ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Μάσκες μίας χρήσης που ωφελούν το περιβάλλον

Οι μάσκες μιας χρήσης αποτελούν μέρος της νέας έκρηξης πλαστικής ρύπανσης. Μάθε για τις νέες φιλικές για το περιβάλλον μάσκες που μετατρέπονται σε... φυτά!
3
'
οικολογικές μάσκες μιας χρήσης shutterstock

Οι μάσκες προσώπου έχουν γίνει μέρος της φυσιολογικής καθημερινής μας ζωής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά, ενώ μας βοηθούν να παραμένουμε ασφαλείς, οι μάσκες μίας χρήσης προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον μας. Περιέχουν πλαστικά που μολύνουν το νερό και μπορούν να βλάψουν την άγρια ​πανίδα, αφού πολλά ζώα τα τρώνε ή μπερδεύονται σε αυτά.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι 129 δισεκατομμύρια μάσκες προσώπου απορρίπτονται κάθε μήνα, γεγονός που προκαλεί πρόβλημα στους ωκεανούς και στο περιβάλλον μας.

Θα μπορούσες όμως να φανταστείς να πετάτς μια μάσκα προσώπου μίας χρήσης και πραγματικά να βοηθάς το περιβάλλον;

Μάθε λοιπόν ότι δυο εταιρείες έχουν δημιουργήσει μάσκες προσώπου που δεν είναι μόνο βιοδιασπώμενες, αλλά μπορεί να καλλιεργηθούν και λουλούδια!

Το βιοδιασπώμενο είναι ένα υλικό το οποίο μπορεί σε συνθήκες κομποστοποίησης να διασπαστεί πλήρως. Το υλικό αυτό δηλαδή θα ενσωματωθεί πλήρως στο περιβάλλον υπό τη μορφή οργανικών ουσιών, εντός 90 ημερών. Τα βιοδιασπώμενα είδη είναι μια καλή εναλλακτική των πλαστικών.

Μάσκες που μετατρέπονται σε φυτά

Ναι, πράγματι. Η Marianne de Groot-Pons, μία σχεδιάστρια από την Ολλανδία δημιούργησε μάσκες από χαρτί ρυζιού και τις γέμισε με σπόρους λουλουδιών. Οι μάσκες αυτές είναι από βιοδιασπώμενο υλικό, οπότε μετά τη χρήση τους μπορούν να ταφούν στο έδαφος και οι σπόροι στο εσωτερικό τους θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να ανθίσουν.

Τα πάντα πάνω στη μάσκα είναι από υλικά βιοδιασπώμενα, συμπεριλαμβανομένης της κόλλας που συγκρατεί το κορδόνι στη μάσκα, η οποία είναι κατασκευασμένη από άμυλο πατάτας.

Η Μαριάν δημιούργησε τις μάσκες αφού είδε πολλές μπλε μάσκες μίας χρήσης πεταμένες στο δρόμο. 

Μετά την Ολλανδία, και στην Ινδία

Οι μάσκες της Marianne δεν είναι οι μόνες με σπόρους λουλουδιών. Στην Ινδία, η εταιρεία Paper Seed βρήκε μια παρόμοια ιδέα.

Οι μάσκες προσώπου της είναι επίσης γεμάτες με σπόρους, ώστε να μπορούν να αναπτυχθοούν σε ένα φυτό. Η μάσκα κατασκευάζεται με ανακυκλωμένα κουρέλια και οι φυτικοί σπόροι τοποθετούνται στα βαμβακερά υλικά.

Μόλις τελειώσει η χρήση της μάσκας  μπορείτε να τη θάψει ο χρήστης της στο χώμα, να την ποτίσει λίγο και σε λίγες μέρες ένα φυτό έχει πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί.

 

 

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!

Σχετικά άρθρα