ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι συστατικά περιέχει το φετινό εμβόλιο της γρίπης;

Τα εμβόλια της γρίπης περιέχουν αδρανοποιημένους ιούς και είναι ανοσοενισχυμένα με κάποια συστατικά που προστατεύουν το προϊόν αλλά και την υγεία σου.
7
'
εμβόλιο γρίπης σύριγγα άνθρωποι istockphoto

Ο ιός της γρίπης είναι ένας κοινός ιός που επηρεάζει το αναπνευστικό περίπου ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων κάθε χρόνο. Ενώ τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον εαυτό σου. Με ορισμένες εξαιρέσεις, συνιστάται σε όλους άνω των έξι μηνών να εμβολιάζονται εναντίον της γρίπης κάθε χρόνο. Εάν είσαι περίεργη για το τί περιέχει το εμβόλιο γρίπης αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Τι υπάρχει μέσα στο εμβόλιο γρίπης;

Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να έχουν το προβάδισμα στη γρίπη, αναπτύσσοντας νέο εμβόλιο γρίπης κάθε χρόνο. Υπενθυμίζουμε ότι τα εμβόλια δίνουν στο σώμα σου την ευκαιρία να καταπολεμήσει μια παραλλαγή ιού ή βακτηρίων, έτσι ώστε αν και όταν συναντήσει τον ζωντανό ιό στη φύση, να ξέρει πώς να αντιδράσει και να μην αρρωστήσεις ποτέ.

Η συνταγή ξεκινά με τα τέσσερα πιο συνηθισμένα στελέχη γρίπης από όλο τον κόσμο, που εγχέονται σε γονιμοποιημένα αυγά κοτόπουλου ή κύτταρα θηλαστικών («κύτταρα Vero»), απενεργοποιούνται με διάφορα συντηρητικά, αντιβιοτικά και σάκχαρα. Αυτός ο συνδυασμός στη συνέχεια διαμορφώνεται για σε μονοδοσικό εμβόλιο ή σπρέι Επειδή τα στελέχη της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες κατασκευάζουν ένα εμβόλιο ετησίως.

Διάβασε ακόμη: Εμβόλιο γρίπης: Προστατεύει από την COVID-19;

Τα συστατικά του φετινού εμβολίου της γρίπης 2021

Ιοί γρίπης

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μικρές ποσότητες στελεχών του ιού από τον οποί προστατεύει και αυτό συμβάλλει στο να παράξει το ανοσοποιητικό σύστημα αντισώματα για την καταπολέμηση του ιού. Οι ακριβείς ιοί που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς από έτος σε έτος, προκειμένου να παρέχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα προστασίας έναντι στη γρίπη.

Κάθε χρόνο, οι ερευνητές παίρνουν δείγματα ιών από εργαστήρια σε όλο τον κόσμο και τα συνδυάζουν. Το φετινό εμβόλιο βασίζεται σε τέσσερις ιούς, γι΄αυτό και ονομάζεται τετραδύναμο εμβόλιο. Αυτοί οι ιοί είναι:

  • Α (Η1Ν1) pdm09: Πρώτον, ας αναλύσουμε την ορολογία: Το «Α» αναφέρεται στον τύπο της γρίπης που προσβάλλει πτηνά, ανθρώπους, χοίρους, άλογα, φώκιες και σκύλους. Το H και το N αναφέρεται στις διαφορετικές πρωτεΐνες που βρίσκονται στο εξωτερικό περίβλημα του ιού (αιμαγλουτινίνη και νευραμινιδάση). Το «pdm» είναι συντομογραφία για πανδημία και το «09» είναι το έτος της εν λόγω πανδημίας (ο ιός του 2009 σκότωσε επιπλέον 203.000). Το φετινό συστατικό A (H1N1) pdm09 είναι διαφορετικό για τα εμβόλια γρίπης που βασίζονται σε αυγά κότας σε σύγκριση με αυτά που βασίζονται σε κύτταρα. Για εμβόλια που βασίζονται σε αυγά, το συστατικό άλλαξε. Αυτό σημαίνει ότι ένα στέλεχος γρίπης παρόμοιο με αυτό που εμφανίστηκε στην πανδημία του 2009 που δημιουργήθηκε το 2019 σε εργαστήριο αντικαθιστά το στέλεχος που δημιουργήθηκε το 2019 σε κάποια χώρα.
  • Α (H3N2): Το δεύτερο συστατικό είναι μια παραλλαγή της γρίπης των χοίρων H1N1 του 2009. Το H3N2 βρέθηκε για πρώτη φορά σε χοίρους το 2010, στη συνέχεια σε ανθρώπους το 2011. Η μεγαλύτερη επιδημία στον άνθρωπο ήταν το 2012 με περίπου 309 αναφερόμενα περιστατικά.
  • Γρίπη Β (x 2): Τα στελέχη του ιού Β τείνουν να είναι μια μη πανδημική ποικιλία επειδή εξαπλώνονται κυρίως μόνο στους ανθρώπους. Μεταλλάσσονται πιο αργά από τους ιούς της γρίπης Α, αλλά είναι εξίσου μολυσματικοί μεταξύ των ανθρώπων.
  • Τα στελέχη του ιού Β στο εμβόλιο της γρίπης του 2021 είναι οι ίδια με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο γρίπης.
Εικόνα
istockphoto

 

Πρωτεΐνες αυγού

Οι πρωτεΐνες αυγού από κότα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ιών πριν χρησιμοποιηθούν σε εμβόλιο. Οι ιοί της γρίπης που υπάρχουν στα εμβόλια συνήθως αναπτύσσονται μέσα στα γονιμοποιημένα αυγά των κοτόπουλων και πολλαπλασιάζονται. Έπειτα αυτοί οι ιοί διαχωρίζονται από το αυγό, αδρανοποιούνται και τοποθετούνται στο εμβόλιο. Ενώ το τελικό εμβόλιο μπορεί να περιέχει ίχνη πρωτεΐνης αυγών, η παρούσα ποσότητα είναι μικρή καθιστώντας το γενικά ασφαλές για άτομα με αλλεργίες στο αυγό. Παρά τη σχετική ασφάλεια, τα άτομα με αλλεργίες στο αυγό πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό του πριν εμβολιστούν με το εμβόλιο της γρίπης. Διατίθενται επίσης εμβόλια γρίπης που δεν περιέχουν την εν λόγω πρωτεΐνη.

Φρμαλδεΰδη

Η φορμαλδεΰδη είναι μία ουσία που φυσιολογικά στον ανθρώπινο οργανισμό ως προϊόν ενός υγιούς γαστρεντερικού συστήματος. Σε πολύ υψηλές δόσεις είναι τοξική και δυνητικά θανατηφόρα. Όμως η ποσότητα της φορμαλδεΰδης που περιέχεται στο εμβόλιο της γρίπης είναι τόσο μικρή που είναι εντελώς ακίνδυνη. Ουσιαστικά απενεργοποιεί τις τοξίνες από ιούς και βακτήρια, έτσι ώστε να μην μολύνουν το εμβόλιο κατά την παραγωγή.

Thimerosal

Πρόκειται για ένα συντηρητικό που προστατεύει το εμβόλιο από πιθανή βακτηριακή και μυκητισιακή μόλυνση, που διαφορετικά θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σε ένα φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων. Κατασκευασμένο από οργανική μορφή υδραργύρου (αιθυλδράργυρος), η θειομερσάλη είναι ασφαλής και τυπικά παραμένει στο αίμα μόνο για λίγες ημέρες. Κάποια εμβόλια γρίπης δεν φέρουν αυτό το συντηρητικό, όπως αυτά που είναι μονοδοσικά, οι προγεμισμένες σύριγγες και τα ρινικά σπρέι. Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει μόνο θειομερσάλη όταν βρίσκεται σε φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων.

Άλατα αλουμινίου

Χρησιμοποιούνται σε εμβόλια για περισσότερα από 70 χρόνια, τα άλατα αλουμινίου ενισχύουν στην ανοσολογική απόκριση. Εξαιτίας αυτού, το εμβόλιο μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες του ιού. Όπως και τα περισσότερα συστατικά που βρίσκονται στα εμβόλια γρίπης, η ποσότητα αλουμινίου που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά μικρή και δεν είναι επιβλαβής.

Ζελατίνη

Η ζελατίνη (συνήθως με βάση το χοιρινό κρέας) χρησιμοποιείται στο εμβόλιο της γρίπης ως σταθεροποιητικό για να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό από την παραγωγή μέχρι τη στιγμή της χρήσης του. Η ζελατίνη προστατεύει το εμβόλιο από τις βλαβερές συνέπειες της υψηλής θερμοκρασίας: ζέστη ή κρύο.

Αντιβιοτικά

Χρησιμοποιούνται για την πρόληψη βακτηρίων που αναπτύσσονται κατά την παραγωγή και αποθήκευση. Σε αντίθεση με την πενικιλίνη, τα αντιβιοτικά που περιέχονται στα εμβόλια της γρίπης, όπως η νεομυκίνη ή η γενταμυκίνη, δεν προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η πενικιλίνη. Η νεομυκίνη είναι ένα συστατικό που περιέχεται σε πολλά τοπικά φαρμακευτικά σκευάσματα όπως αλοιφές, λοσιόν και κολλύρια.

Διάβασε ακόμη: Κορονοϊός - Γρίπη: Έρευνα για την ταυτόχρονη χορήγηση των εμβολίων

Αγαπημένο