ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση - Δείτε πόσο θα φτάσει και από πότε θα ισχύσει

Τρίτη αύξηση στις χαμηλότατες αποδοχές
1
'
Κατώτατος μισθός: Έρχεται νέα αύξηση - Δείτε πόσο θα φτάσει και από πότε θα ισχύσει Κατώτατος_Μισθός

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και κατάργηση ή έστω μείωση στο μισό του τέλους επιτηδεύματος εξετάζει η κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από τις αρχές του 2023 και αφετέρου το τέλος επιτηδεύματος θα γίνει ελαφρύτερο, αν όχι μηδενικό, επίσης από την επόμενη χρονιά.

Ύστερα από δέκα χρόνια, μετά τον Φεβρουάριο του 2012, η κυβέρνηση στοχεύει στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Το μνημονιακό 2012 και με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου οι βασικές απολαβές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ. Τότε, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ, ειδικά για νέους έως 25 ετών. Με την αύξηση του 2019 ο υποκατώτατος καταργήθηκε και ο βασικός μισθός ανέβηκε και πάγωσε για μία τριετία στα 650 ευρώ.

Φέτος πραγματοποιήθηκαν δύο αυξήσεις στον κατώτατο μισθό: η πρώτη εξαγγέλθηκε πέρυσι τον Ιούλιο και τέθηκε σε ισχύ τον φετινό Ιανουάριο. Ηταν της τάξης του 2% και οι κατώτατες αποδοχές ανήλθαν σε 663 ευρώ. Λίγους μήνες μετά, τον Μάιο, πραγματοποιήθηκε νέα αύξηση κατά 7,5% αυτή τη φορά, με αποτέλεσμα ο σημερινός κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 713 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια νέα αύξηση των βασικών αποδοχών στα 751 ευρώ.

Δείτε επίσης: Προσωπικός γιατρός: Άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών - Αναλυτικά η διαδικασία

Τέλος επιτηδεύματος: Η κυβέρνηση συζητά την κατάργηση της μνημονιακής επιβάρυνσης των επαγγελματιών. Αν όμως το οικονομικό επιτελείο κρίνει πως δεν είναι εφικτή μια τέτοιου είδους αλλαγή, θα επιδιωχθεί η μείωση του φόρου κατά 50%.

Σημειώνεται ότι, με βάση το άρθρο 31 του μνημονιακού νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν, με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημίες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα εξετάσει επίσης προσφυγή δικηγόρου για το αν είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η συνέχιση της επιβολής του τέλους επιτηδεύματος και για τα φορολογικά έτη μετά το 2019 (πρακτικά δηλαδή από το 2020 και μετά).

Αν η επιβολή κριθεί αντισυνταγματική, το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες ποσά επιβληθέντων τελών επιτηδεύματος συνολικού ύψους άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Μάθετε ακόμα: Συναγερμός από το Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι θάλασσες στην Αττική που απαγορεύεται το κολύμπι

Αγαπημένο