ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών

Ποια μέτρα ενάντια στον κορονοϊό θα ισχύουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς!
30.08.2022
1
'
Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών Σχολείο

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό ώστε να αποφασιστεί το υγειονομικό πλαίσιο που θα ισχύει από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία στις 12 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 5/9 θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία για τα υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα που θα επικρατήσει είναι αυτή που περιέγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία διευκρίνισε πρόσφατα πως θα παρθούν τα ηπιότερα δυνατά μέτρα με βάση πάντα και την εξέλιξη της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε πως «η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στο πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία. Οπότε κατά βάση θέλουμε τα σχολεία να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα».

Ενώ, όσον αφορά στα τεστ, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».

Και στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να επανέλθει η υποχρεωτικότητα στη μάσκα, αλλά θα δούμε την πορεία πώς πηγαίνει και τι μας έδειξε το καλοκαίρι. Γιατί με αυτό το γνώμονα λειτουργούμε».

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Για πρώτη φορά σκύλος βρέθηκε θετικός στον ιό

Τέλος, για την επιδημιολογική κατάσταση και την εξέλιξη του ιού, δήλωσε: «Είχαμε νοσηλείες μόνο σε απλές κλίνες, άρα αυτό μας δείχνει ότι πλέον επειδή έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε άλλες μεταλλάξεις, έχουμε αντιϊικά φάρμακα, έχουμε αντίστοιχα και καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, γνωρίζουμε σιγά-σιγά τον κορονοϊό, αντιστοίχως μπορούμε να μην πάμε σε μέτρα», κατέληξε, επισημαίνοντας πως η βούληση είναι να μην έχουμε παραπάνω μέτρα από αυτά που βλέπουμε σήμερα. «Από κει και πέρα αν χρειαστεί να πάρουμε, αυτά θα είναι ήπια και τα σχολεία δεν αποτελούν εξαίρεση. Θέλουμε και τα παιδιά που θα γυρίσουν στα σχολεία να βρίσκονται πολύ κοντά στην κανονικότητα».

Η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές και τους φθινοπωρινούς μήνες, ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση. Συγκεκριμένα, με βάση τα δεδομένα, περίπου 56.000 κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε εβδομαδιαία βάση και βαίνουν συνεχώς μειούμενα. Επίσης, τα σοβαρά περιστατικά της λοίμωξης αφορούν πλέον κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 75 χρόνων ή με υποκείμενες παθήσεις, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στα νοσοκομεία νοσηλεύονται πλέον περίπου 1.435 ασθενείς με covid-19, εκ των οποίων οι 335 βρίσκονται σε Μονάδες.

Τα βασικά υγειονομικά μέτρα – δηλαδή υγιεινή, χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός, τεστ σε περίπτωση συμπτωμάτων ή επαφής με ηλικιωμένους ή ευπαθείς- που ακολουθήθηκαν τους τελευταίους μήνες σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας αναμένεται να ακολουθηθουν και στη σχολική κοινότητα.

Ο συχνός καθαρισμός των χεριών, οι αποστάσεις των θρανιών, ο καλός αερισμός των αιθουσών θα αποτελούν το μόνιμο υγειονομικό πρωτόκολλο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δίδεται στην επιτήρηση των μαθητών που παρουσιάζουν συμπτώματα - για αυτά θα προβλέπεται στοχευμενος έλεγχος. Η διενέργεια των τακτικών και υποχρεωτικων self test όπως εφαρμόστηκε μέχρι τώρα δεν εντάσσεται πλεον στη στρατηγική διαχείρισης της επιδημίας.

Ωστόσο, το πλαίσιο εντός κι εκτός σχολικών τάξεων θα είναι πιο χαλαρό σε ο,τι αφορά τη χρήση μάσκας. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θεωρείται πιθανότερο να κάνει σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και όχι να κινηθεί στη γραμμή της υποχρεωτικοτητας αναφορικά με την εφαρμογή της, όπως ίσχυε μέχρι και τον περασμένο Μάιο.

Μάθετε ακόμα: Κορονοϊός: Γιατί όλοι κολλάνε την μετάλλαξη Omicron;

Αγαπημένο