ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σχολικά είδη: Τα έξοδα για το «πρώτο κουδούνι» - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Δείτε πόσο θα κοστίσουν φέτος τα σχολικά και πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα!
02.09.2022
2
'
Σχολικά είδη: Τα έξοδα για το «πρώτο κουδούνι» - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς Σχολικά_Είδη

Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία στις 12 Σεπτεμβρίου και οι γονείς έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό τις αγορές για τη νέα σχολική χρονιά. Μάλιστα, τα έξοδα δεν είναι λίγα και ειδικά εφόσον βρισκόμαστε εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, που έχει εκτοξεύσει τις τιμές όλων των προϊόντων στα ύψη.

Τα σχολικά έξοδα

Εικόνα
σχολικά έξοδα

«Το στοίχημα όλων των προμηθευτών και των αντιπροσώπων ήταν να κρατήσουμε το βασικό κωδικό της λίστας, που είναι η τσάντα, σε τιμές όσο πιο περυσινές γίνεται. Για φέτος το έχουμε καταφέρει. Δεν ξέρω αν θα ισχύσει αυτό για του χρόνου», δήλωσε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στην Καλλιθέα, Παναγιώτης Περδίκης.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου: «αν εξαιρέσουμε την άνοδο του χαρτιού που είναι χρηματιστηριακό είδος και αυξήθηκε κατά 25 – 30% από τις αρχές του χρόνου, καθώς και τα παράγωγά του, γενικότερα οι τιμές δεν έχουν ανέβει τραγικά».

Αναφερόμενος ο κ. Περδίκης στο κόστος για την αγορά των αναγκαίων στη σχολική λίστα, επεσήμανε ότι αυτή δεν ξεπερνά τα 40 ευρώ, τονίζοντας ότι οι «τιμές είναι βατές» μιας και οι αντιπρόσωποι διατήρησαν στα ίδια επίπεδα τις τιμές, μειώνοντας το ποσοστό κέρδους τους. Καταλήγοντας, το θετικό στοιχείο αναφορικά με τα σχολικά είναι ότι διατηρούνται στα επίπεδα του 2021, μη ακολουθώντας το πληθωριστικό ράλι.

Δείτε επίσης: Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών

Συμβουλές σε γονείς και παιδιά για την πραγματοποίηση των κατάλληλων αγορών στα σχολικά είδη

Εικόνα
σχολικά έξοδα

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου: «η αγορά των σχολικών ειδών είναι μία καλή ευκαιρία εκπαίδευσης των παιδιών για το πώς θα κινούνται στο λαβύρινθο της αγοράς και πώς θα αποφεύγουν τις παγίδες της διαφήμισης και της αχρείαστης κατανάλωσης, ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές. Γι’ αυτό χρειάζονται προγραμματισμός, έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας των προϊόντων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγορά προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία, μία τεράστια γκάμα σε κάθε είδος από πλευράς ποιότητας και τιμών και οι γονείς που έχουν μικρά παιδιά θα ήταν λάθος να τα αφήσουν και να κάνουν μόνα τους την επιλογή».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ παραθέτοντας γενικές οδηγίες προς τους γονείς τονίζει ότι θα πρέπει να κάνουν έναν κατάλογο με τα είδη που είναι απαραίτητα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού συζητήσουν με το παιδί τους και αναζητήσουν την πιο σωστή λύση, τηρώντας αυστηρά τον κατάλογο που έχουν ετοιμάσει. Ακόμα, θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς έγκαιρα, διαδικτυακά για να δουν τα καταστήματα που έχουν προσφορές στα σχολικά είδη και να συγκρίνουν τιμές και ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσουν. Παράλληλα, αν τα παιδιά δεν είναι «πρωτάκια», η ΕΚΠΟΙΖΩ προτρέπει τους γονείς να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι πολλά από τα περσινά σχολικά είδη (τσάντα, κασετίνα) πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν, αν είναι σε καλή κατάσταση.

«Μία ακόμα συμβουλή που δίνουμε είναι να συζητούν οι γονείς με τα παιδιά τους και να τα αποτρέπουν να αγοράσουν με μόνο κριτήριο τη φίρμα και τη διαφήμιση. Ιδιαίτερα αν η τιμή είναι υψηλή και δεν αντιστοιχεί στην ποιότητα και στις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλαποθαράκου. Ακόμη, κρίνεται απαραίτητο να αποτρέπονται τα παιδιά από την αγορά σχολικών ειδών που μοιάζουν με παιχνίδια, φρούτα κλπ, και τα οποία συχνά δεν τηρούν τους κανόνες ασφάλειας που βγάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των παιδιών.

Μάθετε ακόμα: Οι ηλεκτρικές συσκευές που «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ρεύματος και οι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας

Αγαπημένο