ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το έθιμο;

Μάθε την ιστορία πίσω από το έθιμο με τα κόκκινα αυγά!
21.04.2022
1
'
Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το έθιμο; easter_eggs

Το βάψιμο των αυγών αποτελεί ίσως ένα από τα αγαπημένα ελληνικά έθιμα και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Πάσχα. Το έθιμο με τα κόκκινα αυγά, αλλά και το βάψιμό τους, σίγουρα θα τηρηθεί από όλους τους Έλληνες και την εορταστική περίοδο.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά όταν γιορτάζουμε το Πάσχα; Πως ξεκίνησε το συγκεκριμένο έθιμο αλλά και τι συμβολίζει; Γιατί το έθιμο λέει πως πρέπει να τα βάφουμε Μεγάλη Πέμπτη; Αν ψάχνεις και εσύ τις απαντήσεις σε αυτά τα απλά ερωτήματα το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνεχίσεις την ανάγνωση.

Εικόνα
easter eggs

 

Πως προέκυψε το έθιμο με το βάψιμο των αυγών

Η απάντηση δεν είναι μια και μοναδική διότι υφίστανται διάφορες εκδοχές, οι ερμηνείες που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές.

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες το αυγό υπήρξε ένα ειδωλολατρικό σύμβολο της ανοιξιάτικης γονιμότητας, της ζωής και της αναγέννησης από τις προχριστιανικές ημέρες.

Οι Χριστιανοί στην αρχή ένταξαν το σύμβολο του αυγού στην πίστη τους, με το κέλυφος να αντιπροσωπεύει τον θνητό κόσμο. Όταν αυτό σπάσει, ήταν σαν να πεθαίνει ο κόσμος και αυτό που παρέμενε σήμαινε την αναγέννηση, ακριβώς όπως η Σταύρωση έφερε την αιώνια ζωή. 

Μπορεί ακόμη να σε ενδιαφέρει: Πασχαλινό τραπέζι: 3+1 συνταγές που δεν πρέπει να λείπουν από το δικό σου

Γιατί τα αυγά βάφονται Μεγάλη Πέμπτη

Οι Ορθόδοξοι πιστοί συνδέουν την κόκκινη βαφή με το μύθο, ότι η Μαρία η Μαγδαληνή περιπλανιόταν στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κηρύσσοντας την Ανάσταση και μεταφέροντας αυγά. Όταν συναντήθηκε με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο, αυτός ήταν αρκετά σκεπτικός και της είπε ότι θα πίστευε ότι ο Ιησούς αναστήθηκε από τους νεκρούς αν τα αυγά στο καλάθι γίνονταν κόκκινα. Έτσι και έγινε.

Μερικοί ανατολικοευρωπαίοι μύθοι δεν ασπάζονται στη Μαρία την Μαγδαληνή, αλλά στη μητέρα του Ιησού Μαρία, την πηγή της παράδοσης των βαμμένων αυγών.

Σύμφωνα με αυτούς τους μύθους, η Παναγία ήταν παρούσα στη σταύρωση του γιου της την Μεγάλη Παρασκευή και έφερε μαζί της αυγά. Μια διαφορετική εκδοχή αναφέρει ότι το αίμα από τις πληγές του Ιησού πέφτει στα αυγά κατά τη διάρκεια της σταύρωσης, χρωματίζοντας τα κόκκινα.

Ένας τελευταίος μύθος αναφέρει πως η Παναγία κλαίει, ικετεύοντας τους στρατιώτες στο σταυρό να είναι λιγότερο σκληροί με το γιο της. Τους προσφέρει αυγά και καθώς τα δάκρυά της πέφτουν πάνω τους, βάφονται κόκκινα.

Ωστόσο, το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση του Χριστού.

Πως όμως θα πετύχετε τα τέλεια κόκκινα αυγά;

Εικόνα
easter eggs

 

Δες και αυτό: Το έθιμο με τα πασχαλινά κόκκινα αυγά και όλα τα μυστικά

Σας έχουμε την κατάλληλη συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι.

Tip: Προτιμήστε λευκά αυγά για να έχετε πιο εντυπωσιακό χρώμα

Υλικά:

• 20 – 30 αυγά φρέσκα (βιολογικά αν γίνεται)
• 1 κουτ. σούπας ξύδι
• 1 πρέζα αλάτι

• 1 φακελάκι μπογιά (για το κάθε χρώμα)
• ξύδι (όσο γράφουν οι οδηγίες της μπογιάς)
• ελαιόλαδο για το γυάλισμα

Εκτέλεση:

  1. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο 2 – 3 ώρες νωρίτερα, για να πάρουν θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην μας σπάσουν κατά το βράσιμο. Η καλύτερη λύση είναι να τα βγάλουμε από το προηγούμενο βράδυ και να τα βάψουμε το πρωί.
  2. Πλένουμε τα αυγά μας, πολύ προσεκτικά για να μην σπάσουν και καθαρίζουμε τυχόν βρομιές, αλλά και για να σιγουρευτούμε, ότι η επιφάνεια τους θα είναι λεία, για να βαφτούν καλά.
  3. Τα τοποθετούμε σε μια στρώση στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να μην είναι στριμωγμένα μεταξύ τους, ώστε να αποφύγουμε το σπάσιμο.
  4. Τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας στο νερό τη μία πρέζα αλάτι και τη μία κουταλιά ξύδι, για 15′ – 20′ λεπτά. Το ξύδι και το αλάτι, διαστέλλει τους πόρους στο τσόφλι του αυγού και εμποδίζει το ασπράδι και τον κρόκο να χυθούν στο νερό, σε περίπτωση που σπάσει κάποιο αυγό.
  5. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από την φωτιά, χύνουμε το νερό, προσεκτικά και γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό.
  6. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα να κρυώσουν για ένα μισάωρο, αλλάζοντας το νερό 3 – 4 φορές.
  7. Έπειτα τα βγάζουμε απ᾿ το νερό και τ᾿ αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, να στεγνώσουν και να κρυώσουν καλά, για 2 – 3 ώρες ακόμη.
  8. Ετοιμάζουμε τη βαφή ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, για την θερμοκρασία, την ποσότητα του νερού και της βαφής, του αριθμού και της θερμοκρασίας των αυγών, αλλά και του χρόνου που θα μείνουν μέσα σε αυτή.
  9. Στη συνέχεια, βγάζουμε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα κουτάλι ή μια τρυπητή κουτάλα και τ᾿ αφήνουμε να στεγνώσουν, πάνω σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.
  10. Μόλις στεγνώσουν καλά τοποθετούμε τα αυγά μας σε αυγοθήκες ή σε όμορφα καλαθάκια, ενώ όσα πρόκειται να φάμε τα βάζουμε στο ψυγείο.
Αγαπημένο