ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Brad Pitt: Τι είναι η νευρολογική διαταραχή "προσωποαγνωσία" από την οποία υποστηρίζει πως πάσχει

Ο Brad Pitt μιλά για διαταραχή που τον βασανίζει εδώ και χρόνια και ευθύνεται για την "αντικοινωνική" συμπεριφορά του!
3
'
Brad Pitt: Τι είναι η νευρολογική διαταραχή "προσωποαγνωσία" από την οποία πάσχει Brad_Pitt

Ο Brad Pitt έχει μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, ισχυριζόμενος ότι πάσχει από «προσωποαγνωσία».

Πρόσφατα σε συνέντευξή του στο «GQ» ανέφερε ότι εξαιτίας της εν λόγω διαταραχής δυσκολεύεται να «θυμάται ανθρώπους και να αναγνωρίσει τα πρόσωπά τους» ειδικά σε κοινωνικά περιβάλλοντα όπως τα πάρτι και αυτό έχει ένα άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα και στη φήμη του.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με μισούν επειδή πιστεύουν ότι δεν τους σέβομαι. Υπήρξε μια χρονιά που μόλις είπα ότι θα το αντιμετωπίσω και θα ρωτήσω τον κόσμο πού γνωριστήκαμε, τελικά έγινε χειρότερο. Οι άνθρωποι προσβλήθηκαν ακόμη περισσότερο και ερμήνευσαν το πρόβλημά μου ως αλαζονεία ή εγωπάθεια. Είναι ένα μυστήριο για μένα. Απλά δεν μπορώ να θυμηθώ το πρόσωπο κάποιου ή κάποιας», είχε δηλώσει ο ηθοποιός στο αμερικανικό «Esquire» το 2013 σχετικά με την προσωποαγνωσία.

Εικόνα
BRAD PITT

Ο διάσημος ηθοποιός δεν έχει διαγνωστεί ποτέ επίσημα με τη συγκεκριμένη νόσο, ωστόσο είναι πεπεισμένος ότι η προσωποαγνωσία είναι η αιτία της συμπεριφοράς του.

Επίσης, στο «GQ» εξήγησε ότι μπορεί να δημιουργήσει την αρνητική εντύπωση ότι είναι «απόμακρος, απρόσιτος και απορροφημένος στον εαυτό του». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα δεν ευθύνεται για αυτή του τη στάση, καθώς δεν είναι αδιάφορος, αλλά θέλει να θυμάται τους ανθρώπους που συναντά και «ντρέπεται» όταν δεν μπορεί να το κάνει.

Εικόνα
BRAD PITT

Ενώ, συνέχισε λέγοντας: «Κανείς δεν με πιστεύει!» και προσέθεσε: «Θέλω να γνωρίσω κάποιον που του συμβαίνει το ίδιο».

Δείτε επίσης: O Brad Pitt είναι φουλ ερωτευμένος - Ποια γνωστή τραγουδίστρια του "έκλεψε" την καρδιά;

Τι είναι η προσωποαγνωσία

Εικόνα
ΠΡΟΣΩΠΟΑΓΝΩΣΙΑ

Η προσωποαγνωσία είναι διαταραχή που προκαλεί δυσκολίες ή ανικανότητα στην αναγνώριση, διάκριση και αποκωδικοποίηση των χαρακτηριστικών ενός προσώπου.

Η πάθηση μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι ήταν σπάνια. Νέες έρευνες όμως δείχνουν ότι η πάθηση μπορεί να επηρεάζει σε διάφορους βαθμούς σοβαρότητας από 0.5% μέχρι 2% του πληθυσμού.

Πρόκειται για πάθηση που προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και απομόνωση. Στις σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν μπορούν να αναγνωρίζουν μέλη της οικογένειας τους, φίλους ή ακόμη τον ίδιο τον εαυτό τους.

Κάποτε όταν βλέπουν εντελώς άγνωστους, τους εκλαμβάνουν κατά λάθος ως γνωστούς τους. Πολλοί ασθενείς με προσωποαγνωσία αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να βλέπουν ταινίες ή προγράμματα τηλεόρασης διότι δεν μπορούν να αναγνωρίζουν τα άτομα που παίζουν τους διάφορους ρόλους.

Οι ασθενείς με προσωποαγνωσία αντιλαμβάνονται το πρόβλημα τους. Για να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες της καθημερινής κοινωνικής ζωής, χρησιμοποιούν άλλα χαρακτηριστικά του ατόμου εκτός από εκείνα του προσώπου για να μπορούν να αναγνωρίζουν το άτομο που βλέπουν.

Επίσης τους βοηθά το περιβάλλον στο οποίο βλέπουν ένα άτομο για να μπορούν να κατανοούν ποιος είναι, δεδομένου ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν μπορούν να τα αναγνωρίζουν.

Εικόνα
ΠΡΟΣΩΠΟΑΓΝΩΣΙΑ

Υπάρχουν βασικά δύο κατηγορίες προσωποαγνωσίας, οι επίκτητες και οι αναπτυξιακές μορφές.

Οι περισσότερες περιπτώσεις που είχαν τεκμηριωθεί μέχρι πρόσφατα, είναι οι επίκτητες δηλαδή αυτές που προκαλούνται εξαιτίας εγκεφαλικής βλάβης. Εγκεφαλικές βλάβες που είναι σε θέση να προκαλέσουν προσωποαγνωσία περιλαμβάνουν τους τραυματισμούς με κρανιοεγκεφαλική κάκωση, τα εγκεφαλικά επεισόδια και εκφυλιστικές παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι αναπτυξιακές μορφές παρουσιάζουν ανάλογα συμπτώματα αλλά χωρίς εγκεφαλική βλάβη. Φαίνεται ότι οι μορφές αυτές είναι οι συχνότερες.

Τα άτομα που έχουν προσωποαγνωσία από την παιδική ηλικία, συχνά δεν το αντιλαμβάνονται. Συνήθως συνειδητοποιούν το πρόβλημα τους στην εφηβική ηλικία ή όταν εισέρχονται στην ενήλικη ζωή.

Μάθετε ακόμη: Οι 10 λατρεμένοι διάσημοι που ξεκίνησαν από δουλειές του "ποδαριού" και εξελίχθηκαν στα μεγαλύτερα αστέρια

Αγαπημένο