ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις σε έναν σεισμό

Οι σεισμοί μπορεί να είναι θανατηφόροι, ειδικά για εκείνους που δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν όταν αρχίζει να κουνάει.
3
'
σεισμός κουνιούνται τα έπιπλα istockphoto

Πέσε κάτω, καλύψου καλά, κρατήσου γερά. Αυτό το τρίπτυχο είναι η επιτομή της προστασίας από έναν σεισμό. Δες τί δεν πρέπει να κάνεις όταν τα ρίχτερ χορεύουν στην περιοχή σου.

Μη στέκεσαι στο παράθυρο

Τι συμβαίνει έξω; Καλύτερα να το αφήσεις στη φαντασία σου. Κατά τη διάρκεια ενός σεισμού είναι μεγάλο λάθος να στέκεσαι δίπλα σε ένα παράθυρο, κάτω από έναν μεγάλο καθρέφτη, ένα βαρύ φωτιστικό ή δίπλα σε τοίχο. Οτιδήποτε βαρύ ή αιχμηρό μπορεί να πέσει πάνω σου και να σου προκαλέσει τραυματισμό.

Μην κάθεσαι κάτω από ηλεκτρικά καλώδια

Ο εξωτερικός χώρος δεν είναι ασφαλέστερος από τον εσωτερικό, αν στέκεσαι δίπλα σε ηλεκτρικά καλώδια, φώτα του δρόμου, κτίρια κλπ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει ακριβώς έξω από τα κτίρια. Πολλοί θάνατοι έχουν καταγραφεί όταν οι άνθρωποι βγαίνουν έξω και σκοτώνονται από τα συντρίμμια των τοίχων που κατέρρευσαν.

Μην ανεβαίνεις πάνω στο γραφείο

Το να βρίσκεσαι κάτω από ένα βαρύ γραφείο μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να προστατευθείς από την πτώση συντριμμιών. Αλλά το να είσαι πάνω σε ένα τραπέζι δεν είναι τόσο έξυπνο.

Μην κάθεσαι κάτω από το κάσωμα της πόρτας

Σε όλους μας έχουν πει να προστατευτούμε κάτω από την πόρτα σε περίπτωση σεισμού. Το να αναζητήσεις καταφύγιο κάτω από μια πόρτα λόγω των στηριγμάτων στον τοίχο γύρω από αυτή δεν είναι καλή ιδέα. Εάν στέκεσαι κάτω από μια πόρτα, η πόρτα μπορεί να πέσει μπροστά ή πίσω και το ταβάνι να έρθει επάνω σου. Είναι προτιμότερο να μείνεις σε μια εσωτερική γωνία του χώρου όπου βρίσκεσαι.

Εικόνα
istockphoto

Μην τρέχεις έξω όσο πιο γρήγορα μπορείς

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν όταν άνθρωποι μέσα σε κτίρια σπεύδουν να μετακινηθούν μέσα ή έξω από το κτίριο ή έξω. Καλύτερα να μείνεις στη θέση σου μέχρι να σταματήσει ο σεισμός.

Μη σηκώνεσαι από το κρεβάτι

Εάν είσαι στο κρεβάτι όταν αρχίζει ο σεισμός, μείνε εκεί, λένε οι ειδικοί. Κράτα ένα μαξιλάρι και προστάτεψε το κεφάλι σου. Η μόνη εξαίρεση; Εάν το κρεβάτι σου βρίσκεται κάτω από ένα βαρύ φωτιστικό που μπορεί να πέσει πάνω σου.

Δες ακόμη: Οι ψυχικές επιπτώσεις από την τραυματική εμπειρία της πυρκαγιάς

Μην ανάβεις αναπτήρα

Είσαι παγιδευμένη στα συντρίμμια; Εάν υπάρχει διαρροή αερίου, το άναμμα ενός αναπτήρα μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Μη φωνάζεις για βοήθεια

Πιστεύεις ότι η φωνή είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσελκύσεις την προσοχή των διασωστών, εάν είσαι εγκλωβισμένη μέσα σε ένα κτίριο; Ξανασκέψου το. Το να φωνάζεις μπορεί να σε κάνει να εισπνεύσεις επικίνδυνες ποσότητες σκόνης. Καλύτερα χτύπα έναν σωλήνα ή έναν τοίχο ή σφύριζε.

Μη χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου

ΕΚΤΟΣ αν πρόκειται για ιατρικό θέμα ή πυρκαγιά. Εάν οι τηλεφωνικές γραμμές δεν λειτουργούν στείλε κάποιον για βοήθεια.

ΔΙάβασε ακόμη: Οι σωτήριες πρώτες βοήθειες που πρέπει να ξέρεις

Αγαπημένο