ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί το κόκκινο χρώμα υπερισχύει στις διαφημίσεις για την Black Friday;

Πως συνδέεται το χρώμα με την ψυχολογία του καταναλωτή;
17.11.2022
1
'
Γιατί το κόκκινο χρώμα υπερισχύει στις διαφημίσεις για την Black Friday; Photo/Istock

Η μέρα των μεγάλων εκπτώσεων γνωστή και ως Black Friday ξεκίνησε από την Αμερική και έχει γίνει γνωστή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, από το 2015.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα μαγαζιά εφαρμόζουν την ημέρα μεγάλων εκπτώσεων και χτυπούν με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές που μπορούν!

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: ZARA εκπτώσεις: Βρήκαμε τις 5+1 must have αγορές για τον μήνα Νοέμβριο- Κάτω από 20€!

Πότε πέφτει η Black Friday;

Φέτος η Black Friday θα είναι στις 24 Νοεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία Παρασκευή του μήνα.

Βέβαια η αλήθεια είναι πως κάποιες εκπτώσεις έχουνε ξεκινήσει ήδη, αφού τα περισσότερα μαγαζιά και οι μεγαλύτερες αλυσίδες έχουν βάλει κάποιες αρχικές εκπτώσεις για να προετοιμάσουν τους καταναλωτές τους.

Εικόνα
Γιατί το κόκκινο υπερισχύει στις διαφημίσεις για την Black Friday;

Η ένωση εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος με περσινή της ανακοίνωση, είχε ενημερώσει τους καταναλωτές να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην δελεάζονται εύκολα από φαινομενικά εντυπωσιακές προσφορές, οι οποίες μπορεί και να είναι παγίδα!

Πως όμως επιδρά στην ψυχολογία μας;

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το να βρεις μία καλή προσφορά σου χαρίζει ισχυρό αίσθημα επιτυχίας και ικανοποίησης. Οι «προσφορές περιορισμένου χρόνου», απευθύνονται κυρίως στην γνωστική μας προκατάληψη που ονομάζεται «αποστροφή απώλειας» ή προσδοκώμενη λύπη.

Οι ειδικοί λένε συγκεκριμένα, ότι λέξεις όπως πώληση, συμφωνία και παζάρι «βάζουν μπρος» τα φυσικά συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο μας.

Ποιος είναι ο λόγος όμως που υπερισχύει το κόκκινο χρώμα στις διαφημίσεις για την Black Friday;

Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει αλλά οι περισσότερες εάν όχι όλες οι προσφορές της Black Friday, αναγράφονται με κόκκινο χρώμα.

Απ’ ότι καταλαβαίνετε σίγουρα ο λόγος δεν είναι τυχαίος, αφού το κόκκινο χρώμα έχει εκ φύσεως την τάση να τραβάει την προσοχή και συνδέεται έντονα, με πολλά συναισθήματα του ανθρώπου.

Εικόνα
Γιατί το κόκκινο υπερισχύει στις διαφημίσεις για την Black Friday;

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που ψωνίζουμε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, με σκοπό να ξεφύγουμε από το άγχος της καθημερινότητας αλλά και της δουλειάς μας.

Το πόρισμα της έρευνας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, έδειξε ότι το κόκκινο χρώμα εντείνει την όρεξη για ψώνια και δημιουργεί μία αίσθηση επείγουσας ανάγκης, γι’ αυτό και προτιμάτε συχνά σε πολλά καταστήματα fast food αλλά και στις εκπτώσεις.

Στα πλαίσια ενός πειράματος, που χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα καρτελάκια για την διαφήμιση κάποιων προϊόντων σε κανονικές τιμές, έδειξαν ότι τα προϊόντα αυτά πωλούνται πιο συχνά, παρόλο που δεν υπήρχε πραγματική έκπτωση.

Σαν καταναλωτές δεν το καταλαβαίνουμε, αλλά κάθε φορά που μπαίνουμε σε ένα κατάστημα ερχόμαστε αντιμέτωποι με πληθώρα ερεθισμάτων, που έχουν ως σκοπό να ενισχύσουν την επιθυμία μας να αγοράσουμε πράγματα!

Εικόνα
Γιατί το κόκκινο υπερισχύει στις διαφημίσεις για την Black Friday;

Ρίξε μια ματιά: 10 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εθισμένη στα ψώνια

Αγαπημένο