ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Νιώθεις κόπωση από το Zoom και τις βιντεοκλήσεις; Υπάρχει λύση!

Εύκολοι τρόποι να επαναφορτίσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια και μετά από μια έντονη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή.
4
'
zoom κόπωση istock

Πέρασες άλλη μια μέρα στο γραφείο ή στο σπίτι ασχολούμενος με ανήσυχους πελάτες, συναδέλφους και meetings πρόσωπο με πρόσωπο, στην κάμερα; Νιώθεις όλο και πιο συχνά ότι μετά από κάθε διαδικτυακή αλληλεπίδραση έχεις και λιγότερη ενέργεια; Χασμουριέσαι συχνότερα, νιώθεις ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς και να είσαι όσο αποτελεσματικός θα ήθελες; Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν εργαστεί κυρίως από το σπίτι μπροστά από έναν υπολογιστή λόγω της πανδημίας, αισθάνονται λίγο ως πολύ έτσι και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Η κόπωση Zoom είναι πραγματικότητα!

Χρειαζόμαστε χρόνο για τον εαυτό μας έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε την ενέργειά μας καθημερινά και σε τακτική βάση. Αυτό σημαίνει ότι οι στιγμές επαναφόρτισης και αποσύνδεσης, τόσο μετά από μια ημέρα γεμάτη βιντεοκλήσεις όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητες για τη διατήρηση τη ζωτικότητας και της ενέργειας σου καθώς και τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας της ζωής σου. Εδώ είναι έξι γρήγοροι και εύκολοι τρόποι επαναφόρτισης και αποκατάστασης της κόπωσης σου.

 

Εικόνα
σύχνα διαλείμματα
istock

1. Κάνε συχνά διαλλείματα

Με κάθε ευκαιρία πάρε μερικά λεπτά για τον εαυτό σου. Σήκω από την καρέκλα σου και κοίτα έξω από το παράθυρο ενώ απολαμβάνεις τον καφέ σου. Μείνε απλά για μερικά λεπτά στην ησυχία παρατηρώντας τον κόσμο έξω ή το τοπίο. Μπορείς ίσως να κλείσεις για λίγο τα μάτια και να πάρεις μερικές βαθιές διαφραγματικές αναπνοές. Η οξυγόνωση του εγκεφάλου από μια σωστή διαφραγματική αναπνοή, μειώνει το επίπεδο άγχους και ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας.

2. Πιες νερό

Ναι νερό, καθαρό αυτούσιο, όχι τσάι, χυμό ή κάποιο άλλο υγρό στοιχείο. Το νερό μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όπως προαναφέρθηκε, το οξυγόνο είναι βασικός παράγοντας καλού επιπέδου ενέργειας. Η παρατεταμένη αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σκέψης και λογικής. 

Εικόνα
water
istock

 

Μάθε εδώ πόσο νερό πρέπει να πίνεις καθημερινά.

3. Βγες εκτός…

Βγες εκτός γραφείου, σπιτιού, κτιρίου γενικότερα, με την πρώτη ευκαιρία. Περπάτησε στον εξωτερικό χώρο, κούνησε το σώμα σου, άλλαξε την ενέργεια σου! Η κίνηση του σώματός σου προκαλεί χημικές αντιδράσεις που οδηγούν σε συναισθήματα ικανοποίησης, ανανεωμένης ενέργειας και ευεξίας. Αν προτιμάς τελείωσε τη μέρα σου με ένα μεγάλο περίπατο ή κάποιο άλλου είδους άσκηση. Η άσκηση και η κίνηση του σώματος γενικότερα, θα αποσυμφορήσει την ένταση της ημέρας, θα σε χαλαρώσει και θα σε ανανεώσει.

4. Τεντώσου

Τέντωσε το σώμα σου όσο και όποτε μπορείς. Μπορείς να κλείσεις την εργασιακή σου μέρα με ένα πρόγραμμα stretching που δημιουργεί ένα αίσθημα αποσυμφόρησης από το στρες, χαλαρώνει τόσο το σώμα όσο και το νου και μειώνει τους πόνους από την πολύωρη στασιμότητα του σώματος στην καρέκλα.

Εικόνα
stretching office
istock

 

Λίγα μόλις λεπτά διατάσεων μπορούν να επιφέρουν την πολυπόθητη χαλάρωση από ολόκληρο το φορτίο της ημέρας!

Tip: το τέντωμα του σώματος σου ακόμα και καθισμένη στην καρέκλα είναι εξίσου αποτελεσματικό.

5. Έλα σε επαφή με τη φύση

Η φύση αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες καλής πνευματικής και ψυχικής υγείας και ευεξίας. Η φύση γαληνεύει, ηρεμεί, θεραπεύει. Η ίδια η φύση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, υγιείς και ενεργητικοί. Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Ράιν, ο οποίος έχει μελετήσει το πώς η φύση ωφελεί το μυαλό, δηλώνει: "Η φύση είναι η κινητήριος δύναμη για την ψυχή. Συχνά, όταν αισθανόμαστε εξαντλημένοι, σκεφτόμαστε ότι θέλουμε ένα φλιτζάνι καφέ για να 'ανέβουμε', αλλά η έρευνα δείχνει ότι ένας καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιηθεί το μυαλό μας και να χαλαρώσουμε είναι να συνδεθούμε με τη φύση". 

Εικόνα
stretching nature
istock

 

Μετά από μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα λοιπόν, κάνε μια βόλτα σε μια κοντινή σου ήσυχη, φυσική περιοχή ιδανικά με δέντρα ή θάλασσα. Η φύση σίγουρα θα σε αποζημιώσει.

6. Αποσυνδέσου

Δεσμεύσου ότι θα κλείσεις τον υπολογιστή ή το κινητό σου αμέσως μόλις τελειώσεις την εργασία σου ή τουλάχιστον νωρίς το βράδυ και τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν κοιμηθείς. Κάνε μια δραστηριότητα που σε ευχαριστεί, ασχολήσου με τα παιδιά σου, με το σύντροφο σου, με τον εαυτό σου!

Εικόνα
zoom calls
istock

 

Η εργασία μπορεί να αποτελεί «διέξοδο» για κάποιους ανθρώπους εν μέσω πανδημίας, δεν μπορείς όμως να επιτρέπεις στην τεχνολογία και στις βιντεοκλήσεις να ελέγχουν την ύπαρξή σου και να εξαντλούν την ενέργειά σου, διαφορετικά θα χάσεις όλα τα συναρπαστικά πράγματα που έχει να προσφέρει η ζωή, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Αγαπημένο
Stikoudi
stik with me
Ανακάλυψε τον καλύτερο εαυτό σου με την Κατερίνα Στικούδη!