ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πανελλαδικές 2022: Τα tips για να τα πάτε καλά και να είστε συγκεντρωμένοι

Αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη και ακολουθήστε τα σωστά βήματα για να πετύχετε τους στόχους σας στις Πανελλαδικές εξετάσεις!
2
'
Πανελλαδικές 2022_Τα tips για να τα πάτε καλά και να είστε συγκεντρωμένοι Πανελλαδικές_Συμβουλές

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων ξεκινούν 3 Ιουνίου 2022 και των εσπερινών επαγγελματικών λυκείων στις 2 Ιουνίου 2022.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Τα tips για να γράψετε καλά και να είστε συγκεντρωμένοι κατά της διάρκεια των Πανελλαδικών εξετάσεων

 • Το πρωί πρέπει να είσαστε στο εξεταστικό κέντρο στην ώρα σας. Μην φτάσετε την τελευταία στιγμή, καθώς θα ενισχύσετε το άγχος σας.
 • Όση ώρα βρίσκεστε στο προαύλιο, αποφύγετε τις συζητήσεις περί sos θεμάτων. Όλα τα θέματα που υπάρχουν στην ύλη σας είναι πιθανά θέματα εξέτασης. Μάλιστα, πολλές φορές έχει συμβεί να επαναληφθεί κάποιο θέμα της προηγούμενης χρονιάς με διαφορετική διατύπωση ή με άλλα ζητούμενα.
 • Όταν φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο πρέπει να έχετε μαζί σας  το δελτίο εξεταζόμενου , αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας, μολύβι και γομολάστιχα. Επίσης επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
Εικόνα
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
 • Απαγορεύεται να έχετε το κινητό την ώρα της εξέτασης, ακόμη και εάν είναι κλειστό. Εάν ο καθηγητής αντιληφθεί ότι το έχετε πάνω σας, μπορεί ακόμη και να σας μηδενίσει. Οπότε, θα ήταν καλύτερο να το αφήσετε στο σπίτι.
 • Μην επιχειρήσετε να αντιγράψετε ή να δημιουργήσετε σκονάκια. Ο νόμος λέει ότι μαθητής που αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο, σημειώσεις ή από το γραπτό δοκίμιο άλλου συμμαθητή του, που δολιεύεται την εξέταση και γενικώς δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις των επιτηρητών, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται. Αν ο μαθητής που εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο φέρει μαζί του στην αίθουσα στην οποία εξετάζεται αντικείμενο ή μέσο αντιγραφής ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή οποιουδήποτε είδους σημειώσεις ή από γραπτό δοκίμιο άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών επιχειρώντας να αντιγράψει ή εμποδίζοντας την εξέταση άλλων εξεταζομένων ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα εξέτασης με αιτιολογημένη απόφαση της Λυκειακής επιτροπής και το γραπτό δοκίμιο βαθμολογείται από τη Λυκειακή επιτροπή με τον κατώτερο βαθμό μηδέν). Η Λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ανωτέρω ποινής καλεί σε προφορική απολογία τον μαθητή και συντάσσει σχετικό πρακτικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο, τα δύο της μέλη και τον γραμματέα αυτής.
 • Μην προσπαθήσετε να θυμηθείτε σημεία της ύλης λίγο πριν σας παραδώσουν τα θέματα. Είναι η στιγμή που η αγωνία κορυφώνεται και είναι λογικό να μην μπορείτε να ανακαλέσετε τυχαία στοιχεία από τον κυκεώνα των πληροφοριών. Αν όμως μπείτε σε αυτή τη διαδικασία και δείτε ότι δε θυμάστε, σας επαναλαμβάνω ότι είναι η φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου. Μην πανικοβληθείτε και περιμένετε μέχρι να δείτε τις ερωτήσεις, ώστε ο εγκέφαλος να εντοπίσει το συγκεκριμένο σημείο που έχετε διαβάσει.  

Δείτε επίσης: Πανελλήνιες 2022: Αυτό είναι το υγειονομικό πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουν οι εξεταζόμενοι μαθητές

 • Μόλις έρθουν τα θέματα, πρέπει να συγκεντρωθείτε σε αυτά και να μην επιτρέψετε σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή σας. Στη συνέχεια, διαβάστε πολύ καλά τα ζητούμενα, μέχρι να τα κατανοήσετε πλήρως και αποκωδικοποιήστε κάθε ερώτηση, ώστε να αντιληφθείτε τι πραγματικά πρέπει να γράψετε. Κρατήστε λοιπόν μικρές σημειώσεις, που θα σας διευκολύνουν και ξεκινήστε κλιμακωτά από τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα προς τα θέματα που σας φαίνονται πιο δύσκολα.
 • Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα θέματα, ο μέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουν σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Όμως, κάποια από τα θέματα θα φανούν στους προετοιμασμένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα απομείνει για τα απαιτητικά θέματα είναι αρκετός.
 • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να επιλύσετε κάποιο από τα θέματα, μην χάσετε την ψυχραιμία σας. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο άλλο και να επιστρέψετε στο θέμα που σας φαίνεται πολύπλοκο στη συνέχεια.
Εικόνα
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
 • Τίποτε δεν θεωρείται αυτονόητο στις Πανελλαδικές και ό,τι ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να αιτιολογηθεί επακριβώς. Συχνά, άλλωστε, στα θέματα εμπεριέχεται η έκφραση «να εξηγήσετε» ή «να περιγράψετε». Με αυτόν τον τρόπο ζητείται από τους υποψηφίους η πλήρης ανάλυση ενός φαινομένου, μίας έννοιας κ.λπ
 • Αν μια μέρα, δεν τα πάτε τόσο καλά, μην απογοητευτείτε. Συνεχίστε να προσπαθείτε και να θυμάστε ότι τα λάθη είναι μέρος της εξέτασης.
 • Διαβάστε με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Πάντα χρειάζεται και μια δεύτερη σκέψη.
 • Λίγο πριν παραδώσετε το γραπτό στον επιτηρητή κάντε έλεγχο εάν απαντήσατε σε όλα τα ζητήματα.
 • Οργανώστε το υλικό της απάντησής σας και διατυπώστε με σαφήνεια τις απαντήσεις.
 • Προσπαθήστε να έχετε ένα όμορφο οπτικά γραπτό με ευανάγνωστα ράμματα και χωρίς πολλές μουτζούρες. Σκεφτείτε λοιπόν προσεκτικά πριν αρχίσετε να γράφετε.

Μάθετε ακόμη: 4 μυστικά για να μην πάρεις κιλά στις πανελλήνιες!

Αγαπημένο