ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νόσος λεγεωναρίων: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως μεταδίδεται

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου και πως μεταδίδεται;
16.05.2022
1
'
Νόσος λεγεωναρίων: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως μεταδίδεται Νόσος λεγεωναρίων

Η νόσος των λεγεωναρίων προκαλείται από βακτήρια που ζουν σε λιμνάζοντα νερά. Τα βακτήρια αυτά ανήκουν στο γένος Legionellae γι’ αυτό και η νόσος επιστημονικά αποκαλείται λεγιονέλλωση.

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Πιθανή η κατάργηση της μάσκας από 1η Ιουνίου- Τα μέτρα που θα ισχύουν το καλοκαίρι

Νόσος λεγεωναρίων: Τι είναι;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila. Η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει δύο βασικές μορφές νόσου.

Η μία είναι ο πυρετός Pontiac, που αποτελεί αυτοπεριοριζόμενη λοίμωξη που τα συμπτώματά της μοιάζουν με γρίπη και η δεύτερη είναι η νόσος των λεγεωναρίων, που εκδηλώνεται κυρίως ως πνευμονία και είναι δυνητικά θανατηφόρος περίπου στο 5-30% των κρουσμάτων.

Εικόνα
Νόσος λεγεωναρίων: Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πως μεταδίδεται

 

Το βακτήριο της νόσου βρίσκεται πιο συχνά σε συστήματα ύδρευσης, στο δίκτυο παροχής ζεστού και κρύου νερού. Η ιδανική θερμοκρασία νερού για να αναπτυχθεί είναι στους 20 – 45ο C. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σωλήνες που δεν έχουν συχνή ή καθόλου ροή νερού, π.χ. σε μια ξενοδοχειακή μονάδα ή ενοικιαζόμενα που τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

Για τον πυρετό Pontiac τα συμπτώματα ξεκινούν σε 3-5 ημέρες (συνήθως 24-48 ώρες) και για τη νόσο λεγεωναρίων σε 2-10 ημέρες (συνήθως 5-6 ημέρες).

Μάλιστα πρόσφατα ένας 7χρονος έχασε την ζωή του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο για τον οποίο οι γιατροί ερευνούν το ενδεχόμενο να είχε προσβληθεί από την συγκεκριμένη νόσο, η κυρία Κυριακάκου, ξεκαθαρίζει ότι αυτή θα ήταν μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση καθώς η ασθένεια, εμφανίζει εγκαίρως ήπια αρχικά συμπτώματα και δίνει τα χρονικά περιθώρια να διαγνωστεί και να θεραπευτεί.

Νόσος λεγεωναρίων: Πως μεταδίδεται;

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο.

Δες και αυτό: Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αυτοί είναι οι τρόποι προφύλαξης

Αγαπημένο