ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ask the experts
11.01.2021

Ο γιος μου είναι 18 μηνών και την τελευταία φορά που αρρώστησε και έκανε πυρετό παρουσίασε πυρετικούς σπασμούς. Υπάρχει λόγος ανησυχίας ή κάτι που πρέπει να προσέχω από εδώ και πέρα;

Απαντά ο:

Γιώργος Τρίμης

Παιδιάτρος, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων και Λοιμωδών Νοσημάτων, MSD Eλλάδας.

Ο Γιώργος Τρίμης είναι Παιδίατρος, απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Ε.Κ.Π.Α, στην οποία ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή. Το επιστημονικό του έργο απαρτίζεται από πλήθος δημοσιεύσεων τόσο σε ελληνικά όσο και σε διεθνή περιοδικά. 

Έχει διατελέσει κριτής επιστημονικών περιοδικών και έχει συμμετάσχει συστηματικά σε ερευνητικά προγράμματα και πρωτόκολλα. Αφού απέκτησε πλούσια κλινική εμπειρία στην Παιδιατρική και στις Λοιμώξεις στην Ά Παιδιατρική Κλινική του Ε.Π.Κ.Α στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και στο Respiratory Unit of Royal Brompton Hospital, London, από το 2005 εντάχθηκε στο Ιατρικό Τμήμα Εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας ΒΙΑΝΕΞ-Sanofi Pasteur MSD, ενώ από το 2017 μετακινήθηκε στο αντίστοιχο Τμήμα της MSD Greece.
Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

Οι πυρετικοί σπασμοί είναι συχνοί σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 χρονών, με ηλικιακή αιχμή το δεύτερο έτος ζωής. Υπολογίζεται ότι  2 έως 4% των παιδιών θα εμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς. Οι πυρετικοί σπασμοί είναι ο πιο συχνός τύπος σπασμών στην παιδική ηλικία. Προκαλούνται κατά την άνοδο του πυρετού και συνήθως διαρκούν λίγο (σπάνια περισσότερο από 10 λεπτά). Θεωρείται ότι οφείλονται σε αντίδραση του ανώριμου εγκεφάλου του παιδιού στον πυρετό και σε συσχέτιση με συγκεκριμένες λοιμώξεις. Υπάρχει επίσης γενετική προδιάθεση. Στο 25-40% των περιπτώσεων υπάρχει ιστορικό πυρετικών σπασμών στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Η παρουσία ενός γονέα ή ενός αδερφού με πυρετικούς σπασμούς 4πλασίαζει τον κίνδυνο, ενώ όταν και οι δύο γονείς έχουν εκδηλώσει τη νόσο, τότε ο κίνδυνος για το παιδί 20πλασιάζεται.

          Η εκδήλωση πυρετικών σπασμών στο παιδί αποτελεί πράγματι τρομακτική εμπειρία για έναν γονιό. Η περιγραφή των γενικευμένων συσπάσεων ή της χαλαρότητας του σώματος του παιδιού, η προσήλωση του βλέμματος του σε σταθερό σημείο χωρίς να ανταποκρίνεται σε φωνητικά ή άλλα ερεθίσματα, το μελανό χρώμα των χειλιών του είναι μερικές μόνο από τις περιγραφές των γονέων που έχουν γίνει μάρτυρες ενός τέτοιου επεισοδίου. Αυτό που χρειάζεται σε περίπτωση επεισοδίου είναι να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας. Απαγορεύεται να δώσετε νερό ή να προσπαθήσετε να ανοίξετε το στόμα του παιδιού για να του δώσετε αντιπυρετικό. Αυτό που πρέπει να υπάρχει στο ψυγείο σας είναι αντιπυρετικά υπόθετα. Αν το παιδί έχει ξανακάνει επεισόδιο πυρετικών σπασμών, τότε θα έχετε διαθέσιμο και θα του χορηγήσετε  το ειδικό για την περίπτωση αυτή κλύσμα ή ενδορρινικό σκεύασμα.  Κατά τη διάρκεια των σπασμών μπορείτε να βάλετε στο παιδάκι το υπόθετο, να  του βγάλετε τα ρούχα αλλά όχι να το σκεπάσετε, να του βάλετε χλιαρά επιθέματα ή να το τυλίξετε με ένα βρεγμένο χλιαρό μπουρνούζι ή πετσέτα. Τοποθετείστε το παιδί σε πλάγια θέση ανάνηψης με το  κεφάλι σε ουδέτερη θέση για απελευθέρωση των  αεραγωγών και αποφυγή εισρόφησης σε περίπτωση εμετού. Αν οι σπασμοί επιμένουν πάνω από 15 λεπτά καλέστε ασθενοφόρο. Διαφορετικά μετά τη λύση των σπασμών, αν είναι το πρώτο επεισόδιο, μεταφέρετε το παιδί στο Νοσοκομείο ώστε να παρακολουθηθεί και να υποβληθεί σε έλεγχο, προκειμένου να αποκλειστεί  η σπάνια περίπτωση να υποκρύπτεται κάποιο νόσημα ή λοίμωξη ή άλλη προσβολή του  κεντρικού νευρικού συστήματος. Αν το παιδί έχει παρουσιάσει ξανά πυρετικούς σπασμούς, τότε αρκεί μία εξέταση από ένα Παιδίατρο για να αξιολογήσει την κατάσταση του παιδιού.

          Η πρόγνωση των πυρετικών σπασμών είναι καλή αν αντιμετωπιστούν σωστά. Εξαίρεση αποτελούν οι επιπλεγμένοι πυρετικοί σπασμοί που είναι εστιακοί (σε ένα σημείο του σώματος), παρατεταμένης διάρκειας (περισσότερο από 15 λεπτά) ή επαναλαμβάνονται εντός 24ωρου και η συχνότητα τους είναι μικρότερη από 1 στα 4 επεισόδια σπασμών. Σε αυτή την περίπτωση αυξάνεται η πιθανότητα να υποκρύπτεται κάποιο νόσημα του κεντρικού νευρικού συστήματος και συνηθέστερα επιληψία, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται προσέλευση στο Νοσοκομείο, ακόμη και αν αυτό δεν είναι το πρώτο επεισόδιο σπασμών.

   Οι απλοί πυρετικοί σπασμοί έχουν πολύ καλή πρόγνωση και δε συνδέονται με νευρολογικά επακόλουθα, όπως νοητική υστέρηση, μαθησιακές διαταραχές, διαταραχές συμπεριφοράς ή εμφάνιση επιληψίας. Καθότι η πιθανότητα υποτροπής είναι μεγάλη (ως 70%) και αυξάνεται όσο μικρότερη είναι η ηλικία του παιδιού στο πρώτο επεισόδιο, συνιστάται η αποθήκευση στο ψυγείο του σπιτιού ενός φαρμάκου είτε σε μορφή κλύσματος ή για ενδορρινική χορήγηση ώστε να δοθεί σε περίπτωση νέου επεισοδίου. Επίσης καλό είναι σε αυτά τα παιδιά  να δίνετε αντιπυρετικό πριν ξεπεράσει ο πυρετός το 37,5.

   Μετά λοιπόν την αρχικό πανικό που φέρνει στους γονείς η εμφάνιση των πυρετικών σπασμών στο παιδί, πρέπει να καθησυχάζονται, αφού όμως έχουν ακολουθήσει πιστά τις παραπάνω οδηγίες, ειδικά όσον αφορά την παραπομπή, αναλόγως,  στον Παιδίατρο ή το Παιδιατρικό Νοσοκομείο.   


 

Ask the experts

Κάνε κι εσύ τη δική σου ερώτηση στους ειδικούς του Best of You.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ !
Ρώτα τον ειδικό