ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πότε είναι το Halloween 2021; Ποια τα έθιμα και πως το γιορτάζουμε

Όλα όσα μπορεί να μην γνώριζες για την αγαπημένη γιορτή της Αμερικής!
3
'
Halloween 2021 istock

Halloween ή αλλιώς η πιο μεγάλη και λατρεμένη γιορτή της Αμερικής. Κατά μια έννοια μοιάζει αρκετά με τις Απόκριες, ωστόσο στην πραγματικότητα διαφέρουν αρκετά. Τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι πως βλέπουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη να υιοθετεί την κουλτούρα του Halloween, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Ποια είναι όμως τα έθιμα και πως γιορτάζουμε την πιο creepy μέρα του έτους; 

Η γιορτή του Halloween αν και έγινε γνωστή μέσα από την αμερικανική κουλτούρα με ταινίες και σειρές να κάνουν ειδικά αφιερώματα σε αυτήν, ξεκίνησε στην Ευρώπη. Πως μεταφέρθηκε λοιπόν στην Αμερική; Από την αθρόα μετανάστευση Ιρλανδών και Σκωτσέζων τον 19ο αιώνα. Οι μετανάστες από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά κολοκύθες για φαναράκια, μιας και ήταν φθηνές. 

Μπορεί να σε ενδιαφέρει επίσης: Halloween παιδικό πάρτι - Πάρε ιδέες για να κάνεις το πιο φαντασμαγορικό πάρτι οικονομικά

Τι ακριβώς γιορτάζουμε το "Halloween";

Εικόνα
Halloween 2021
istock

 

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31 Οκτωβρίου κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται κατά κανόνα σε κάτι "τρομακτικό" και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας πολλά γλυκά, γνωστό ως "trick or treat" ή "φάρσα ή κέρασμα".Η γιορτή αυτή συγχέεται με τις Ελληνικές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές, καθώς το Χαλοουίν έχει περισσότερο μυστικιστική - μαγική χροιά.

Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, ενώ ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά Χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες.

Τι σημαίνει η λέξη "Halloween";

Εικόνα
Halloween 2021
istock

 

Η λέξη "Halloween" είναι συντομογραφία του "All Hallows Evening" και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day), που είναι 1η Νοεμβρίου. Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων, καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από μεγάλες κολοκύθες, πάνω στις οποίες χαράζουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά.

Το έθιμο της κολοκύθας

Εικόνα
Halloween 2021
istock

 

Το έθιμο της κολοκύθας αντλεί ρίζες από έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, του Τζακ, που ήταν τσιγκούνης και πειραχτήρι. Σύμφωνα με το μύθο, ο Τζακ είχε καλέσει το διάβολο να πιουν ένα ποτό μαζί. Όμως ο Τζακ δεν ήθελε να πληρώσει για το ποτό του και έτσι έπεισε το διάβολο να μεταμορφωθεί σε ένα νόμισμα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν για τα ποτά τους. Πράγματι μεταμορφώθηκε ο διάβολος σε νόμισμα, αλλά ο Τζακ αντί να πληρώσει τον έβαλε στην τσέπη του, δίπλα σε ένα σταυρό και έτσι ο διάβολος δεν μπορούσε να πάρει την κανονική του μορφή. Ύστερα από πολλά παρακάλια, ο Τζακ αποφάσισε να τον ελευθερώσει, αρκεί να του έδινε την υπόσχεση ο διάβολος ότι δεν επρόκειτο να τον ενοχλήσει για ένα χρόνο και ούτε θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.

Έτσι πέρασε ο χρόνος και ο διάβολος ξαναεμφανίστηκε την ώρα που ο Τζακ προσπαθούσε να κόψει ένα φρούτο από κάποιο δέντρο. Ζήτησε λοιπόν από το διάβολο να ανέβει στο δέντρο και να του κόψει το φρούτο. Ο διάβολος ανέβηκε και ο Τζακ αμέσως σκάλισε ένα σταυρό στον κορμό του δέντρου. Έτσι ο διάβολος ήταν παγιδευμένος και δεν μπορούσε να κατέβει. Γι' αυτό παρακάλεσε τον Τζακ να τον ελευθερώσει και του υποσχέθηκε ότι δεν θα τον ενοχλήσει για δέκα ολόκληρα χρόνια. Τότε ο Τζακ τον ελευθέρωσε.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και ο Τζακ πέθανε. Πήγε στον παράδεισο, αλλά ο Θεός δεν τον δέχτηκε, καθώς ο Τζακ ήταν έναν άνθρωπος μίζερος και κακός και τον έστειλε στην κόλαση. Όμως ούτε ο διάβολος τον ήθελε. Του θύμισε την υπόσχεση που του είχε δώσει παλιότερα, ότι δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του και τον έδιωξε. Όταν ο Τζακ τον ρώτησε: "Πώς θα φύγω; Έξω έχει σκοτεινιά", ο διάβολος πήρε ένα αναμμένο κάρβουνο και του το έδωσε για να φωτίζει το δρόμο του μέσα στη νύχτα.

Ο Τζακ έβγαλε ένα ραπάνι (που πάντα κουβαλούσε μαζί του, καθώς ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα του φαγητά), το χάραξε και έβαλε μέσα το κάρβουνο. Από τότε περιπλανιέται στον κόσμο, μη μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του. Γι' αυτό κάθε Halloween, οι Ιρλανδοί σκαλίζουν ραπάνια, πατάτες και κολοκύθες, βάζουν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούν κοντά σε παράθυρα, ώστε να κρατάνε μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του τσιγκούνη Τζακ.

Κοίταξε και αυτό: Halloween 2021 - Φτιάξε βήμα βήμα τη στολή της κόρης του Δράκουλα!

Trick or treat

Εικόνα
Halloween 2021
istock

 

Η αρχή του συγκεκριμένου εθίμου, με τα μικρά παιδιά να μεταμφιέζονται και να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μαζεύοντας γλυκά, φθάνει στον 16ο αιώνα. Ιρλανδοί, Σκωτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό. Γιατί αυτό; Γιατί αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη.

Κουστούμια και μασκαρέματα 

Εικόνα
Halloween 2021
istock

 

Αναφερόμενοι στο έθιμο του μασκαρέματος, ακούγεται πως παλιά πίστευαν ότι οι ψυχές των πεθαμένων περιπλανώνται στη γη την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Το βράδυ, λοιπόν, πριν από το Halloween, οι ψυχές είχαν την τελευταία τους ευκαιρία να εκδικηθούν όποιον τους έκανε κακό ενώ ζούσαν, οπότε, όσοι θεωρούσαν ότι υπήρχε λόγος να ανησυχούν, μεταμφιέζονταν για να μην τους αναγνωρίσει το πνεύμα που ζητούσε εκδίκηση.

Παραδοσιακά γλυκά 

Εικόνα
Halloween 2021
istock

 

Ένα από τα παραδοσιακά εδέσματα της γιορτής είναι τα καραμελωμένα μήλα και η γλυκιά τάρτα κολοκύθας. Μια άλλη παράδοση που εξακολουθεί να υπάρχει στην Ιρλανδία είναι η παρασκευή μίας γλυκιάς ζύμης που ονομάζεται barmbrack, η οποία είναι γεμισμένη με σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα και πριν το ψήσιμο προστίθεται στη ζύμη και ένα νόμισμα ή δαχτυλίδι για ένδειξη καλοτυχίας σε όποιον το πετύχει στο κομμάτι του, όπως αντίστοιχα στην ελληνική βασιλόπιτα των Χριστουγέννων.

Δες και αυτό: Halloween συνταγές - Πάρε ιδέες για εύκολες συνταγές ακόμα και για παιδικό πάρτι

Αγαπημένο