ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Είστε πολύ σπάταλοι; Δοκιμάστε αυτό το τρικ που προτείνουν οι ειδικοί

Τι έδειξε σχετική έρευνα!
30.01.2023
1
'
Είστε πολύ σπάταλοι; Δοκιμάστε αυτό το τρικ που προτείνουν οι ειδικοί istock

Συχνά, αν και έχουμε κάνει το μηνιαίο πλάνο και έχουμε υπολογίσει τα χρήματα που μπορούμε να ξοδέψουμε με βάση τις εισφορές μας, βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε, ώστε να μην είστε σπάταλοι; Οι ειδικοί απαντούν! 

Το τρικ για να μην είστε σπάταλοι

Οι ψυχολόγοι και ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν στο πορτοφόλι τους ένα χαρτονόμισμα σχετικά μεγάλης αξίας (παραδείγματος χάριν ένα 50ρικο) τείνουν να εξοικονομούν περισσότερα χρήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάρι Γκρέσαμ, όσοι έχουν ένα τέτοιο χαρτονόμισμα στο πορτοφόλι τους θα το αναλύσουν περισσότερο πριν το σπαταλήσουν.

«Αυτές οι συσχετίσεις δεν είναι πάντα ορθολογικές, οπότε οι αποφάσεις που προκύπτουν δεν αποδίδουν πάντα. Ωστόσο τείνουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα χρήματα ανάλογα με το πώς τα κατηγοριοποιούμε», λέει η Γκρέσαμ στο «CNBC».

Εικόνα
σπαταλος τρικ

Δείτε επίσης: Κίνηση στους δρόμους: Πόσες ώρες έχασαν οι οδηγοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το 2022 - Η πόλη που κατέχει το παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ

Σχετική μελέτη μάλιστα έδειξε ότι μια ομάδα φοιτητών στους οποίους είχαν δοθεί τέσσερα κέρματα, εν τέλει αγόρασαν περισσότερα γλυκά από τους φοιτητές που έλαβαν το ίδιο ποσό σε χαρτονόμισμα.

Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, γίνεται ευρεία χρήση της κάρτας, γεγονός που μας έχει κάνει ακόμα πιο σπάταλους, διότι δεν αντιλαμβανόμαστε τα ποσά που ξοδεύουμε και βλέπουμε το αποτέλεσμα εκ των υστέρων.

Εικόνα
σπαταλος τρικ

Η ψυχολόγος Μάρι Γκρέσαμ υποστηρίζει πως κάθε τακτική που μας κάνει να σκεφτόμαστε περισσότερο πριν οδηγηθούμε σε μια αγορά, μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα.

«Πάρτε ένα χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και τυλίξτε το γύρω από την πιστωτική σας κάρτα», λέει η Γκρέσαμ προσθέτοντας πως «με αυτόν τον τρόπο, κάθε φορά που σκέφτεστε να κάνετε μια αγορά, θα σκέφτεστε πώς αυτή η αγορά μεταφράζεται σε φυσικά χρήματα».

Μάθετε ακόμα: Η απόφαση "βόμβα" της ΕΕ για το Airbnb - Τι αλλάζει από εδώ και πέρα;

Αγαπημένο