ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: Τι συμβαίνει στο σώμα ενός εμβολιασμένου;

Πώς ακριβώς προστατεύει το εμβόλιο τους εμβολιασμένους από τον κορονοϊό.
3
'
τι συμβαίνει στο σώμα ενός εμβολιασμένου istock

Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμειρογνώμων Λοιπόν, ως προς το προφίλ των εμβολιασμένων που δυνητικά θα κολλήσουν, είναι και λίγο θέμα στατιστικής. Δηλαδή όταν φτάσουμε κάποτε στο 80% και 90% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένοι, προφανώς θα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων ανθρώπων που θα κολλήσουν.

Μπορούν οι εμβολιασμένοι να μεταδώσουν τον ιό;

Προφανώς, αυτοί οι άνθρωποι εφόσον έχουν τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό μπορούν να μεταδώσουν. Ξέρουμε όμως ότι έχουν μικρότερη διάρκεια που φιλοξενούν τον ιό, ακριβώς γιατί έχουν προηγούμενη ανοσία και με το που εκτίθενται ακόμα και αν κολλήσουν, γρήγορα θα απαντήσει το ανοσολογικό τους σύστημα και συνεπώς καθαρίζουν τον ιό πολύ πιο γρήγορα από ό,τι κάποιος ανεμβολίαστος.

Διάβασε ακόμα: Κορονοϊός: Γιατί νοσούν οι εμβολιασμένοι;

Πώς το εμβόλιο προστατεύει το ανώτερο επιθήλιο στον πνεύμονα

Από τη άλλη ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί σχετικά με το προφίλ των εμβολιασμένων το εξής: Η μία κατηγορία είναι οι άνθρωποι οι οποίοι για τους οποιουσδήποτε χ, ψ, ω λόγους θα έχουν πολύ χαμηλή απόκριση στο εμβόλιο.

Το άλλο που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. Δηλαδή αν εγώ εκτεθώ σε ένα δισεκατομμύριο ιούς και αν εκτεθώ σε ένα εκατομμύριο, είναι τελείως διαφορετικό. Άρα, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πόσο επικίνδυνη είναι και η συμπεριφορά μας. Όταν κάνουμε το εμβόλιο, η καθημερινότητα δεν επηρεάζει τόσο πολύ την πιθανότητα. Αν όμως εκτεθούμε σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο είναι πιθανόν να κολλήσουμε.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αυτό που κάνει ο εμβολιασμός είναι να «σπάει» την πιθανότητα ο ιός να περάσει από το ανώτερο επιθήλιο στον πνεύμονα. Και αυτό είναι αναντικατάστατο.

Επίσης, ο εμβολιασμός αυτό που κάνει είναι να μειώνει το φορτίο στη μύτη και με τέτοιο τρόπο ώστε δεν μεταδίδουμε εύκολα. Σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός αλλάζει τελείως και το προφίλ της νόσου, αλλά και το προφίλ της μετάδοσης και αυτό είναι αναντικατάστατο».

Με βάση τις παραπάνω πληροφορίες είναι ευνόητο για πιο λόγο ένας εμβολιασμένος έχει μικρότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά από COVID-19.

Διάβασε ακόμα: Ποιο εμβόλιο εξασφαλίζει την καλύτερη ανοσία στα νέα στελέχη του κορονοϊού

Αγαπημένο