ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι σε διδάσκει ένα αδέσποτο όταν το υιοθετείς;

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Αδέσποτων Ζώων μάθε πως και γιατί η ζωοφιλία αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας και προάγει την υπευθυνότητα των ατόμων και τον σεβασμό στη ζωή.
5
'
παγκοσμια μέρα αδέσποτων ζώων istock

Θα το βρεις κάπου στο δρόμο ... Το μικρό γατάκι που έχει χάσει τη μαμά και τα αδερφάκια του. Ή το ταλαιπωρημένο σκυλάκι που θα σου κουνήσει διστακτικά την ουρά του κοιτώντας σε ταυτόχρονα στα μάτια, για να καταλάβει αν είσαι φίλος ή εχθρός. Μπορεί να το ταϊσεις ή να του βάλεις λίγο νεράκι. Και μπορεί να το χαϊδέψεις απαλά στο κεφαλάκι. Και τότε πιθανόν μία σκέψη θα σου περάσει από το μυαλό. Να το πάρω σπίτι; 

Η ζωοφιλία αποτελεί  έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας και προάγει την υπευθυνότητα των ατόμων και τον σεβασμό στη ζωή. Υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι η παρουσία των κατοικίδιων ζώων στη ζωή μας συμβάλλει θετικά σε ορισμένες πτυχές της σωματικής όσο και της ψυχικής μας υγείας.

Όπως εξηγεί ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος, Κοινωνιολόγος ΜSc, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, τα κατοικίδια ζώα, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται, μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή των ανθρώπων, όπως π.χ. πένθος ή διαζύγιο, στη μείωση των επιπέδων του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης. Υπάρχει, ωστόσο, μια σημαντική ποιοτική διαφορά στα οφέλη που εισπράττουν εκείνοι που έχουν υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζωάκι που βρήκαν κάπου εκεί έξω και εκείνων που θα προτιμήσουν να αγοράσουν ένα. Και με αφορμή την 4η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων θα εξηγήσουμε το γιατί.

Πώς η υιοθέτηση ενός αδέσποτου σε αναβαθμίζει ως άνθρωπο

Ένα αδέσποτο ζώο έχει τη δύναμη να σε οδηγήσει να εκφράσεις την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου και να αντιληφθείς αρετές που ούτε καν γνώριζες ότι είχες, σχολιάζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Τι ακριβώς, όμως, μπορεί να σε διδάξει η υιοθεσία ενός αδέσποτου είναι σκόπιμο να αναφέρουμε: 

Την υπευθυνότητα

Το ότι υιοθετείς ένα κατοικίδιο σε καθιστά αυτόματα υπεύθυνο για αυτό. Αν δεν είσαι ή δεν πρόκειται να είσαι υπεύθυνος, η συγκατοίκησή σας πολύ απλά δεν μπορεί να είναι εφικτή. Ξέχνα το ως ιδέα και μην το τολμήσεις ως πράξη. Μόνο ένας υπεύθυνος άνθρωπος μπορεί να υιοθετήσει ένα κατοικίδιο, δεδομένου ότι η ύπαρξη του ζώου που υιοθετείται εξαρτάται από τη φροντίδα, την αγάπη και την αφοσίωση του προσώπου που το υιοθετεί. 

Την αξία της φροντίδας

Τροφή, στέγη, επίσκεψη στον κτηνίατρο, χάπι για τα εξωπαράσιτα, αλλαγή άμμου ή βόλτα είναι μόνο οι βασικές υποχρεώσεις ενός υπεύθυνου ιδιοκτήτη κατοικίδιου ζώου. Η φροντίδα είναι ένα πιο ανεβασμένο επίπεδο προσφοράς προς μια άλλη ψυχή. Η ανάγκη να φροντίσεις είναι αυτή που σε  κάνει να νοιάζεσαι λίγο ή πολύ παραπάνω. Είναι αυτή που θα σε προτρέψει να χτενίσεις το ζωάκι σου με τη βούρτσα για να το απαλλάξεις από τους κόμπους στη γούνα του. Να διαλέξεις μια μαλακή κουβερτούλα για το κρεβατάκι του. Να ανανεώσεις με φρέσκο νεράκι το δοχείο του, ακόμα κι αν δεν έχει αδειάσει. Να το πας μια μεγαλύτερη βόλτα, για να του εξασφαλίσεις την απαραίτητη εκτόνωση και εξάσκηση. Ο φροντιστικός άνθρωπος είναι ζητούμενο στην εποχή μας. Να το θυμάσαι αυτό. Επίσης, ένα αδέσποτο χρειάζεται να το φροντίσεις λίγο παραπάνω από ότι το κατοικίδιο του pet shop. Μπορεί να το βρεις νεογέννητο, άρρωστο, χτυπημένο. Σε αυτή την περίπτωση με τη φροντίδα σου θα του έχεις σώσει κυριολεκτικά τη ζωή. Κι αυτό είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ ωραία για τον εαυτό σου. 

Την προσφορά σου ως πολίτης

Η υιοθεσία -κάθε υιοθεσία ακόμα και ενός ζώου- είναι πράξη αγάπης. Σε κάνει να παραμερίσεις τον εγωκεντρισμό σου και να ασχοληθείς με κάτι άλλο έξω από εσένα. Σου δίνει την ευκαιρία να συνδεθείς και να εξελιχθείς σε συναισθηματικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας τον συναισθηματικό σου κόσμο, τονίζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Επίσης, σε κάνει περισσότερο ενεργό ως πολίτη, καθώς αυτόματα αποτελείς μέρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος: τη διαχείριση των αδέσποτων.  

Την απαλλαγή από  κοινωνικά στερεότυπα

Θα δώσεις στοργή σε ένα πλάσμα που μπορεί να είναι ταλαιπωρημένο και κακοποιημένο, χωρίς να σε νοιάζει εάν το ζώο αυτό δεν είναι «ράτσας». Είναι σίγουρα πολύ εύκολο κάποιος που έχει υιοθετήσει αδέσποτο να αντιληφθεί ότι όλοι είμαστε ίσοι σε αυτό τον κόσμο. Αν και αξίζει να τονίσουμε ότι ανάμεσα στα δύο δημοφιλή κατοικίδια, τον σκύλο και τη γάτα, υπάρχει μια διαφορά. Οι ιδιοκτήτες γάτας είναι εκείνοι που καταλήγουν πιο συχνά να υιοθετήσουν ένα γατάκι ή μία γάτα αδέσποτη κι όχι οι ιδιοκτήτες σκύλου καθώς οι  δεύτεροι φαίνεται ότι σε ότι ελκύονται από τις καθαρόαιμες ράτσες σκύλων σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι οι πρώτοι.

Την ευγνωμοσύνη

Δεν μπορεί να στο πει με λέξεις. Το αδέσποτο που θα υιοθετήσεις. Θα νιώθεις όμως την ευγνωμοσύνη για το γεγονός ότι το έσωσες από τη σκληρή μοίρα του δρόμου κάθε μέρα για όσο καιρό συγκατοικήσετε. Τα ζώα εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο την ευγνωμοσύνη τους. Με τον τρόπο που θα κουρνιάξουν δίπλα σου. Ή θα σκουντίσουν το χέρι σου για ένα χάδι στο κεφάλι του. Και κυρίως, κοιτώντας σε στα μάτια βαθιά, με έναν τρόπο που κανένας άνθρωπος δεν θα σε κοιτάξει ποτέ. Στη μνήμη ενός αδέσποτου υπάρχει, όμως, το σκληρό χθες. Και εσύ - ο ήρωάς τους - στο ρόδινο σήμερα. Σε ευγνωμονεί για αυτό το ζωάκι σου κι ας μην μπορεί να στο πει. Την ίδια ώρα όμως διδάσκεσαι κι εσύ μέσα από αυτό πώς και γιατί να είσαι ευγνώμων για όλα τα καλά στη ζωή σου, μέσα από το εξής απλό σκεπτικό: αν ο σκύλος ή η γάτα σου είναι ευγνώμων για τον καναπέ, το χαλάκι που απολαμβάνει στη ζεστασιά του σπιτιού σου γιατί να μην είσαι κι εσύ για όλα τα καλά που έχεις στη ζωή σου; Τόσο απλό. 

Την αποδοχή και την αγάπη άνευ όρων

Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που θα λάβεις από ένα αδέσποτο ζώο είναι κάτι το οποίο αν δε το ζεις δεν μπορείς να το καταλάβεις, τονίζει ο Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Το κύριο και βασικό συναίσθημα είναι ότι όπως και ό,τι κι αν είσαι το ζωάκι που υιοθέτησες θα σε αποδέχεται πάντα για αυτό που είσαι. Έχει ταυτόχρονα τη δύναμη να σε οδηγήσει να εκδηλώσεις την καλύτερη πτυχή του εαυτού σου  και να αντιληφθείς αρετές που ούτε καν γνώριζες ότι είχες, τονίζει.

Εικόνα
παιδιά και ζώα
istock

Τι άλλο χρειάζεται να θυμάσαι;

Ότι ένα αδέσποτο μπορεί να χρειάζεται να το φροντίσεις λίγο παραπάνω από ότι το κατοικίδιο που προέρχεται από pet shop. Μπορεί να το βρεις νεογέννητο, άρρωστο, χτυπημένο. Σε αυτή την περίπτωση, με τη φροντίδα σου θα του έχεις σώσει κυριολεκτικά τη ζωή. Κι αυτό είναι κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις πολύ ωραία για τον εαυτό σου. Πίστεψέ με. 

Τι γίνεται όταν σώζεις με το παιδί σου ένα αδέσποτο;

Συνήθως το πρώτο πράγμα που σου έρχεται να πεις όταν το παιδί σου σε παρακαλά να πάρετε σπίτι το μικρό γατάκι που βρήκατε στο δρόμο είναι “όχι”. Δεδομένου ότι σκέφτεσαι όλες τις ευθύνες που συνδέονται με την υιοθέτηση ενός κατοικίδιου. Την ώρα εκείνη η σκέψη να “πού θα το αφήσουμε, όταν πάμε διακοπές” μπορεί να είναι αυτή που κυριαρχεί. Αν και η υιοθέτηση ενός αδέσποτου δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαντάζεσαι, αν είσαι γονιός, ίσως χρειάζεται να σκεφτείς τι παράδειγμα θα δώσεις στο παιδί σου μέσα από την αποστολή “ας σώσουμε μαζί ένα αδέσποτο”. Πόσο όμορφα θα νιώσεις το παιδί σου εισπράττοντας το μήνυμα ότι σε συνεργασία με τον γονιό του μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Σκέψου επίσης ότι πολλοί είναι οι ψυχολόγοι που συνιστούν στους γονείς να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά τους να μάθουν πώς να είναι πιο υπεύθυνα και φροντιστικά μέσα από την υιοθεσία ενός κατοικίδιου. Ιδιαίτερα όταν τα εμπλέκουμε στην φροντίδα του στο μετρό φυσικά που μπορούν να  τα ίδια να υποστηρίξουν.

Αγαπημένο