ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αυτές είναι οι επιφάνειες που “προσεγγίζουν” τα περισσότερα μικρόβια στο μπάνιο και πρέπει να προσέχεις

Τα ενοχλητικά μικρόβια που κρύβονται στο μπάνιο σου με την υγρασία πρέπει να τα προλάβεις πριν πολλαπλασιαστούν
03.12.2022
1
'
Αυτές είναι οι επιφάνειες που “προσεγγίζουν” τα περισσότερα μικρόβια στο μπάνιο και πρέπει να προσέχεις Photo/Istock

Είναι λογικό να θέλεις να αποφύγεις τα μικρόβια που μαζεύονται στο μπάνιο σου και αν αναρωτιέσαι που βρίσκονται, τότε είσαι στο σωστό άρθρο.

Για αρχή θα ήταν καλό να κρατάς το καπάκι της λεκάνης κλειστό, όταν τραβάς το καζανάκι και η συχνή αλλαγή της οδοντόβουρτσας είναι απαραίτητη. Επίσης το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά την χρήση της λεκάνης είναι αναγκαίο!

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Έχετε μπάνιο χωρίς παράθυρα; Αυτό είναι το κόλπο που θα πρέπει να ακολουθήσετε άμεσα

Εικόνα
Κύρια σημεία που ‘προσεγγίζουν’ τα μικρόβια στο μπάνιο σου και πρέπει να προσεχείς!

Κατά κύριο λόγο τα περισσότερα μικρόβια βρίσκονται στο πάτωμα όμως σύμφωνα με την Joan L.Slonczewski, μικροβιολόγο και καθηγήτρια βιολογίας του Kenyon college στο Οχάιο, ο αριθμός των βακτηριδίων που υπάρχουν στο πάτωμα του μπάνιου ποικίλει ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, τις συνήθειες καθαρισμού και τον τρόπο που χρησιμοποιείται η λεκάνη. Αμέσως μετά τον καθαρισμό του πατώματος του μπάνιου μπορεί να υπάρχουν κάτι λιγότερο από 1000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό, αλλά 1 ώρα αργότερα μπορεί να υπάρχουν 1 εκατομμύριο, εάν η τουαλέτα έχει ψεκάσει σταγονίδια σε αυτό την ώρα που τραβάς το καζανάκι.

Εκτός αυτού το πάτωμα δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη επιφάνεια του μπάνιου αλλά και αυτή που τείνουμε κατά βάση να ξεχνάμε!

Σε συνδυασμό με το χώμα που φέρνουμε από τους εξωτερικούς χώρους με τα παπούτσια μας στο σπίτι, τα μαλλιά αλλά και τις τρίχες που αποβάλουμε από τα κατάλοιπα των προϊόντων ομορφιάς, δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί αποτελεί το αγαπημένο μέρος να στεγάζονται τα μικρόβια!

Που αλλού βρίσκονται τα βακτήρια στο μπάνιο

Κατά βαση τα βακτήρια εντοπίζονται στο πάτωμα του μπάνιου και είναι ο σταφυλόκοκκος, ο οποίος μπορεί να βρεθεί ακόμα και στο δέρμα μας, καθώς και τα κωλοβακτηρίδια που βρίσκονται στο έντερο μας, όπως τονίζει χαρακτηριστικά και ο Joe Rubino Διευθυντής της Μικροβιολογίας στο RB Και ιδρυτών καθαρισμού Lysol.

Εικόνα
Κύρια σημεία που ‘προσεγγίζουν’ τα μικρόβια στο μπάνιο σου και πρέπει να προσεχείς!

Επιπροσθέτως, έρευνα έχει δείξει ότι το E.coli, ίσως είναι από τα χειρότερα βακτήρια που προέρχεται από τα ανθρώπινα κόπρανα και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές επιπλοκές στο έντερο.

Άλλη σχετική μελέτη Μικροβιολογίας πάνω στο θέμα, έδειξε ότι περίπου 68 με 98 τοις εκατό των βακτηριδίων που εντοπίστηκαν στο μπάνιο είτε συνδέονται με το δέρμα, ή προέρχονται από εξωτερικό παράγοντα, ενώ το 15 τοις εκατό ήταν βακτήρια που προέρχονταν από τα κόπρανα.

Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, είναι ότι τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν από τα χέρια ή από το καζανάκι της τουαλέτας, το οποίο ψεκάζει το νερό μαζί με διάφορα μικρόβια αρκετά μακριά.

Ο τρόπος να κρατήσεις τα μικρόβια μακριά από το μπάνιο σου 

Μιας και είναι γνωστό ότι τα βακτήρια έχουν αδυναμία στην υγρασία, ίσως η καλύτερη επιλογή είναι να αποφύγεις την συσσώρευση της. Αναρωτιέσαι με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Στην περίπτωση που το καλάθι με τα άπλυτα είναι στο μπάνιο, πρόσεξε να στεγνώνεις τις χρησιμοποιημένες πετσέτες, πριν τις τοποθετήσεις στο καλάθι των άπλυτων.

Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να σκουπίζεσαι μέσα στο ντουζ και μετά από κάθε μπάνιο να μαζεύεις τυχόν νερά με την σφουγγαρίστρα.

Εικόνα
Κύρια σημεία που ‘προσεγγίζουν’ τα μικρόβια στο μπάνιο σου και πρέπει να προσεχείς!

Ρίξε μια ματιά: Τα 3 trends που πρέπει να ακολουθήσεις στην διακόσμηση του μπάνιου για να φαίνεται λειτουργικό, μοντέρνο και καθαρό

Αγαπημένο