ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αλουμινόχαρτο και ακτινοβολία: Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Το λάθος που δεν πρέπει να κάνεις.
26.02.2021
2
'
alouminoxarto-kai-aktinovolia-POY

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (WHO) το αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα τροφών και συνιστά την αντικατάστασή του με γυάλινα ή πορσελάνινα σκεύη, λόγω ακτινοβολίας. Δεν ισχύει το ίδιο και για τα κρύα φαγητά τα οποία είναι ασφαλές να τυλίγονται με αλουμινόχαρτο, όχι όμως για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες διερευνούν τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από υπερβολική έκθεση στο αλουμίνιο.

Για παράδειγμα, υψηλές συγκεντρώσεις αλουμινίου έχουν εντοπιστεί στον εγκεφαλικό ιστό ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ. Την ίδια στιγμή, μελέτες, έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψή του, μπορεί να ευθύνεται για  παθήσεις των οστών ή νεφρική δυσλειτουργία. Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να αποβάλλει με ευκολία μικρές ποσότητες αλουμινίου, επομένως η έκθεσή τους σε μικρές ποσότητες δεν αποτελεί πρόβλημα.

Προσοχή και στο μαχαίρι που χρησιμοποιείς

Ιδιαίτερα προσεκτικός θα πρέπει να είσαι και με το μαχαίρι που χρησιμοποιείς στις παρασκευές φαγητού. Πιο συγκεκριμένα, αν χρησιμοποιείς το ίδιο μαχαίρι για να κόψεις το ωμό κρέας και στη συνέχεια το μαγειρεμένο κρέας ή ακόμα και τις ωμές σαλάτες τότε ο κίνδυνος διασποράς μικροβίων (μεταξύ των οποίων και η σαλμονέλα) από τα ωμό κρέας στα μαγειρεμένα τρόφιμα ή στα σαλατικά είναι υπολογίσιμος. Αυτό υποστηρίζουν οι ερευνητές την Ασφάλεια των Τροφίμων, από την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας που συνιστούν να μην χρησιμοποιείται το μαχαίρι με το οποίο έχει κοπεί ωμό κρέας στα άλλα τρόφιμα.

Αγαπημένο