ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι είναι το σύνδρομο Tourette από το οποίο πάσχει η Billie Eilish;

Όλα όσα θες να γνωρίζεις για τον σύνδρομο Tourette!
24.05.2022
1
'
Τι είναι το σύνδρομο Tourette από το οποίο πάσχει η Billie Eilish billie_eilish

Σε μια από τις πιο πρόσφατες συνεντεύξεις που έδωσε η Billie Eilish με αφορμή την σειρά “My Next Guest Needs No Introduction”, που φιλοξενείται στο Netflix, αποκάλυψε πως πάσχει από το σύνδρομο Tourette.

H γνωστή τραγουδίστρια μίλησε για το σύνδρομο που διαγνώστηκε όταν ήταν 11 ετών, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην καριέρα της.

«Αυτό που είναι αστείο είναι ότι το έχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που δεν θα το μάθεις ποτέ. Μου αρέσει πολύ να απαντάω σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρον».

Διάβασε εδώ: Τα φυτά που βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Εικόνα
billie eilish
Εικόνα
billie eilish

Τι είναι το σύνδρομο Tourette;

Το σύνδρομο Tourette είναι μια κληρονομική νευρολογική διαταραχή που ξεκινά πριν από την ενηλικίωση και χαρακτηρίζεται από πολλαπλά κινητικά και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. 

Συμπτώματα:

Τα τικ εμφανίζονται πολλές φορές την ημέρα, σχεδόν καθημερινά, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους συνυπάρχουν πολλαπλά κινητικά (π.χ. βλεφαρισμοί, ανασήκωμα των ώμων) και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ (π.χ. «καθάρισμα» του λαιμού, «ρούφηγμα» της μύτης)

Τα συμπτώματα εμφανίζονται για πρώτη φορά πριν την ηλικία των 18 ετών τα τικ δεν οφείλονται σε λήψη φαρμάκων, ουσιών ή σε κάποια υποκείμενη νευρολογική πάθηση. Μάλιστα σπάνια θα παραμείνουν σταθερά. Σε πολλές περιπτώσεις ή θα είναι αμείωτα ή θα επιδεινώνονται.

Στα συμπτώματα του συνδρόμου Tourette συπεριλαμβάνονται συχνά συμπεριφορικές και ψυχιατρικές διαταραχές, οι οποίες ενίοτε αποτελούν σημαντικές αιτίες υποβάθμισης της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική εξέλιξη. Τα τικ συνήθως μειώνονται σταδιακά κατά την εφηβεία και σε ένα σημαντικό ποσοστό υποστρέφουν μέχρι την ενηλικίωση.

Που οφείλεται;

Το σύνδρομο Tourette απονέμεται από συγγενείς α’ βαθμού των πασχόντων εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με συχνότητα τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού (5 – 15%).

Το 80-90% των μονοζυγωτικών διδύμων (τα «όμοια δίδυμα”, τα οποία έχουν κοινά γονίδια) πάσχουν ταυτόχρονα από σύνδρομο Tourette. Το ποσοστό αυτό, πέφτει στο 20% περίπου για τα ετεροζυγωτικά (τα «ανόμοια δίδυμα”).

Ωστόσο ο ακριβής τρόπος κληρονομικότητας δεν είναι ακόμα  ξεκάθαρος. Στην τελική έκφραση της διαταραχής συμβάλλουν πιθανότατα κι άλλοι παράγοντες εκτός από τους γενετικούς.

Ίσως σε ενδιαφέρει ακόμη: Έχεις αυπνίες; Μάθε ποια είναι τα κατάλληλα βιβλία για να τις ξεπεράσεις

Τρόποι αντιμετώπισης:

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση των κοινωνικών και συναισθηματικών επιπτώσεων των τικ, καθώς και στην αντιμετώπιση των ενδεχόμενων ψυχαναγκασμών

Η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τικ, αλλά σπάνια οδηγεί στην πλήρη εξάλειψη τους. Σε γενικές γραμμές, έχει ένδειξη όταν τα συμπτώματα: έχουν επίπτωση στις σχέσεις και την κοινωνικότητα (π.χ. bullying, κοινωνικός αποκλεισμός) έχουν επίπτωση στον ψυχισμό και την αυτοεκτίμηση επηρεάζουν τις σχολικές επιδόσεις οδηγούν σε τραυματισμούς

Επιπρόσθετα, φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αντιμετώπιση των ιδεοψυχαναγκαστικών συμπτωμάτων ή της διάσπασης της προσοχής. Χειρουργική θεραπεία Τα τελευταία χρόνια, έχει χρησιμοποιηθεί μια νευροχειρουργική τεχνική που ονομάζεται εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (Deep Brain Stimulation), για την αντιμετώπιση εξαιρετικά σοβαρών περιπτώσεων συνδρόμου Tourette. Οι περιπτώσεις αυτές χαρακτηρίζονται από σοβαρή αναπηρία και ανθεκτικότητα σε όλες τις άλλες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της παρέμβασης αποτελούν ακόμα αντικείμενο έρευνας.

Αγαπημένο