Ρομπότ απολύμανσης: Έφτασαν και στην Ελλάδα

3
'
istock

Δύο ελληνικά νοσοκομεία βρίσκονται ανάμεσα στα 31 πρώτα που λαμβάνουν ρομπότ απολύμανσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, και Ελλάδα. Tο πρώτο Ευρωπαϊκό ρομπότ απολύμανσης έφτασε στην Ελλάδα και παρεδόθη στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ αναμένεται να παραδοθεί άμεσα ακόμα ένα, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Παπαγεωργίου.

Πως λειτουργούν

Τα ρομπότ αυτά μπορούν να απολυμάνουν έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε δέκα μόλις λεπτά με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Με μία φόρτιση ένα ρομπότ μπορεί να απολυμάνει πάνω από 18 θαλάμους. 

Εικόνα

Γιατί είναι ασφαλής η χρήση τους

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον στα νοσοκομεία χωρίς να εκτίθεται το προσωπικό σε περιττό κίνδυνο. Δεδομένου ότι πρόκειται για φυσική διαδικασία και όχι για χρήση χημικού απολυμαντικού, η χρήση του είναι ασφαλέστερη για το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ασθενείς, καθώς δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.

Πόσα ρομπότ θα αγοραστούν συνολικά;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, αγοράζει 200 ρομπότ απολύμανσης για Ευρωπαϊκά νοσοκομεία.Συνολικά, ο προϋπολογισμός έως € 12 εκατομμύρια είναι διαθέσιμα για την αγορά των 200 ρομπότ απολύμανσης από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης (ESI).