ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ξηρά χέρια: Μήπως φταίει το σαπούνισμα;

Τι να προσέξεις ώστε να το κάνεις σωστά και χωρίς «παρενέργειες»
3
'
ksira-xeria-sapounisma

Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι από τους σημαντικότερους πυλώνες της μάχης που δίνουμε εναντίον του νέου κορονοϊού. Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ των ανθρώπων, πόσο μάλλον εναντίον ενός ιού που εξαπλώνεται ραγδαία και σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί πολύ σοβαρή νόσο. Είναι, ωστόσο, πλέον αρκετά συνηθισμένο λόγω των ιδιαίτερων αναγκών της εποχής που διανύουμε το συχνό πλύσιμο να κάνει τα χέρια σου ξηρά. Υπάρχει τρόπος πρόληψης;

Ο Δρ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος μας δίνει όλες τις απαντήσεις!
 

Πώς να πλένεις σωστά τα χέρια σου

Όλοι έχουμε πλέον εξοικειωθεί με τους κανόνες υγιεινής για το πλύσιμο των χεριών. Δεν βλάπτει ποτέ όμως να τους επαναλαμβάνουμε. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται:

 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού.
 • Πριν από την κατανάλωση τροφής.
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό.
 • Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό.
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ενός τραύματος.
 • Μετά από τη χρήση της τουαλέτας.
 • Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα.
 • Μετά από φτάρνισμα ή βήχα.
 • Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα.
 • Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς και μετά τη φροντίδα ζώων συντροφιάς.
 • Μετά την επαφή με απορρίμματα.
 • Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια που πιθανώς είναι μολυσμένη.

ksira-xeria-aities-tips

Τι να προσέξεις για να μην ξεραθούν τα χέρια σου

Αντίστοιχα, όταν δεν μπορεί κάποιος να πλύνει τα χέρια του, πρέπει να τα απολυμαίνει με αντισηπτικό διάλυμα που θα περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη, γιατί η χρήση του αντισηπτικού μπορεί να μειώσει γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας. Ωστόσο το αντισηπτικό διάλυμα δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα, ούτε αποδίδει εξίσου εναντίον όλων των παθογόνων.

Γιατί ερεθίζονται τελικά τα χέρια;

Τόσο το συχνό σαπούνισμα όσο και τα απολυμαντικά μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία ή ακόμα και πιο δυσάρεστες καταστάσεις, όπως έντονες μορφές δερματίτιδας.
Το σαπούνι και το νερό απομακρύνουν από τα χέρια τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις ακαθαρσίες, αλλά ταυτοχρόνως αφαιρούν το φυσιολογικό, προστατευτικό σμήγμα, δηλαδή το λίπος. Όταν αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, μακροπρόθεσμα έχει ως συνέπεια να ξεραίνεται το δέρμα, ιδίως εάν χρησιμοποιεί κανείς "σκληρά" σαπούνια ή πολύ ζεστό νερό. 


Αντίστοιχα, τα αλκοολούχα αντισηπτικά των χεριών οδηγούν στην ξηροδερμία κυρίως όταν είναι κακής ποιότητας ή/και όταν χρησιμοποιούνται από άτομα με ευαισθησία στο δέρμα. Αν, όμως, ένα άτομο έχει προδιάθεση και ευαισθησία στο δέρμα, μπορεί να εκδηλώσει ξηροδερμία ακόμα και με τα πιο ποιοτικά αντισηπτικά». 
Η πολύ συχνή χρήση αντισηπτικών μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως εντονότατη ξηροδερμία ή έκζεμα, που μπορεί να συνοδεύεται από λύση της συνέχειας του δέρματος, δηλαδή από «σκασίματα» ή ακόμα και μικρές πληγές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών για όλους.
Ανεξάρτητα από την αιτία της, η ξηροδερμία μπορεί να επιδεινωθεί όταν σκουπίζει κανείς συνεχώς τα χέρια του με κακής ποιότητας χάρτινες πετσέτες ή με πετσέτες από σκληρά υφάσματα.

ksira-xeria-apolimantika

Οι οδηγίες από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας για την προστασία από την ξηροδερμία

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (American Academy of Dermatology, AAD) εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για την προστασία από την ξηροδερμία που προκαλεί το συχνό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών. Να τι συνιστά:


Για το σαπούνισμα

 • Να σαπουνίζεις τα χέρια σου με χλιαρό νερό, χρησιμοποιώντας «απαλά» σαπούνια χωρίς αρώματα.
 • Να στεγνώνεις τα χέρια σου με καθαρή, καλής ποιότητας πετσέτα, ειδάλλως να τα αφήνεις να στεγνώνουν μόνα τους. 
 • Μην στεγνώνεις τελείως τα χέρια σου. Πρέπει να παραμένουν λίγο νωπά.
 • Όσο τα χέρια σου είναι νωπά, να τα αλείφεις με μια καλή ενυδατική κρέμα ή αλοιφή. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη όχι μόνο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας, αλλά και για την προστασία του δέρματος από τα βακτήρια (το καλά ενυδατωμένο δέρμα είναι πιο ανθεκτικό σε αυτά). Να ενυδατώνεις τα χέρια σου με μικρή ποσότητα υδατικής κρέμας μετά από κάθε πλύσιμο, αν αυτό είναι δυνατό. 
 • Η ενυδατική που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να περιέχει ορυκτέλαιο ή βαζελίνη, να έχει μορφή σωληναρίου και να αναγράφει «χωρίς αρώματα» και «χωρίς χρωστικές». Αυτού του είδους τα ενυδατικά προϊόντα είναι λιγότερο ερεθιστικά για το ξηρό, με «σκασίματα» δέρμα.
 • Μην σταματάς να πλένεις συχνά και σχολαστικά τα χέρια σου, επειδή έχεις ξηροδερμία. 


Για τα απολυμαντικά

 • Να απολυμαίνεις τα χέρια σου με προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη σε ποσοστό από 60% και πάνω. 
 • Να τρίβεις τα χέρια σου με το απολυμαντικό μέχρι να εξατμιστεί τελείως.
 • Αμέσως μετά από τη χρήση αντισηπτικού, να αλείφεις τα χέρια σου με ενυδατική κρέμα.
 • Μην σαπουνίζεις τα χέρια σου μετά τη χρήση απολυμαντικού.
 • Μην χρησιμοποιείς απολυμαντικό όταν τα χέρια σου είναι εμφανώς βρόμικα. Δεν θα σε απαλλάξει από τα παθογόνα. 

Extra tip: Ανεξάρτητα από την αιτία της, η ξηροδερμία μπορεί να επιδεινωθεί όταν σκουπίζει κανείς συνεχώς τα χέρια του με κακής ποιότητας χάρτινες πετσέτες ή με πετσέτες από σκληρά υφάσματα.

Στο γιατρό αν... Αν τα χέρια σου είναι πολύ ξηρά, σου προκαλούν κνησμό, είναι κόκκινα ή/και με οίδημα και δεν βελτιώνονται με την ενυδάτωση, καλό είναι να συμβουλευθείς έναν δερματολόγο, για να ελέγξει μη τυχόν και υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα που προκαλεί την ξηροδερμία.


Επιπλέον: Για να απαλλαγούν τα χέρια από τους ιούς και τα βακτήρια πρέπει να τα σαπουνίζουμε σχολαστικά επί 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά και όχι πρόχειρα και βιαστικά.
 

Αγαπημένο