ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα- Πως προέκυψε το έθιμο αυτό και τι συμβολίζει;

Τι δεν ξέρετε για το πρωτοχρονιάτικο έθιμο;
31.12.2022
1
'
Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα- Πως προέκυψε το έθιμο αυτό και τι συμβολίζει; Photo/Istock

Ένα από τα πιο παραδοσιακά έθιμα που γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά είναι η κοπή της πίτας, σε οικογενειακό κλίμα και με την ελπίδα να είμαστε οι τυχεροί μπαίνοντας στο νέο έτος.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι όποιος βρει το φλουρί που κρύβεται μέσα θα έχει καλή τύχη ολόκληρο τον χρόνο!

Οι περισσότεροι όμως δεν γνωρίζουν από που προέρχεται το έθιμο αυτό της βασιλόπιτας, που κρύβει το χρυσό νόμισμα και σίγουρα είναι μια πληροφορία που αξίζει κανείς να γνωρίζει.

Μπορεί ακόμη να σας ενδιαφέρει: Μελομακάρονα vs Kουραμπιέδες: Ποιο γλυκό των Χριστουγέννων έχει τις περισσότερες θερμίδες και πώς μπορούμε να τα κάνουμε πιο διαιτητικά;

Εικόνα
 Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

Είναι ένα παλιό έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Κρόνια, μια αρχαιοελληνική γιορτή αντίστοιχη με τα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια. Η τωρινή μορφή του οφείλεται στη χριστιανική παράδοση, καθώς εμφανίζεται και στην καθολική και στην ορθόδοξη παράδοση.

Οι πρωτοστάτες που έβαλαν νόμισμα στην Πρωτοχρονιάτικη πίτα ήταν οι Φράγκοι, στο λεγόμενο Kings' cake, δηλαδή πίτα αφιερωμένη στους τρεις βασιλιάδες ή τρεις μάγους όπως τους λέμε εμείς.

Ωστόσο έκοβαν την πίτα τα Θεοφάνια, κάτι που συνηθίζεται και σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, καθώς σε πολλά σπίτια κόβουν μια πίτα με την αλλαγή του χρόνου και μια την ημέρα των Φώτων.

Εικόνα
 Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

Πως προέκυψε όμως το έθιμο του νομίσματος και γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

Όπως λέει χαρακτηριστικά η ορθόδοξη παράδοση, η βασιλόπιτα έχει τις ρίζες της στην Καισαρεία της Μικράς Ασίας την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, στον οποίο οφείλει και το όνομα της.

Όσο για τον μύθο αυτό, λέγεται ότι ο Αγ. Βασίλειος που ήταν δεσπότης στην περιοχή, ζήτησε από τους πιστούς να προσφέρουν κάποια χρυσαφικά ώστε να τα δώσει στον άπληστο έπαρχο-τύραννο της περιοχής, που απειλούσε να λεηλατήσει την πόλη.

Ο τύραννος "εξουδετερώθηκε" με τη βοήθεια του Θεού, πριν προλάβει να πάρει το χρυσάφι ή να προξενήσει καταστροφές. Ως αποτέλεσμα, ο Αγ. Βασίλειος έπρεπε να επιστρέψει στους πιστούς τα πολύτιμα αντικείμενα που είχαν προσφέρει χωρίς να αδικήσει κανέναν.

Έτσι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στον μύθο, ο Θεός του είπε να φτιάξει ζεστά ψωμάκια, να κρύψει μέσα τα χρυσαφικά και να τα μοιράσει στους πιστούς. Ο Αγ. Βασίλειος υπάκουσε και λέγεται ότι κάθε πιστός όταν άνοιξε το ψωμάκι βρήκε μέσα τα δικά του χρυσαφικά.

Έτσι, έμεινε σαν έθιμο να βάζουμε ένα φλουρί μέσα στην Βασιλόπιτα και να την κόβουμε με την αλλαγή του χρόνου, δηλαδή την γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου, προς τιμήν του!

Φωτογραφικά Πρακτορεία: iStock

Ρίξτε μια ματιά: Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων;

Αγαπημένο