ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Θέλεις να αλλάξεις καριέρα στα 40. Μπορείς;

Και βέβαια! Γιατί τώρα έχεις ακόμη τη δύναμη αλλά και την πείρα. Επιπλέον, σήμερα προσφέρονται σε όσες θέλουν να κάνουν ανοίγματα καριέρας πολλές ευκαιρίες. Μην τις αφήσεις!
30.10.2021
3
'
γυναίκα στα 40 αλλάζει δουλειά istockphoto

Σύμφωνα με την Tina Tessina, κάτοχο Ph. D. Ψυχολογίας, στα σαράντα η γυναίκα είναι πιο ώριμη, καλλιεργημένη συναισθηματικά και με μια εκπληκτική δυναμική ώστε να πάρει τις εξυπνότερες και σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής της. Η ψυχολόγος Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου πιστεύει ότι οφείλει, πρώτον, να φτιάξει ένα πλάνο με τα σχέδια ζωής που επιθυμεί να ολοκληρώσει και, δεύτερον, να μη διολισθαίνει σε παλιότερες λανθασμένες συμπεριφορές.

Σε αυτή την ηλικία, οι περισσότερες γυναίκες έχουν οικογένεια και παιδιά αρκετά μεγάλα ώστε να συνεννοούνται μαζί τους, έχουν προϋπηρεσία, ίσως και μια αξιοζήλευτη καριέρα, έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους, είναι ισορροπημένες ψυχικά, έχουν αυτοπεποίθηση και μπορούν να τιθασεύουν άγχη και φοβίες, διεκδικούν τα θέλω και τις επιθυμίες τους θέτοντας τους δικούς τους όρους. Ακόμη μία γυναίκα στα 40 έχει άνεση επικοινωνίας τόσο με νεότερους όσο και μεγαλύτερους ανθρώπους. Διανύει με άλλα λόγια μια "χρυσή εποχή". 

Διάβασε ακόμη: Είσαι μητέρα και θέλεις να εργαστείς;

Ώρα για ανατροπές

Εικόνα
istockphoto

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που θα οδηγήσουν μια γυναίκα λίγο πριν ή λίγο μετά τα σαράντα να αφήσει μια δεδομένη επαγγελματική δραστηριότητα και να στραφεί σε κάτι άλλο; Σύμφωνα με την ψυχολόγο “οι λόγοι μπορεί να κυμαίνονται από την ανία, την έλλειψη ενδιαφέροντος, τις κακές εργασιακές σχέσεις μέχρι τα κίνητρα που παρέχονται από διάφορους οργανισμούς και στοχεύουν στην ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας ή τη διάθεσή της για αξιοποίηση και βελτίωση δεξιοτήτων για επαγγελματική ανέλιξη”.

Ο σύμβουλος καριέρας Δημήτρης Ραυτόπουλος υποστηρίζει ότι “σήμερα τουλάχιστον υπερτερούν τα προνόμια από τα εμπόδια που θα συναντήσει μια γυναίκα όταν σταθεί μπροστά στην απόφαση αλλαγής καριέρας. Ακόμη και σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, οι προδιαγραφές που χρειάζεται να πληρούνται έχουν γίνει πιο ευνοϊκές, με τα όρια ηλικίας να ανεβαίνουν και να μη στέκουν εμπόδιο στην ανέλιξη τους”.

Ακόμη: Ο ιός σου στέρησε την δουλειά σου; Πώς να αναστρέψεις το παιχνίδι!

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε τα νέα ασφαλιστικά νομοσχέδια που επιμηκύνουν το όριο συνταξιοδότησης, αφήνοντας έτσι περιθώρια σε μια καριέρα που μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και στα σαράντα δίνοντας κάθε εχέγγυο επιτυχίας και καταξίωσης. Από κει και έπειτα, σύμφωνα με τον κ. Ραυτόπουλο, “σημαντικός δείκτης που θα κατευθύνει τις αποφάσεις της γυναίκας είναι οι δεξιότητες που ήδη έχει. Σε μια κοινωνία ιδιαίτερα ανταγωνιστική, σημαντικό ρόλο θα παίξει το γεγονός αν η γυναίκα έχει τις γνώσεις για να παραμείνει ανταγωνιστική και η ίδια στον τομέα της”.  Αυτό, σε συνδυασμό με σεμινάρια που μπορούν να της προσφέρουν επιπλέον εξειδίκευση, θα την κάνουν περιζήτητη από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο, με επόμενη κίνηση τη διεκδίκηση μιας πιο ελκυστικής θέσης. Σ’ αυτή την προσπάθεια, ο βασικός τρόπος αναζήτησης εργασίας είναι μέσω ειδικών κρατικών υπηρεσιών, όπως ο ΟΑΕΔ (72,5%), ή αρκετά συχνά μέσω των διαπροσωπικών γνωριμιών.

Δες κι αυτό: 5 βήματα για να βρεις την δουλειά των ονείρων σου το 2021

Ποιες είναι οι επιλογές


Γυναικεία επιχειρηματικότητα: Ο λόγος που οδηγεί όλο και περισσότερες γυναίκες στην έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι κυρίως η στήριξη που δέχονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, το αίσθημα της υψηλής αυτοπεποίθησης, ότι δηλαδή μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες ή επαγγελματίες, καθώς διαθέτουν γνώση και εμπειρία σχετικά με την επιχείρηση ή το επάγγελμα με το οποίο ασχολούνται. Κι ακόμη μπορεί άνετα να βοηθηθεί με μια εμπορική συνεργασία franchising που της ταιριάζει, αφού της εξασφαλίζει έτοιμο και δοκιμασμένο πακέτο λύσεων για την επιχείρησή της.

Εργασία από το σπίτι: Το αβαντάζ εδώ (που εδραιώθηκε λόγω κορονοϊού) είναι η διαχείριση του χρόνου, ο αποκλεισμός της συναναστροφής με άτομα που δεν τους ταιριάζουν και μια εν γένει καλύτερη ποιότητα ζωής. Το μειονέκτημα που υποβόσκει είναι ότι αν δεν καταφέρουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαθιδρύσουν μια σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας με μία ή δύο εταιρείες, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα του μέλλοντος θα τους χτυπήσει την πόρτα.

Διάβασε ακόμη: Προσωπική ζωή και εργασία: Πώς να βρεις την ισορροπία ανάμεσά τους

Αγαπημένο