ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Αλλαγή ώρας: Ποια Κυριακή γυρνάμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά;

Πότε θα δούμε την μέρα να μεγαλώνει;
21.02.2022
3
'
Αλλαγή ώρας 2022 istock

Μπορεί να ακούσαμε πως το 2021 θα ήταν η τελευταία φορά που θα γυρνούσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας, ωστόσο οι συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε αδιέξοδο. Αποτέλεσμα, για ακόμα μία φορά να αλλάζουμε ώρα και να καλωσορίζουμε την θερινή

Μπορεί να σας ενδιαφέρει επίσης: Καιρός - Ηλιόλουστη και καλοκαιρινή αναμένεται η Καθαρά Δευτέρα

Γιατί και πότε αλλάζει η ώρα;

Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το σύστημα το 1907 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε λίγο αργότερα. Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, με εξαίρεση την Ισλανδία.

Σύμφωνα με το express.co.uk, το σύστημα χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε ορισμένα άλλα μέρη με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Στη συνέχεια, το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής, αφού μια δημοσκόπηση 4,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριζε την κατάργησή της, όπως αναφέρει το abcnews.go.com. 

Δείτε και αυτό: Αργίες 2022 - Ο χρόνος που οι αργίες θα δυσαρεστήσουν τους εργαζόμενους - Ποιες πέφτουν σαββατοκύριακα;

Η κατάργηση της αλλαγής ώρας

Η αρχική πρόταση, που παρουσιάστηκε από τον τέως πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Σεπτέμβριο του 2018, ήθελε το 2019 ως την τελευταία χρονιά που οι δείκτες των ρολογιών στην Ευρώπη θα άλλαζαν στις 31 Μαρτίου, δίνοντας όμως στα κράτη – μέλη το περιθώριο να περάσουν και στη χειμερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Η πρόταση για την αλλαγή της οδηγίας 2000/84/EC, η οποία ρυθμίζει σήμερα την εποχική αλλαγή ώρας στην Ε.Ε., παραμένει «παγωμένη» στο ευρωπαϊκό συμβούλιο Μεταφορών. Αν και η απόφαση έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το 2021, η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή της, καθώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κρατών – μελών, σύμφωνα με το abcnews.go.com.

Παράλληλα δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποια ώρα θα υιοθετήσουν. «Συμφωνούμε για την αλλαγή της ώρας, αλλά έχουμε κολλήσει στο αν θα παραμείνουμε τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα», είπε η Karima Delli, Γαλλίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM TV το 2019 . «Έχουμε πραγματικό πρόβλημα»

Δεδομένου ότι στο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών παραδοσιακά οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία, όσο οι συνεδριάσεις γίνονται απομακρυσμένα και το ζήτημα δεν είναι «πρώτης γραμμής», οι διαδικασίες έχουν ατονήσει.

Πλέον μετράμε αντίστροφα μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, που θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, μπαίνοντας στη θερινή ώρα. Συγκεκριμένα η αλλαγή θα γίνει στις 27 Μαρτίου 2022.

Ρίξτε μια ματιά και εδώ: Τάσεις για το 2022 - Τα prints θα φορεθούν φέτος

Αγαπημένο