ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πληκτρολόγησε μια λέξη-κλειδί που σε ενδιαφέρει

AdBlock Detection Block

Επιτρέψτε τις διαφημίσεις στον ιστότοπό μας

Φαίνεται πως χρησιμοποιείτε κάποιο πρόγραμμα (ad blocking) αποκλεισμού διαφημίσεων.
Στηρίξτε μας για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

Πόσο κακό κάνει τελικά στο περιβάλλον το τζάκι;

Η Guardian, σε σχετικό της άρθρο κάνει εκτενή έρευνα και απαντάει σε ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα.
3
'
τζάκι μόλυνση περιβάλλοντος

Πόλυς λόγος είχε γίνει παλαιότερα σχετικά με την αιθαλομίχλη και την μόλυνση του περιβάλλοντος από το τζάκι που πολλοί έχουν στο σπίτι τους. Η Guardian, σε σχετικό της άρθρο κάνει εκτενή έρευνα και απαντάει σε ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα.

Τι είναι η αιθαλομίχλη και πώς το τζάκι μολύνει το περιβάλλον

H αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων, κυρίως ξύλου και κάρβουνου. Αποτελείται από σωματίδια αιθάλης (κοινώς: καπνιάς), από τα οποία παίρνει και το όνομά της, καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.

Η αιθαλομίχλη είναι διαφορετική μορφή ρύπανσης από ότι το φωτοχημικό νέφος, το οποίο έχει αιτίες την ρύπανση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης των τροχοφόρων οχημάτων και τις βιομηχανικές εκπομπές. Αν και στην σύγχρονη εποχή η ατμοσφαιρική ρύπανση εντός μεγαλουπόλεων είναι κυρίως το φωτοχημικό νέφος, σε περιοχές όπου γίνεται ακόμα καύση κάρβουνου και άλλων στερεών καυσίμων, η κύρια μορφή ρύπανσης είναι η αιθαλομίχλη. Παράδειγμα η φθινοπωρινή αιθαλομίχλη του 2013 στο Χαρμπίν της Κίνας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο δρόμων, σχολείων και του τοπικού αεροδρομίου.

Τελικά το τζάκι μολύνει το περιβάλλον ή όχι;

Οι καυστήρες ξύλου όπως οι ξυλόσομπες ή το τζάκι, τριπλασιάζουν το επίπεδο σωματιδίων επιβλαβούς ρύπανσης μέσα στα σπίτια λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι επίσης συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε σπίτια με ηλικιωμένους ή παιδιά.

Τα μικροσκοπικά σωματίδια διαχέονται στο δωμάτιο όταν ανοίγουν οι πόρτες του καυστήρα για ανεφοδιασμό, σύμφωνα με μελέτη. Τα σωματίδια επίσης, μπορούν να περάσουν από τους πνεύμονες και στο σώμα και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στην υγεία, ιδιαίτερα σε νεαρά και ηλικιώμενα άτομα.  Η έρευνα για την οποία κάνει λόγο η  Guardian διεξήχθη σε 19 σπίτια στο Σέφιλντ κατά τη διάρκεια ενός μήνα στις αρχές του 2020. Οι καυστήρες ξύλου που χρησιμοποιήθηκαν ήταν όλα τα μοντέλα που πιστοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ως «συσκευές απαλλαγής από τον καπνό», που σημαίνει ότι παράγουν λιγότερο καπνό.  Παρόλα αυτά, μολύνουν όχι μόνο τον αέρα μέσα στο σπίτι, αλλά και την ατμόσφαιρα γενικά, αφού ο καπνός από τα τζάκια για παράδειγμα βγαίνει από την καμινάδα του εκάστοτε σπιτιού και διαχέεται στην ατμόσφαιρα. 

«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα σωματίδια από σόμπες καύσης ξύλου ή το τζάκι είναι λιγότερο τοξικά από ότι από άλλες πηγές, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο καθηγητής Jonathan Grigg, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. Αυτή η δήλωση από μόνη της, είναι αρκετή για να εγείρει ανησυχία.
 

Αγαπημένο