ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί σε κάποιους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησής μετά τον κορονοϊό;

Σχετική έρευνα απαντά σε όσους το αντιμετωπίζουν
26.12.2022
1
'

Ο λόγος πίσω από το γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αποκαθιστούν πλήρως την αίσθηση της όσφρησής τους και ενώ έχει περάσει αρκετός καιρός μετά την αρχική λοίμωξη Covid-19, είναι μια συνεχιζόμενη αυτοάνοση αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Αυτή η αντίδραση επιτίθεται στα οσφρητικά νευρικά κύτταρα στη μύτη, με συνέπεια την μείωση του αριθμού τους και τελικά την αδυναμία αποκατάστασης της όσφρησης.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποίησαν οι επιστήμονες των αμερικανικών πανεπιστημίων Ντιούκ, Χάρβαρντ και Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπράντλεϊ Γκολντστάιν του Ιατρικού Κέντρου του Ντιουκ της Β. Καρολίνα, οι οποίοι ανέλυσαν δείγματα βιοψίας από το επιθήλιο της μύτης 24 ασθενών και έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine».

Εικόνα
Γιατι σε κάποιους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησής μετά τον κορονοϊό;

Με το πρόβλημα αυτό έχουν έρθει αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι, ένα ποσοστό που αγγίζει το 5% των συνολικών ασθενών με Covid-19. Ουσιαστικά αφότου αρρώστησαν λόγω του κορονοϊού, δεν έχουν ανακτήσει ακόμη την κανονική όσφρησή τους!

Ωστόσο ενώ η έρευνα κατά βάση εστιάζει στην όσφρηση, οι ειδικοί θέλησαν να μελετήσουν και τις πιθανές υποκείμενες αιτίες, καθώς και άλλα συμπτώματα της μακρόχρονης Covid-19.

Κάποια από τα συμπτώματα αυτά είναι: η γενικευμένη κόπωση, η δύσπνοια, η εγκεφαλική «ομίχλη»κ.α., που πιθανώς επηρεάζονται από παρόμοιους αυτοάνοσους βιολογικούς μηχανισμούς.

«Πολλοί άνθρωποι που έχουν αλλοιωμένη αίσθηση όσφρησης στη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης από τον ιό, θα ανακτήσουν την όσφρησή τους μέσα σε μία έως δύο εβδομάδες, αλλά μερικοί όχι.

Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την υποομάδα των ανθρώπων που συνεχίζουν να έχουν επίμονη απώλεια όσφρησης επί μήνες ή και χρόνια μετά τη μόλυνσή τους από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τα ευρήματά μας είναι εντυπωσιακά, καθώς μοιάζουν με ένα είδος αυτοάνοσης αντίδρασης στην ίδια τη μύτη», δήλωσε ο δρ Γκολντστάιν.

Εικόνα
Γιατι σε κάποιους δεν αποκαθίσταται πλήρως η αίσθηση της όσφρησής μετά τον κορονοϊό;

Τέλος, οι ειδικοί ευελπιστούν να βρούν νέες θεραπείες για το πρόβλημα, με αποτέλεσμα όσοι ταλαιπωρούνται από την βιολογική βλάβη αυτή, να αποκαταστήσουν σε ένα βαθμό τουλάχιστον την αίσθηση της όσφρησης.

Φωτογραφικά πρακτορεία: iStock

Αγαπημένο