ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

3 stars που τα παιδιά τους είναι transgender - Πώς το διαχειρίστηκαν;

Τι αναφέρει ειδικός για το ζήτημα.
5
'
stars με trans παιδιά Shutterstock

Είναι μητέρες, είναι πασίγνωστες και έχουν τεράστια fan clubs. Εκτός από αυτά όμως, έχουν κερδίσει και το σεβασμό της LGBT κοινότητας (Lesbian, Gay, Bisexual και Transgender), γιατί τα παιδιά τους είναι transgender, και οι ίδιες τα έχουν στηρίξει αρκετά. Ο λόγος για την Cher, την Angelina Jolie και την Charlize Therone.

Cher και Chaz Bono

Εικόνα
stars με trans παιδιά
Shutterstock

Η κόρη της Cher, Chastity, πριν χρόνια αποκάλυψε στην μητέρα της ότι δε νιώθει κορίτσι και πως θέλει να ξεκινήσει την διαδικασία ώστε να γίνει άντρας. Από τότε, η Chastity ξεκίνησε να κάνει μια σειρά από επεμβάσεις για να γίνει άντρας και είναι πλέον τηλεοπτικός celebrity στις ΗΠΑ, με το όνομα Chaz. Η Cher, στήριξε απόλυτα τον Chaz και προσφέρθηκε να του κάνει δώρο τα έξοδα για να κάνει την χειρουργική επέμβαση που θα του χάριζε  χαρίσει ένα μηχανικό πέος, όμως ο Chaz αρνήθηκε. H σχέση τους, πέρασε από 40 κύματα και η σταρ δήλωσε πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί το γεγονός ότι η κόρη της ήθελε να γίνει άντρας. Ωστόσο, σε συνέντευξή της στο PrideSource το 2020 τόνισε πως πλέον οι σχέσεις τους είναι άριστες.

Δες και αυτό: 10 πράγματα που θέλεις να μάθεις για τον transgender Elliot Page

Extra info: O Chaz Bono, είναι το μοναδικό παιδί της Cher. O πατέρας του, είναι ο Sonny Bono.

Angelina Jolie και Shiloh Jolie-Pitt

Εικόνα
stars με trans παιδιά
Η Jolie με όλα της τα παιδια. Η Shiloh είναι η δεύτερη από αριστερά - Shutterstock

 

Η πρωτότοκη βιολογική κόρη των Angelina Jolie και του Brad Pitt ήταν διάσημη πριν καν γεννηθεί.  Μεγαλώνοντας η Shiloh Jolie-Pitt τραβούσε σαν μαγνήτης τα φλας των φωτογράφων γιατί από νήπιο ακόμα, όχι μόνο είχε εκπληκτική ομοιότητα με τον μπαμπά της, αλλά επιπλέον ντυνόταν σαν κι αυτόν, με «αγορίστικα» ρούχα. Οι φωτογραφίες με την Shiloh να είναι ντυμένη με φορέματα και φούστες είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ενώ αντίθετα εκείνες που έχει κοντά μαλλιά και είναι ντυμένη με παντελόνια και μπλούζες σε σκούρα κυρίως χρώματα, είναι άπειρες.  Η Jolie σε μια συνέντευξή της είπε ότι η Shiloh ίσως είναι transgender, προσθέτοντας όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να είναι «αγοροκόριτσο». Και οι δύο γονείς της, την στηρίζουν και μάλιστα ο Brad στα 14α γενέθλιά της, ανέφερε για εκείνη: «Είμαι υπερήφανος για τη Shiloh και για αυτό που είναι».

Ίσως σε ενδιαφέρει: 4 διάσημες Ελληνίδες που έκαναν εξωσωματική

Charlize και Jackson Theron

Η Charlize Theron φροντίζει να προστατεύει τα παιδιά της από τα φώτα της δημοσιότητας και αν και η μικρή της κόρη, δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον Τύπο, η μεγάλη της κόρη, Jackson τραβάει τα φωτογραφικά φλας όπως τα λουλούδια τις μέλισσες.

Η ηθοποιός υιοθέτησε τον Jackson το 2012 και την August το 2015. Το 2017 αποκάλυψε ότι ο Jackson είναι transgender κορίτσι, λέγοντας: "Το ποιες θέλουν να είναι μεγαλώνοντας και ποια θέση θέλουν να έχουν στον κόσμο, δεν είναι μια απόφαση που θα την πάρω εγώ". Η ηθοποιός σε συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι με αφορμή το Black Live Matters και τις διαδηλώσεις, εμψυχώνει τις κόρες της, που δεν είναι λευκές, να αισθάνονται δυνατές. Η ηθοποιός, επιτρέπει στην Jackson  να ντύνεται με φορέματα και ροζ φούστες, και δεν τις κόβει τα μαλλιά.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της Daily Mail για την κόρη της, είπε: «Ναι, κι εγώ αρχικά νόμιζα ότι ήταν αγόρι. Μέχρι που με κοίταξε στα μάτια όταν ήταν τριών ετών και μου είπε: "Δεν είμαι αγόρι". Αυτή είναι λοιπόν η αλήθεια. Έχω δύο πανέμορφες κόρες, τις οποίες, σαν κάθε γονιός, θέλω να προστατέψω και να δω να ανθίζουν στη ζωη. Γεννήθηκαν αυτές που είναι, και δεν είναι στο δικό μου χέρι να αποφασίσω πώς να εξελιχθούν μεγαλώνοντας. Η δουλειά μου ως γονιός είναι να τις αγαπώ και να διασφαλίζω ότι έχουν ό,τι χρειάζονται για να γίνουν αυτό που θέλουν να γίνουν. Θα κάνω κάθε τι που περνάει από το χέρι μου ώστε τα παιδιά μου να έχουν αυτό το δικαίωμα και να είναι προστατευμένα σε αυτό το πλαίσιο».

Τι σημαίνει ο όρος Transgender

Transgender (διαφυλικά ή διεμφυλικά), σύμφωνα με την Wikipedia, είναι τα άτομα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που τους προσδιορίστηκε κατά τη γέννηση. Τα τρανς άτομα αποκαλούνται σε ορισμένες περιπτώσεις τρανσέξουαλ, εάν επιθυμούν μερική ή πλήρη μετάβαση στο αντίθετο φύλο από εκείνο που τους αποδόθηκε. Ο όρος τρανς αναφέρεται στην ψυχοσωματική εμπειρία του φύλου ενός ατόμου και δεν είναι αυτονόητο ότι το άτομο θα εισέλθει στη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης ή λήψης ορμονών. Επίσης η εν λόγω ορολογία είναι όρος "ομπρέλα" και αφορά όλα τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το αποδιδόμενο φύλο, δηλαδή εκτός από τα τρανσέξουαλ άτομα καλύπτει και τα άτομα που δεν έχουν κάποια από τις γνωστές ταυτότητες φύλου, αλλά κάποια εκτός διπόλου.

Πολλά τρανς άτομα διανύουν μια περίοδο ανάπτυξης της ταυτότητάς τους, για την οποία υπάρχει ένας δείκτης που βαθμολογεί κατά πόσο γνήσιοι, αυθεντικοί και άνετοι αισθάνονται με τη νέα τους εξωτερική εμφάνιση.

Η ταυτότητα φύλου είναι ανεξάρτητη από τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Ένα τρανς άτομο μπορεί να είναι ομοφυλόφιλο, ετεροφυλόφιλο, αμφισεξουαλικό ή ασεξουαλικό ή να θεωρεί τους συμβατικούς τίτλους σεξουαλικού προσανατολισμού ανεπαρκείς ή ακατάλληλους. Ο όρος τρανς δεν πρέπει να συγχέεται με τον όρο ίντερσεξ, ο οποίος περιγράφει τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί με χαρακτηριστικά που "δεν αντιστοιχούν στις κλασικές έννοιες των ανδρικών ή των γυναικείων σωμάτων".

Τα περισσότερα τρανς άτομα αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο χώρο εργασίας τους και στην πρόσβασή τους σε δημόσιες υπηρεσίες και στον τομέα της υγείας.Σε πολλές χώρες ο νόμος δεν τους προστατεύει από τις διακρίσεις.

Τρανσέξουαλ και τρανς τζέντερ

Ο όρος τρανσέξουαλ εισάχθηκε στην αγγλική γλώσσα το 1949 από τον Ντέιβιντ Όλιβερ Κόλντουελ (David Oliver Cauldwell), και έγινε γνωστός από τον Χάρι Μπέντζαμιν (Harry Benjamin) το 1966, περίπου την ίδια περίοδο που έγινε γνωστό και το τρανς τζέντερ. Από τη δεκατία του 1990, ο όρος τρανσέξουαλ περιέγραφε τα άτομα που επιθυμούσαν να μεταβούν μόνιμα στην ταυτότητα στην οποία αυτοπροσδιορίζονταν και έψαχναν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Η διαφορά μεταξύ τρανς τζέντερ και τρανσέξουαλ έχει τη βάση της στο διαχωρισμό του βιολογικού φύλου (αγγλ. sex) δηλαδή το φύλο που ορίζει η ανατομία ενός ανθρώπου και του κοινωνικού φύλου (αγγλ. gender), το οποία αφορά την ταύτιση ενός ατόμου με τον τρόπο έκφρασης του φύλου. Ως εκ τούτου, η τρανσεξουαλικότητα έχει να κάνει με τα ανατομικά ζητήματα ενός φύλου, ενώ οι θεωρήσεις περί transgender, αντιμετωπίζουν τη διάθεση και την προδιάθεση ενός ατόμου για το φύλο του, όπως και με τις προσδοκίες που έχει η κοινωνία από τον ρόλο του εκάστοτε αποδιδόμενου φύλου. Πολλά τρανς άτομα προτιμούν την περιγραφή transgender (στα ελληνικά προτιμάται το τρανς) και απορρίπτουν καθολικά το τρανσέξουαλ.

Για παράδειγμα η Christine Jorgensen αποδοκίμασε δημόσια τη λέξη τρανσέξουαλ το 1979 και αντί να αυτοπροσδιοριστεί στον τύπο ως transgender, δήλωσε ότι "το φύλο δεν έχει να κάνει με ερωτικούς συντρόφους, έχει να κάνει με ταυτότητα." Αυτό αναφέρεται στην ανησυχία ότι το τρανσέξουαλ υπονοεί ότι έχει σχέση με τη σεξουαλικότητα, ενώ αφορά στην πραγματικότητα την ταυτότητα φύλου.

Κάποια τρανσέξουαλ άτομα (τα οποία επιθυμούν ή έχουν προχωρήσει σε εγχείρηση), ωστόσο, ενίστανται στο να συμπεριληφθούν στην ομπρέλα του όρου Transgender. Οι ορισμοί και των δύο όρων απαντώνται με ποικιλομορφίες ιστορικά.

Το σχόλιο της ειδικού

Αν αναρωτιέστε πως είναι η ζωή των παιδιών διασήμων, καθώς μεγαλώνουν συνήθως στη σκιά, με όλα τα φλας στραμμένα στους γονείς τους, η απάντηση είναι: εξαρτάται. Εξαρτάται από το πώς είναι οι γονείς τους στο ρόλο του γονιού, πόσο διαφυλάσσουν τη ζωή των παιδιών τους, πόσο τα ενισχύουν να αποκτήσουν τη δική τους προσωπικότητα, κλπ. εξηγεί η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια. 

Μπορεί το παιδί ενός σταρ να θέλει να τραβήξει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας και να τον ανταγωνίζεται, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως πως θα οδηγηθεί στη Δυσφορία Φύλου της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας - όπως ονομάζεται - μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τον παιδικό ή εφηβικό ναρκισσισμό. Μάλιστα για να γίνει η συγκεκριμένη διάγνωση χρειάζεται να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, καθώς η εξωτερική εικόνα δεν συγκλίνει με την εσωτερική ψυχική εικόνα. Πιο απλά, υπάρχει δυσαρμονία ανάμεσα στο βιολογικό φύλο και σε αυτό που νιώθουν ότι ανήκουν, θέλοντας να αποκτήσουν χαρακτηριστικά του αντιθέτου φύλου από το βιολογικό.

Γυρνώντας όμως στο πόσο δύσκολο είναι να είσαι παιδί ενός διάσημου γονέα, είναι γεγονός πως δεν είναι και μία τόσο απλή υπόθεση. Το βλέπουμε άλλωστε γύρω μας ακόμα και σε οικογένειες όπου ο ένας γονιός είναι επιτυχημένος και αναγνωρίσιμος στο επάγγελμά του. Και αναφέρομαι όχι μόνο σε ηθοποιούς ή τραγουδιστές, αλλά και σε γιατρούς, δικηγόρους, επιχειρηματίες… ανθρώπους που «έχουν καταφέρει πολλά». Είναι δύσκολο για το παιδί πολλές φορές να αποκτήσει – ποιο σωστά «να χτίσει» το δικό του όνομα, την δική του ταυτότητα και να μην είναι ο γιος ή η κόρη του …τάδε! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα παιδιά αυτά συνήθως δεν είναι τόσο επιτυχημένα ή και καθόλου πολλές φορές. Ενώ μεγαλώνοντας επιλέγουν και διαφορετικούς επαγγελματικούς δρόμους για να καταφέρουν να διαχωριστούν από τον επιτυχημένο γονιό και να αποφύγουν τη σύγκριση…  

Διάβασε επίσης: 4 διάσημες Ελληνίδες που στηρίζουν τον θηλασμό

Αγαπημένο