ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κορονοϊός: 6 ερωτήσεις για το νέο εμβόλιο της Ινδίας

Το εμβόλιο που εκτιμάται ότι είναι 81% αποτελεσματικό έναντι του SARS-CoV-2.
4
'
COVID shutterstock

Ένα νέο εμβόλιο εκτιμάται ότι είναι σχετικά ασφαλές και 81% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής COVID-19.

Η Ινδική εταιρεία βιοτεχνολογίας Bharat Biotech ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο BBV152 που αναπτύχθηκε και εγκρίθηκε για επείγουσα χρήση στην Ινδία, αποδείχθηκε ότι ήταν περίπου 81% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19 σε μια ενδιάμεση ανάλυση των κλινικών μελετών που συνεχίζουν να διεξάγονται. Η ενδιάμεση ανάλυση αξιολόγησε δεδομένα από μια κλινική δοκιμή που αφορούσε 25.800 άτομα ηλικίας 18-98 ετών, η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ινδία. Η δοκιμή περιλάμβανε 2.433 άτομα άνω των 60 και 4.500 άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ποιες άλλες, όμως, πληροφορίες θα ήθελες να ξέρεις για το εμβόλιο;

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) μας έδωσαν τις απαντήσεις στις πιο βασικές ερωτήσεις.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;

Το εμβόλιο περιέχει απενεργοποιημένο ιό SARS-CoV-2, ο οποίος παράγεται σε ειδικά κύτταρα Vero.

Σε πόσες δόσεις χορηγείται;

Σε δύο δόσεις. Το κύριο καταληκτικό τελικό σημείο της δοκιμής αφορά την πρώτη εμφάνιση επιβεβαιωμένης με PCR,  συμπτωματικής COVID-19 (ήπια, μέτριας ή σοβαρής νόσου) τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου της μελέτης, σε άτομα που κατά την έναρξη της μελέτης ήταν  ορολογικά αρνητικά (δεν είχαν αντισώματα έναντι του ιού).

Πόσο ευαίσθητο είναι το εμβόλιο στις θερμοκρασίες;

Είναι σταθερό σε θερμοκρασίες απλού ψυγείου και αποστέλλεται ως έτοιμο προς χρήση υγρό, γεγονός που επιτρέπει τη διανομή του χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα κανάλια εφοδιαστικής αλυσίδας των εμβολίων.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο 80,6%.

Εκτός από τα κλινικά δεδομένα, μια προκλινική μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Ινδίας  υποδεικνύει ότι τα επαγόμενα από το ινδικό εμβόλιο αντισώματα μπορούν να εξουδετερώσουν και παραλλαγές του ιού όπως τα στελέχη  του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλα στελέχη.

Πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο;

Η ενδιάμεση ανάλυση περιλάμβανε επίσης μια προκαταρκτική ανασκόπηση της βάσης δεδομένων όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου. Η ανάλυση αυτή έδειξε οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίστηκαν ήταν σε χαμηλά επίπεδα και ήταν ισορροπημένες μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το  ινδικό εμβόλιο και αυτών που έλαβαν το  εικονικό φάρμακο.

Που διατίθεται αυτή τη στιγμή το εμβόλιο;

Το εμβόλιο ήδη διατίθεται με ειδική άδεια στην Ινδία και, μέχρι στιγμής, το 12% των πάνω από 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου COVID-19 που έχουν χορηγηθεί στην Ινδία αφορούν σε αυτό το εμβόλιο, ενώ το υπόλοιπο 88% αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αγαπημένο