Αυτά είναι τα 10 καλύτερα superfoods για γυναίκες

3
'
Shutterstock

Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα όμως, τα οποία είναι ιδιαίτερα θρεπτικά  για ζητήματα που επηρεάζουν συχνά τις γυναίκες - όπως εύθραυστα οστά, εγκυμοσύνη και καρκίνο του μαστού. Αυτά τα "σούπερ φαγητά" είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (συχνά περισσότερα από ένα!) που θα σε  βοηθήσουν να προστατέψεις  το σώμα σου και να το διατηρήσεις υγιές, ακόμα και όταν μεγαλώνεις.

1.Eνταμάμε

Αυτά τα νόστιμα μπιζέλια  σόγιας είναι γεμάτα φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και κάποιες χημικές ενώσεις που μοιάζουν με οιστρογόνα που ονομάζονται ισοφλαβόνες. Οι ισοφλαβόνες μπορούν να είναι φίλοι σου κατά την εμμηνόπαυση, καθώς η σόγια φαίνεται να έχει κάποια ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες.

2.Λάχανο

Τα όμορφα πράσινα φύλλα που έχει το λάχανο, περιέχουν πολλά συστατικά όπως : βιταμίνη Κ, η οποία συνεργάζεται με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D για να διατηρήσει τα οστά σου ισχυρά και υγιή. Μία μερίδα σου δίνει περισσότερο από το 20% των ημερήσιων συνιστώμενων ποσοτήτων βιταμινών Α και C.

3.Σπαράγγια

Θέλεις έναν άλλο τρόπο για να αποκτήσεις τη βιταμίνη Κ που θρέφει τα οστά; Το Σπαράγγι θα σε καλύψει. Τρώγοντας σπαράγγια παίρνεις το ένα τρίτο από αυτό που χρειάζεσαι ημερησίως. Είναι επίσης γεμάτο φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών όπως η spina bifida (δισχιδής ράχη).

iStock

4.Φασόλια

Έχουν πολλές πρωτεΐνες, χωρίς το λίπος (και συχνά το κόστος) που συνοδεύει το κρέας, και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή σου πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και τον καρδιακό ρυθμό - όλα τα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις.

5.Γκρέιπφρουτ

Έχει να κάνει με τα «φλαβονοειδή», τα οποία βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης ορισμένων ειδών εγκεφαλικών επεισοδίων στις γυναίκες και μπορεί επίσης να βοηθήσουν την καρδιά σου. Επιπρόσθετα, είναι πλούσια σε κάλιο το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

6.Παπάγια

Το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα του προέρχεται από το β-καροτένιο (αντιοξειδωτικό που σε υψηλή συγκέντρωση υπάρχει στα καρότα) και το λυκοπένιο (βρίσκεται στις ντομάτες και το καρπούζι). ο λυκοπένιο φαίνεται πως μπορεί να έχει ευεργετική δράση στον καρκίνο του μαστού και του ενδομητρίου, με βάση νέες πολλά υποσχόμενες έρευνες. Είναι επίσης αντιοξειδωτικό και διατηρεί τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση σε υγιή επίπεδα για να βοηθήσει στην αποφυγή καρδιακών παθήσεων.

7.Γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Η αλήθεια είναι, πως χρειάζεσαι περισσότερο ασβέστιο όταν είσαι άνω των 50 ετών. Το γιαούρτι έχει πολύ. Αναζήτησε το είδος που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, για να βοηθήσεις το σώμα σου να χρησιμοποιήσει καλύτερα αυτό το μέταλλο.

8.Αβοκάντο

Ναι, είναι γεμάτα λιπαρά, αλλά είναι καλά λιπαρά. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι οι πλούσιες σε αβοκάντο δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν να απαλλαγείς  από το λίπος της κοιλιάς και να προστατεύσουν τα μάτια και το δέρμα σου. Μπορούν ακόμη και να μειώσουν τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και να ενισχύσουν την «καλή» χοληστερόλη.

iStock

 

9.Γλυκοπατάτα

Ο χαλκός, οι ίνες, η βιταμίνη Β6, το κάλιο, ο σίδηρος, είναι θρεπτικά συστατικά και οι γλυκοπατάτες τα περιέχουν όλα. Το καλύτερο από όλα, είναι ότι είναι γεμάτες  β-καροτένιο, μια πηγή βιταμίνης Α +. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, διασφαλίζει ότι οι μικροί ακόμα πνεύμονες του μωρού σου είναι υγιείς και ισχυροί.

10.Σπανάκι

Το φυλλικό οξύ είναι ο καλύτερός σου φίλος. Εκτός από τα προγεννητικά προνόμια, μειώνει τις πιθανότητές  για άνοια, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου. Το σπανάκι έχει φυλλικό οξύ και λουτεΐνη. Αυτό το αντιοξειδωτικό προστατεύει το φακό και τον αμφιβληστροειδή στο μάτι σου και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει μερικές ρυτίδες.

Εύα Τσάκου

Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Η Εύα Τσάκου είναι Διατολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στη διαχείριση της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών. Ασχολείται με την τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς και το nutrition coaching (Certificate in Coaching - AC Accredited) ως μέθοδο διαχείρισης του σωματικού βάρους. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πέρα από τα Όρια της Δίαιτας» στο Κέντρο Ψυχολογικών Εφαρμογών (ΚΕΨΕΦ), μία ψυχοεκπαιδευτική μέθοδο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, χωρίς τη χρήση δίαιτας. Για τη διατροφική ενημέρωση του κοινού συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και εκπαιδευτικά workshops σχετικά με τη διατροφή και την προαγωγή υγείας, έχει τακτική παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και σε έντυπα και online περιοδικά και εφημερίδες.