ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

8 πράγματα που πρέπει να μάθεις για τη Blue Monday

Ποιο το νόημα και ποια η σημασία της
2
'
blue monday

Λένε ότι είναι η μέρα που ο πληθυσμός του πλανήτη έχει την πιο καταθλιπτική διάθεση. Όμως για να μιλήσουμε σοβαρά, θα πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν υπάρχει καμία ημέρα του χρόνου που θα σου επιβάλλει πως θα νιώσεις γιατί όλος τυχαίως εσύ μπορεί αυτή την ημέρα να αντάλλαξες το πιο παθιασμένο πρώτο φιλί με κάποιον συναρπαστικό άλλο, να έγινες μπαμπάς ή να πήρες προαγωγή. Όμως και τίποτα από όλα αυτά τα καλά να μην σου συμβαίνει, θα σου έλεγα καθόλου να μη επηρεαστείς από το Blue Monday. Το μόνο που χρειάζεται να σε προβληματίσει είναι τι πραγματικά θέλει να σου πει αυτή η ημέρα. Και για αυτό θα σου δώσουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με αυτήν.

Είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου

Συμπίπτει με μία μέρα του Ιανουαρίου που έχει διαπιστωθεί ότι είναι πιο ανεβασμένη στον γενικό πληθυσμό η καταθλιπτική διάθεση. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει  καμία επιστημονική επιβεβαίωση σχετικά με αυτό.

Είναι η 3η  Δευτέρα του Ιανουαρίου

Φέτος το Blue Monday συμπίπτει με την 18η του Ιανουαρίου. Κάθε χρόνο η ημέρα αυτή ορίζεται ως η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Όχι τυχαία όμως αφού υπάρχουν κάποιοι λόγοι που έχει επιλεγεί αυτή η ημέρα στην οποία έχει κολλήσει η ταμπέλα «Blue Monday».

Αποτέλεσε έμπνευση ενός ψυχολόγου

Ο ψυχολόγος Dr Cliffe Arnal καθηγητής  στο Centre for Lifelong Leaving το οποίο αποτελεί τμήμα του Cardiff University ήταν αυτός που βάφτισε αυτή τη Δευτέρα του Ιανουαρίου «μπλε». Όπως εξηγεί, όμως, ο ίδιος, στόχος του ήταν όχι να επιβεβαιωθεί η διαπίστωση αν όντως έχουμε πιο καταθλιπτική διάθεσή αυτή την ημέρα όσο να προβληματιστούμε γύρω από την ψυχική μας υγειά.

Ο απόηχος των γιορτών επηρεάζει

Ξαφνικά δεν υπάρχει καμία επόμενη εορταστική συνεστίαση σημειωμένη στο ημερολόγιό μας. Η εργασιακή άδεια μικρή ή μεγάλη έχει τελειώσει και ο καθένας μας θα επιστρέψει στο γραφείο του καλούμενος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του που πιθανόν να έχουν συσσωρευθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πολύ συχνά το τέλος των γιορτών μας κάνει να νιώθουμε όπως όταν επιστρέφουμε από τις διακοπές το καλοκαίρι. Με μία ακόμα επιβαρυντική διαφορά. Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα.

Το χρήμα παίζει ρόλο

Τα λιγότερα χρήματα στην τσέπη μας τη συγκεκριμένη ημέρα του χρόνου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή μας. Από τη μία τα οικονομικά χρέη λόγω των εορταστικών εξόδων και των λογαριασμών που πληρώνονται στις αρχές του μήνα και από την άλλη η αναγκαστική μείωση του καταναλωτισμού που ως γνωστόν βελτιώνει καλώς ή κακώς στιγμιαία την διάθεσή μας. Η οικονομική πίεση είναι γνωστό ότι ροκανίζει την αισιόδοξη διάθεση.

Το ίδιο και ο καιρός

Μια ακόμα διαπίστωση. Ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που σε πολλές χώρες του πλανήτη συμπίπτει με τη βαρυχειμωνιά. Είναι γνωστό ότι το κλίμα του χειμώνα επηρεάζει τη διάθεσή κάποιων αρνητικά και το SAD (Seasonal Affective Disorder) είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βοηθάει να θυμηθείς ότι κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα.

Αυτή τη μέρα είναι πιο πιθανό να έχεις αναλάβει τις ευθύνες σου

Να έχεις ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για πιθανούς στόχους που έχει θέση για τη νέα χρονιά ή δεκαετία (πόσο βαρύ ακούγεται το δεύτερο αλήθεια). Πιθανόν αυτή η ημέρα να σε έχει βρει να προσπαθείς να κόψεις το τσιγάρο ή να έχεις ξεκινήσει δίαιτα για να χάσεις τα παραπανίσια σου κιλά ή να σκέφτεσαι με ποιο τρόπο θα προχωρήσεις σε δραστικές αλλαγές και αποφάσεις που χρειάζεται να κάνεις στη ζωή σου όμως διστάζεις. Δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα. Προσπαθείς. Ή δεν το έχεις αποφασίσει ακόμα. Το σκέφτεσαι. Κι όλη αυτή η προσπάθεια μπορεί να εντείνει την πίεσή σου πράγμα που επιβαρύνει την διάθεσή σου.

Το μπλε δεν χρειάζεται να σε τρομάζει

Το πιο σπουδαίο μήνυμα που έχει να περάσει αυτή η ημέρα είναι ότι το συναίσθημα της λύπης αποτελεί μέρος της ζωή μας. Και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό με ή χωρίς αιτία και λόγο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει  να μπαίνει κάτω από το χαλί. Δεν χρειάζεται να γελάς πάντα ούτε να νιώθεις πάντα αισιόδοξος και χαρούμενος ή σούπερ ενεργητικός. Μπορείς να αγκαλιάσεις τα όποια συναισθήματα μέσα σου και να τους επιτρέψεις να σου μιλήσουν και να δεις τι έχουν να σου πουν. Αρκεί να μην βυθίζεσαι αιώνια σε αυτά. Ή αν αυτό συμβεί να ζητήσεις βοήθεια. Εξάλλου, αυτό βοηθάει πάντα να θυμάσαι είναι ότι κάθε Δευτέρα τη διαδέχεται μια Τρίτη και κανένας χειμώνας δεν κρατάει για πάντα.

Αγαπημένο