ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Επίδομα αδείας: Πως το υπολογίζουμε και πότε θα δούμε τα λεφτά στον λογαριασμό μας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το επίδομα άδειας!
12.06.2022
1
'
Επίδομα αδείας: Πως την υπολογίζουμε και πότε θα δούμε τα λεφτά στον λογαριασμό μας επίδομα άδειας

Αντίστροφα μετρούν οι εργαζόμενοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές μιας και αναμένουν τις λεπτομέρειες για την καλοκαιρινή άδεια καθώς και το πως υπολογίζεται το επίδομα αδείας.

Να σημειωθεί πως οι άδειες καθορίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδότη. Μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία, τουλάχιστον οι μισοί από τους μισθωτούς πρέπει να πάρουν άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.

Και φυσικά οι εργοδότες θα πρέπει να χορηγήσουν την ετήσια άδεια στους εργαζόμενους πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο τους αφορά.

Εικόνα
summer

Δες ακόμη: Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Τι γιορτάζουμε και ποιοι δεν εργάζονται - Ο κανονισμός για το μισθό των εργαζομένων

Πως υπολογίζεται η άδεια:

  • Πρώτο ημερολογιακό έτος

Κατά τη διάρκεια του πρώτου ημερολογιακού έτους που προσελήφθη ο εργαζόμενος, ο εργοδότης υποχρεούται να του χορηγήσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου αναλογία των ημερών αδείας που δικαιούται, σύμφωνα με τους μήνες απασχόλησής του.

Κάθε εργαζόμενος με σύμβαση εργασίας αόριστης ή ορισμένης απασχόλησης, δικαιούται από την έναρξη της εργασίας του μέχρι τη συμπλήρωση δωδεκαμήνου να λάβει το ποσοστό της αδείας του. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται στη βάση των 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται πενθήμερο και των 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται εξαήμερο.

  • Δεύτερο ημερολογιακό έτος

Κατά το δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών με πενθήμερη εργασία και 25 ημερών εξαήμερη εργασία.

  • Τρίτο ημερολογιακό έτος και επόμενα εργασιακά έτη 

Για το τρίτο και τα επόμενα εργασιακά έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του. Συγκεκριμένα 22 ημέρες με πενθήμερη εργασία και 26 ημέρες με εξαήμερη εργασία.

Μετά τη συμπλήρωση 10 ετών εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη, ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών με πενθήμερη εργασία και 30 εργασίμων ημερών με εξαήμερη εργασία.

  • Τα χρήματα που δικαιούσαι 

Σύμφωνα με τον κανονισμό ο εργαζόμενος δικαιούται στη διάρκεια της άδειάς του τις αποδοχές που θα έπαιρνε αν εργαζόταν κανονικά με πλήρη απασχόληση. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα και οι προσαυξήσεις.

Δικαιούται επίσης επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο από το μισό του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ίσως σε ενδιαφέρει επίσης: Άντζελα Δημητρίου: Το σπίτι της μοιάζει με “παλάτι”- Το υπέροχο σαλόνι και η κουζίνα κάνουν την διαφορά

Ο εργοδότης υποχρεούται να προκαταβάλλει τις αποδοχές και το επίδομα άδειας στον εργαζόμενο στην αρχή της άδειας!

Πως θα υπολογίσεις την δική σου άδεια:

Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται.

Εικόνα
calendar

 

Να σημειωθεί πως το επίδομα αδείας καταβάλλεται στους εργαζομένους στα μέσα με τέλη Ιουλίου. 

Αγαπημένο