ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ask the experts
22.07.2021

Την τελευταία εβδομάδα, αντιμετωπίζω μερικά προβλήματα ύπνου. Υπάρχουν τροφές που θα με βοηθήσουν να χαλαρώσω και να ξεκουραστώ;

Απαντά η:

Γεωργία Καπώλη

Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος ΜSc

Η Γεωργία Καπώλη είναι Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας και Αντιπροέδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Πτυχιούχος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Roehampton of Surrey του Λονδίνου και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας. Έχει πολυετή εμπειρία (15 έτη) στην ατομική διατροφική συμβουλευτική σε αθλητικούς χώρους (γυμναστήρια), διαγνωστικά κέντρα (Euromedica) και αποτελεί Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής υποστήριξης & Μεταβολικού ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ στη Νεμέα κορινθίας με αντίστοιχο παράρτημα στην Αθήνα.

Μία ακόμη ενασχόληση αποτελεί η συμβουλευτική εταιρειών τροφίμων σχετικά με την διατροφική ανάλυση προϊόντων.

Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια διατροφής, κλινικής διαιτολογίας, παχυσαρκίας.

Αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, καθώς επίσης έχει διατελέσει  τη διετία 2013-2015 nutrition expert στο περιοδικό  Men’s Health και τον τελευταίο χρόνο είναι υπεύθυνη της επιμέλειας έκδοσης του περιοδικού «Δίαιτα & Μεταβολισμός», που κυκλοφορεί με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος. Έχει συμμετάσχει συγγραφικά σε 4 βιβλία («Διατροφή ORAC σε συνταγές που θα λατρέψετε», «Η Επανάσταση της Νεότητας», «Η Απόλυτη Αντιοξειδωτική Καλοκαιρινή Δίαιτα», «Η Δίαιτα…αλλιώς»), καθώς επίσης και σε 2 ενημερωτικά εγχειρίδια (Μυστικά διατροφής για παιδιά, Βελτιώνω τη διατροφή μου).

Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

Έχει παρατηρηθεί ότι η τακτικότητα των γευμάτων και η τήρηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου στα πλαίσια της ημέρας έχει καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια του βάρους. Άτομα τα οποία καθυστερούν να κοιμηθούν, αργούν να πάρουν το πρωινό τους γεύμα ή το παραλείπουν τελείως και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαταράσσονται γενικότερα οι διατροφικές τους συνήθειες μέσα στην ημέρα. Συνήθως όταν είμαστε περισσότερη ώρα ξύπνιοι οδηγούμαστε στο να τρώμε λιπαρές τροφές και κυρίως τα παιδιά στην σημερινή πραγματικότητα τα οποία είναι ξύπνια περισσότερες ώρες και τρώνε κυρίως μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

Έτσι, για να έχουμε έναν καλό ύπνο με διάρκεια ώστε να ξεκουραστούμε και να έχουμε καλύτερη πνευματική απόδοση, θα πρέπει να προσέξουμε την διατροφή όλη την ημέρα και ιδίως τις βραδινές ώρες.

  • Αποφύγετε να τρώτε αργά το βραδινό σας γεύμα, προσπαθήστε να καταναλώνετε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο. Αποφύγετε τα βαριά και πικάντικα φαγητά γιατί θα σας βαρύνουν το στομάχι και θα σας κάνουν να χάσετε τον ύπνο σας.
  • Αποφύγετε τα πολλά υγρά πριν τον ύπνο γιατί θα χρειαστεί να κάνετε αρκετές επισκέψεις στην τουαλέτα μέσα στην νύχτα διακόπτοντας τον ύπνο σας. Προτιμήστε γάλα ή μη καφεϊνούχα ροφήματα όπως βαλεριάνα η οποία φημίζεται για τις χαλαρωτικές τις ιδιότητες.  
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και τη νικοτίνη πριν τον ύπνο. Η νικοτίνη είναι διεγερτική και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία ή διαταραχές στον ύπνο.
  • Η καφεΐνη είναι επίσης ένας από τους εχθρούς του ύπνου. Αποφεύγουμε τροφές όπως σοκολάτα, καφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου cola πριν τον ύπνο. Η καφεΐνη είναι διεγερτική και λόγω του ότι παραμένει στον οργανισμό από 3 έως 5 ώρες καλό είναι να μην καταναλώνεται τις βραδινές ώρες.
  • Τέλος, φαίνεται και η άσκηση να επιδρά ευεργετικά και να μας χαρίζει έναν ήρεμο ύπνο αρκεί να μην είναι λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Προτιμήστε να ασκήστε τουλάχιστον 3 ώρες πριν το ύπνο.  

Μερικές τροφές, λόγω συνθέσεως και λόγω αυξημένης πρόσληψης, επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Οι τροφές που λαμβάνουν μέρος στη σύνθεση ορμονών και νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη, η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη καθιστούν τον ύπνο δύσκολο, αντιθέτως οι τροφές που ρυθμίζουν την μελατονίνη και την σεροτονίνη ευνοούν τον  ύπνο.

  • Η τριπτοφάνη: είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, χρήσιμο για την κατασκευή της μελατονίνης και της σεροτονίνης. Βρίσκεται στο γάλα ( και στο γάλα σόγιας), στα σιτηρά ολικής αλέσεως, στο σπανάκι, στα φιστίκια, στα αμύγδαλα, στα φουντούκια, στο τυρί, στο αυγό, στο αβοκάντο, στον ανανά, στο ψάρι, στο κρέας και στο σουσάμι.
  • Υδατάνθρακες: οι οποίοι μπορούν να διεγείρουν την ινσουλίνη του παγκρέατος, μια ορμόνη που αυξάνει την διαθεσιμότητα της τριπτοφάνης για τον σχηματισμό της σεροτονίνη. Πρέπει πάντοτε να είναι σύνθετοι υδατάνθρακες (ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες) και όχι απλοί (ζάχαρη, γλυκά).
  • Βιταμίνες: βοηθούν στην λειτουργία του ρυθμού ύπνου-αγρυπνίας, ιδιαιτέρως οι Β1 και Β6, απαραίτητες για την σύνθεση της σεροτονίνης. Η υπερβολική ζάχαρη και τα γλυκά μειώνουν την βιοδιαθεσιμότητα της Β6.
  • Ασβέστιο: εάν η ημερήσια πρόσληψη του είναι σωστή τότε κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε καλύτερα κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ask the experts

Κάνε κι εσύ τη δική σου ερώτηση στους ειδικούς του Best of You.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ !
Ρώτα τον ειδικό