Πώς να αντιμετωπίζεις χωρίς συγκρούσεις τους δύσκολους ανθρώπους

3
'
shutterstock

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από καιρού εις καιρόν θα συναντάς ανθρώπους θυμωμένους, κακοδιάθετους, δυσάρεστους και τοξικούς. Αν μπορείς να δείχνεις αρκετή ανωτερότητα ώστε να μην μπλέκεις σε καβγάδες με τέτοιους ανθρώπους, θα εξοικονομήσεις πολύ χρόνο και ενέργεια.

Αν λοιπόν μερικές φορές κάποιοι σου κάνουν αρνητικές ή αγενείς παρατηρήσεις, προσπάθησε να αξιολογήσεις την κατάσταση. Αν μάλιστα συμφωνήσεις μαζί τους, μπορεί και να ηρεμήσουν εντελώς τα πνεύματα. Μόνο όταν δέχεσαι πάντα αρνητικές και επιθετικές εκρήξεις θυμού από τους άλλους θα ήταν ίσως χρήσιμο να αναζητήσεις την πηγή αυτών των αντιδράσεων στον εαυτό σου. Αλλιώς, αν μιλάμε για τις τυχαίες καθημερινές επαφές, απλώς χαλάρωσε και ξέχνα την κακή αντίδραση των άλλων.

Διάβασε κι αυτό: Πώς να μην αφήνεις τις αρνητικές σκέψεις να σε πάνε πίσω

Πως πρέπει να αντιδράσεις

Να θυμάσαι ότι αν κάποιος δε σέβεται τον εαυτό του, δεν σέβεται ούτε τους άλλους. Μπορεί να συναντήσεις τέτοιους ανθρώπους αρκετές φορές, ανθρώπους κακόβουλους και προσβλητικούς, που θέλουν σκόπιμα να προκαλούν κακό στους άλλους. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται να το κάνεις σε μια άδικη ή απειλητική κατάσταση, είναι σημαντικό να αποσύρεις τα συναισθήματα σου  και την ενέργεια σου απ’ αυτήν, να είσαι σε θέση να συνεχίσεις με τα σημαντικότερα πράγματα της ζωής σου. Θυμήσου, όσο πιο πολύ θυμώνει κάποιος, τόσο πιο αβοήθητος νιώθει. Να θεωρείς δεδομένο ότι η συμπεριφορά τους οφείλεται σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, εσωτερική αναταραχή και σύγχυση. Η πρόκληση για σένα είναι να διατηρείς την αξιοπρέπεια και την αυτοκυριαρχία σου ενώ ταυτόχρονα υπερασπίζεσαι ή προστατεύεις τα δικαιώματα σου. Για να μπορείς να το κάνεις αυτό με αποτελεσματικότητα, είναι ανάγκη να εστιάζεις στα γεγονότα, όχι στα συναισθήματα που συνδέονται με αυτά. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να απελευθερώνεις τα δικά σου αισθήματα θυμού, σύγχυσης και κατάκρισης.

Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα είναι να ξεκαθαρίζεις  τα γεγονότα. Ποια είναι τα πραγματικά σου δικαιώματα στην κατάσταση; Θεώρησε την περισσότερο σαν ένα μεταβατικό στάδιο παρά σαν ένα συναισθηματικό ζήτημα. Αυτό ίσως φαίνεται δύσκολο όταν υπάρχουν περισπασμοί. Μην ξεχνάς ωστόσο ότι δεν είναι ανάγκη να μπλέκεις σε ατελείωτες λογομαχίες για καταστάσεις που ούτε καν έχουν σημασία για σένα- να συγκρατείς την ενέργεια σου.

Είναι ζωτικής σημασίας να φροντίζεις τον εαυτό σου, να προχωράς με τα πράγματα που είναι σημαντικά στη ζωή σου και να επαναφέρεις την ενέργεια σου στον εαυτό σου. Να θεωρείς τη σύγχυση σου με το άλλο άτομο σαν ένα μικρό εκνευρισμό-τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

Διάβασε ακόμα: Γίνε ο πραγματικός σου εαυτός σε 365 ημέρες

Χρήστος Θεοδωρόπουλος

Κοινωνιολόγος MSc- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος  σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είναι πιστοποιημένος σύμβουλος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσα από την εξειδίκευση του στη συμβουλευτική & στο Life coaching και έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επιπλέον, έχει ασχοληθεί με το business coaching και το mentoring μέσα από τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πολυτεχνείο Κρήτης με θέμα «Κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη» με ειδίκευση στις συγκρούσεις στο χώρο εργασίας και στη διοίκηση ολικής ποιότητας. Είναι κάτοχος παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης, έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε ομιλίες για θέματα συμβουλευτικής. Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, επικοινωνίας και εξυπηρέτησης πελατών καθώς και σε ζητήματα οργάνωσης χρόνου. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων. Αρθρογραφεί σε διάφορα sites, περιοδικά αλλά και εφημερίδες.