ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ask the experts
08.02.2021

Από τότε που πήρα διαζύγιο, η παντρεμένη φίλη μου με αποφεύγει. Τo ίδιο και τα ζευγάρια με τα οποία είχα φιλική σχέση στο παρελθόν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Απαντά η:

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Η Μαρίνα Μόσχα είναι ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας στην Αθήνα και στην Κύπρο. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.
Διαβάστε περισσότερα Διαβάστε λιγότερα

Ένα από τα θέματα που πραγματικά δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τη ζωή μετά από ένα διαζύγιο, είναι το πως ξαφνικά οι φίλες και τα φιλικά ζευγάρια …χάνονται! Και ενώ θα ήθελες την συμπαράσταση και υποστήριξη των φίλων του ή και πιο απλά την παρέα τους, συνειδητοποιείς πως διαζύγιο δεν σημαίνει μόνο ότι χωρίζεις από τον σύντροφό σου αλλά και από τους παντρεμένους φίλους σου. Μπορεί ως ζευγάρια να «δέσατε» σε επίπεδο φιλίας όμως εφόσον δεν υπάρχει πλέον αυτή η συνθήκη, θεωρούν καλύτερο να απομακρυνθούν.

Οι φίλοι αυτοί, εξάλλου, οι κοινοί σας φίλοι, μετά το χωρισμό καλούνται να πάρουν θέση, νιώθοντας δύσκολα και άσχημα γιατί θεωρούν ότι  πρέπει να διαλέξουν τον έναν από τους δυο ή να βλέπουν και τους δυο σας αλλά σε διαφορετικό χρόνο τον καθένα. Αυτό μπορεί να του φέρνει σε αμηχανία  και για το τι θα συζητηθεί αλλά και τον διπλάσιο. χρόνο που χρειάζεται να διαθέσουν.

Άλλος ένας λόγος είναι πως δεν θέλουν να έρθουν αντιμέτωποι με καταστάσεις που πιθανά να καθρεφτίζουν προβλήματα και στη δική τους σχέση. Αν για παράδειγμα, αντιμετωπίζουν προβλήματα ως ζευγάρι αλλά τα κουκουλώνουν ή δεν αναζητούν λύση, τότε ο δικός σου χωρισμός «κρούει τον κώδωνα» και για το δικό τους γάμο.  Πιο εύκολο να απομακρυνθούν για να μην βλέπουν τα δικά τους προβλήματα, παρά να τα αντιμετωπίσουν.

Ένας άλλο λόγος είναι ότι η πιθανή κακή σου διάθεση, η μελαγχολία, η στενοχώρια ή το ότι μπορεί να μιλάς διαρκώς για τον χωρισμό σου, ενδεχομένως κουράζει. Όταν μάλιστα βγαίνετε για να διασκεδάσετε αλλά εσύ μένεις σκυθρωπή ή δεν έχεις ανεβασμένη διάθεση, ίσως νιώθουν ενοχές που ενώ εσύ πονάς ψυχικά εκείνοι θέλουν να γελάσουν, να γλεντήσουν, να διασκεδάσουν.

Βέβαια, υπάρχουν και οι λυκοφιλίες. Που σημαίνει ότι αν είσαι εμφανίσιμη γυναίκα, πιθανά η φίλη σου να νιώσει πως ο σύζυγός της θα αρχίσει να σε βλέπει διαφορετικά επειδή είσαι ελεύθερη οπότε κι εκείνη αρχίζει να σε εκλαμβάνει ως απειλή. Ίσως ζηλεύει ακόμα και το ότι εσύ μπορείς να κάνεις πράγματα τώρα πια στη ζωή σου που εκείνη δεν τολμά ή δεν μπορεί.

Όπως και να έχει, θυμήσου πως οι μη ουσιαστικές σχέσεις είναι εκείνες που διαλύονται με τις πρώτες δυσκολίες. Γι’ αυτό μάζεψε τις δυνάμεις σου, το κέφι και την όρεξή σου για νέες γνωριμίες.  Σου φτάνει το πένθος του χωρισμού. Δεν χρειάζεται να πενθείς και για τις όποιες φιλίες που χάθηκαν.  

Ask the experts

Κάνε κι εσύ τη δική σου ερώτηση στους ειδικούς του Best of You.

ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΟΥ !
Ρώτα τον ειδικό