ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι δικαιούνται το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιδότησης - Το ποσό της ενίσχυσης

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος!
24.08.2022
2
'
Ηλεκτρικό ρεύμα: Ποιοι δικαιούνται το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιδότησης - Το ποσό της ενίσχυσης Ηλεκτρικό_Ρεύμα

Για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση των τιμών που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας, περίπου έξι εκατομμύρια ιδιώτες καταναλωτές ρεύματος, 1.250.000 επιχειρήσεις -κυρίως μικρές και μεσαίες- αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες θα μοιραστούν το 1,9 δισ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διαθέσει η κυβέρνηση το Σεπτέμβριο.

Το ποσό, το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον Αύγουστο, όταν και είχε ανέλθει στα 1,136 δισ. ευρώ, θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων που προκύπτουν από τα τιμολόγια των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Σε απόλυτες τιμές, για τα οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 639 ευρώ/MWh δηλαδή 0,639 ευρώ ανά κιλοβατώρα απορροφώντας το 94% της αύξησης. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ανέρχεται στα 0,677 ευρώ ανά κιλοβατώρα, απορροφώντας έτσι το σύνολο της αύξησης.

Σημειώνεται πως η κρατική επιχορήγηση θα καλυφθεί από το νέο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τις εταιρίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις πρώτες 41 ημέρες λειτουργίας του οποίου η κυβέρνηση εισέπραξε 1 δισ., 21 εκατ. ευρώ τα οποία κατευθύνθηκαν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στους καταναλωτές.

Δείτε επίσης: Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι νέες τιμές για το Σεπτέμβριο - Πότε θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις;

Οι δικαιούχοι των επιδοτήσεων

Αναλυτικά, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με τα οικιακά τιμολόγια, η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένας «κόφτης» ή περιορισμός, γεγονός που σημαίνει πως ωφελημένοι είναι οι καταναλωτές σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

Σε απόλυτες τιμές τον Σεπτέμβριο απορροφάται το 94% της αύξησης στα νοικοκυριά με την επιδότηση να φθάνει τα 639 ευρώ/MWh. Αντίστοιχα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Τιμολόγιο ανέρχεται στα 677 ευρώ Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης ενώ το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Από το μέτρο αυτό ωφελούνται 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ ενώ η αξία της επιδότησης υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Τέλος, για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.

Ο νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου

Πέραν των επιδοτήσεων, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο μόνιμος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου που θεσπίζει η κυβέρνηση, ο οποίος και θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό.

Όπως ανέφερε σχετικά ο κ. Σκρέκας, σε αυτόν θα κατευθύνεται μια εισφορά η οποία θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ΥΚΩ και δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό/KWh για τους οικιακούς καταναλωτές. Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου στόχος είναι να θωρακιστούν και να προστατευθούν οι Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση μειώνει έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ.

Μάθετε ακόμα: Fuel Pass 2: Μέχρι πότε θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Πότε θα καταβληθούν τα ποσά

Αγαπημένο