά με το Airbnb

To ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει κάνει γνωστό από τον περασμένο Νοέμβριο πως θα αναζητήσουν τρόπους και θα κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων προκειμένου να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό η απόκρυψη εισοδημάτων που αποκτώνται μέσα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ενδέχεται να ενισχύσει το νομικό πλαίσιο που αφορά το εν λόγω ζήτημα με έξτρα φόρους και πρόστιμα που θα φθάνουν τις 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα, προβλέπονται σαρωτικοί έλεγχοι στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στο «οπλοστάσιο» ενάντια στη φοροδιαφυγή έχουν εντάξει τόσο τους ηλεκτρονικούς ελέγχους όσο και τις διασταυρώσεις των φορολογικών δηλώσεων, των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών όσων ατόμων έχουν στην κατοχή τους καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων και εκπρόσωποι των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων ζητούν από την πλευρά τους «να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ' όλα ο τουρισμός της χώρας μας».

Μάθετε ακόμα: Τρόποι για να εξοικονομήσεις ρεύμα και χρήματα - Ποιες ώρες πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές στο σπίτι

Αγαπημένο