Φασολάδα στο φούρνο
Διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα μια περίοδο που ακόμα και για εκείνους που δεν νηστεύουν, τα φαγητά γίνονται λιτά, χορτοφαγικά, απαλλαγμένα από ζωική πρωτεΐνη.
Η φασολάδα στο φούρνο που μας προτείνει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, ένα απλό νόστιμο και χορταστικό φαγητό ιδανικό για νηστεία.
Υλικά για την φασολάδα στον φούρνο
- 500 γρ. λόπια (φασόλια Καταβιάς Ρόδου) ή φασόλια μέτρια
- 2 ντομάτες μεγάλες ψιλοκομμένες (ή κομμένες σε φέτες)
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 σκελ. σκόρδο
- 1/4 ματσ. μαϊντανό χοντροκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1½ lt νερό
Φασολάδα στον φούρνο- Εκτέλεση
- Για την παραδοσιακή φασολάδα στο φούρνο από τη Ρόδο, θα χρειαστούμε γάστρα, ή πήλινο σκεύος με καπάκι.
- Βράζουμε τα λόπια (φασόλια) με κρύο νερό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μισομαλακώσουν για περίπου για 40′.
- Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.
- Σε πήλινο σκεύος με καπάκι βάζουμε μέσα τα φασόλια τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τις ντομάτες, τον μαϊντανό και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και 1,5 λίτρο ζεστό νερό.
Για το ψήσιμο
Σκεπάζουμε τη γάστρα με καπάκι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πιει το φαγητό όλα τα υγρά του, να μαλακώσουν καλά τα φασόλια και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Tip: Λόγω της ημέρας (Μεγάλη Παρασκευή) μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε λάδι.
Δες και αυτό: Εύκολο και γρήγορο φακόρυζο